amauroza fugace
  • 0

Amauroza fugace este reprezentată de pierderea temporară a vederii la unul sau la ambii ochi, cauzată, în cele mai multe cazuri, de o întrerupere a fluxului sanguin către retină.

Cel mai frecvent, amauroza fugace apare monocular, secundar unei ischemii la nivelul retinei, coroidei sau nervului optic.

Important de subliniat este faptul că amauroza fugace este doar un simptom al unei alte probleme, precum un cheag de sânge sau o întrerupere a fluxului de sânge către vasele sanguine care alimentează ochiul.

Termenul vine de la ”întunecare tranzitorie” și este folosit pentru a descrie pierderea temporară a vederii, care ulterior revine la normal.

Deși amauroza fugace nu anunță întotdeauna o boală gravă, este extrem de important ca pacientul să fie evaluat de către un medic specialist, deoarece poate fi și semnul unei boli care pune viața în pericol.

Cauze

Amauroza fugace nu este o boală în sine ci doar un simptom al unei alte afecțiuni. Una dintre principalele cauze ale problemei este un cheag de sânge sau o bucată de placă de aterom care blochează o arteră a ochiului. Un astfel de cheag sau placă se deplasează, de regulă, de la o arteră mai mare, precum carotida sau artera care vine de la inimă. 

Placa de aterom reprezintă o formațiune de natură lipidică al cărei constituent principal este colesterolul. Aceasta se depune pe pereții vaselor sanguine ducând, în cele din urmă, la ateroscleroză.

Alte cauze care cauzează amauroza fugace sunt reprezentate de: 

  • diferite probleme sau boli ale vaselor de sânge
  • accident vascular cerebral
  • traumatism cranian
  • traumatism ocular
  • tumoră craniană 
  • scleroză multiplă
  • lupus eritematos sistemic
  • migrene
  • nevrită optică, care constă în inflamația nervului optic
  • alte probleme oculare

Factori de risc pentru amauroza fugace

Pe lângă cauzele care pot duce la amauroza fugace, există și câțiva factori de risc, precum:

  • diabetul
  • bolile cardiovasculare 
  • fumatul 
  • hipertensiunea 
  • hiperlipidemia 
  • vârsta înaintată 
  • consumul de droguri

Simptome

Așa cum aminteam, principalul simptom al amaurozei fugace este pierderea bruscă a vederii la unul sau la ambii ochi. Aceasta durează câteva secunde sau câteva minute, după care revine la normal.

Unii pacienți este posibil să nu își piardă complet vederea, însă pot simți că vederea li se încețoșează sau se întunecă brusc.

Extrem de important de știut este faptul că, în cazul în care alături de pierderea bruscă a vederii apar și alte simptome precum dificultăți de vorbire, paralizie a feței sau slăbiciune bruscă pe o parte a corpului, pacientul trebuie evaluat urgent de un medic. Este posibil să fi suferit un accident vascular cerebral care are nevoie de intervenție imediată.

Diagnosticare

Medicul va sta de vorbă cu pacientul și va dori să afle istoricul medical al acestuia, tot tratamentul medicamentos pe care acesta și-l administrează la momentul apariției problemei dar și eventuale probleme de sănătate care ar putea fi moștenite de la alți membri ai familiei.

Ulterior medicul va efectua un examen ocular complet.

De cele mai multe ori, este posibil ca medicul oftalmolog să lucreze în colaborare cu un alt doctor specialist, precum un cardiolog, un neurolog sau un neurochirurg pentru a putea pune un diagnostic corect.

Totodată, este posibil ca pacientul să fie nevoit să efectueze și alte teste precum o angiografie cu fluoresceină, un examen computer tomograf sau o scanare în rezonanță magnetică dar și analize medicale care să stabilească nivelul de colesterol sau al glicemiei.

Mai mult decât atât, pacientului îi pot fi recomandate diferite teste la inimă, precum un EKG, pentru a se verifica activitatea electrică a acesteia.

Tratament pentru amauroza fugace

Ținând cont de faptul că amauroza fugace este doar simptomul unei alte boli, medicii vor recomanda un tratament pentru a trata cauza care a dus la această problemă.

În cazul în care nivelul de colesterol sau un cheag de sânge este de vină pentru amauroza fugace, pacientul este la risc de a face un accident vascular cerebral. Motiv pentru care medicii îi vor recomanda medicamente anticoagulante sau care să reducă nivelul colesterolului. Totodată este posibil ca acesta să primească un tratament pentru scăderea tensiunii arteriale.

În cazul în care cauza este alta, medicul va stabili un tratament adecvat sau va trimite pacientul către un alt medic specialist care să poată recomanda un tratament corect.

Referințe:

American Academy of Ophthalmology

National Library of Medicine

Medlineplus

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate