- Glaucom
-
by I Care
Tensiunea oculară este denumirea pentru presiunea din interiorul globului ocular. Adesea poți simți această “tensiune în ochi” cu precădere în perioadele stresante caracterizate de oboseală oculară. Nu există o legătură între tensiunea arterială și tensiunea oculară, iar cele două nu ar trebui confundate.
Tensiunea oculară se măsoară cu ajutorul unui aparat numit tonometru de aplanație. Evaluarea ei se face în milimetri coloană de mercur. Tensiunea oculară normală se încadrează între 10 și 21 mmHg, cu un maxim dimineața și un minim către seară.
Ce determină tensiunea oculară?
Globul ocular este împărțit în două. Tot ce este în fața cristalinului, inclusiv lentila cristaliniană, reprezintă polul anterior. De partea cealaltă, tot ce se află dincolo de cristalin este polul posterior.
În polul anterior, mai exact în camera posterioară a ochiului se formează umorul apos care circulă spre camera anterioară ca mai apoi să se verse în unchiul dintre iris și cornee. Umorul apos este responsabil de variația presiunii oculare.
Formarea și eliminarea umorului apos influențează variațiile presiunii asupra pereților. Când presiunea este mare și pe o durată lungă de timp, fibrele nervului optic se pot distruge iremediabil. Presiunea la nivelul retinei, în locul de unde iese nervul optic poate produce glaucomul.
Ce provoacă o tensiune oculară mare
Factorii care cauzează ori sunt asociați cu hipertensiunea oculară ridicată coincid cu cei care cauzează glaucomul. Aceștia pot fi:
- Producție apoasă excesivă. Apa, sau umoarea apoasă, este un lichid care este produs în ochi de corpul ciliar, o structură situată în spatele irisului. Umorul apos curge prin pupilă și umple camera anterioară a ochiului, care este spațiul dintre iris și cornee. Dacă corpul ciliar produce prea multă apă, presiunea în ochi crește, provocând hipertensiune oculară.
- Drenarea apoasă necorespunzătoare. Dacă lichidul se scurge prea lent din ochi, perturbând balanța normală de producție și drenând lichidul limpede al ochiului, acest lucru va cauza și o presiune oculară mare.
- Anumite medicamente pot avea ca efect secundar creșterea tensiunii intraoculare. A fost demonstrat că medicamentele steroidiene utilizate pentru tratamentul astmului bronșic și a altor afecțiuni cresc riscul de hipertensiune oculară. Aceste medicamente ar trebui luate cu precauție și doar în urma recomandării medicului.
- Un traumatism ocular (o leziune a ochiului) poate afecta echilibrul producției apoase și drenajul din ochi. Acest lucru poate conduce la hipertensiune oculară. Uneori, acest dezechilibru poate dura luni sau ani după rănirea ochiului. Dacă mergi la consult oftalmologic este indicat să îl informezi pe medic în legătură cu traumatismul suferit indiferent dacă acesta este unul recent, ori s-a petrecut cu mult timp în urmă.
Hipertensiunea oculară a fost asociată cu o serie de alte afecțiuni oftalmologice, inclusiv sindromul de pseudoexfoliere și sindromul de dispersie a pigmentului.
Istoricul familial, vârsta, ori rasa joacă un rol important în privința factorilor de risc pentru hipertensiune oculară și glaucom. Oricine poate dezvolta o hipertensiune intraoculară, însă persoanele de peste 40 de ani sau cele cu antecendente de hipertensiune oculară ori glaucom în familie, sunt mai predispuse acestei afecțiuni.
De asemenea, persoanele cu o densitate a corneei centrale mai mare decât cea normală pot avea un risc mai mare de hipertensiune oculară și glaucom, spun studiile.
A fost, de asemenea demonstrat faptul că există pacienți cu tensiune oculară mare, dar care nu prezintă modificări la nivelul nervului optic sau alte modificări caracteristice glaucomului.
Tratamentul hipertensiunii oculare
Hipertensiunea intraoculară se diferențiază de glaucom, aceasta din urmă fiind cunoscută drept boala care ia vedere. Însă, nu toate cazurile de tensiune oculară ridicată duc la glaucom. Medicul oftalmolog poate stabili, în urma unor teste amănunțite, dacă o persoană poate face în timp glaucom. Tratamentul este pe viață și debutează cu picături. Dacă afecțiunea avansează și în timpul tratamentului cu picături, medicul ar putea recomanda un tratament chirurgical.
Hipertensiunea oculară este identificată de regulă în cadrul unui consult de rutină, de aceea este important să mergi la control oftalmologic cât mai des.
Nitoiu Arhip Ion
14 septembrie 2020 at 13:54Sunt interesante explicațiile date în legătură cu tensiunea oculară. Vreau să știu dacă această tensiune poate fi determinată din cauza efortului fizic la o vârstă de 68 ani
I Care
14 septembrie 2020 at 15:06Tensiunea arterială nu influențează tensiunea oculară. Multă sănătate vă dorim.
Nitoiu Arhip Ion
14 septembrie 2020 at 14:48Bună ziua.
In momentul de față am la ochiul drept tensiunea de 40 / st.de 18. M-am trezit dimineața cu o durere jenantă și ochiul puțin umflat , am crezut că m-am tras curentul,dar am observat că nu mai văd în întregime ,și numai jumătate din ochi mai zărea ceva.
Care este cauza ??
Mulțumesc
I Care
14 septembrie 2020 at 15:05Bună ziua. Tensiunea pe ochiul drept este foarte mare. Vă recomandăm să mergeți de urgență la spital fiindcă în cazul unui atac de glaucom afectarea poate fi gravă în câteva ore.
Morar victoria
14 octombrie 2020 at 18:55Azi am făcut control și mi sa spus ca am tensiune ocular 24 am diabet tip 2 ce ar trebui sa fac
I Care
14 octombrie 2020 at 20:59Bună ziua. Ce tratament v-a recomandat medicul care v-a consultat
Elena
27 octombrie 2020 at 21:36Buna seara, am fost azi cu copil de 5 ani la dc si I sa gasit tensiune oculara 17 si. 18 Este o tensiune normala ptr copil?
I Care
28 octombrie 2020 at 12:56Bună ziua,
Este o tensiune oculară normală pentru el. Ce trece de 21 mmHg ridică probleme.
Multă sănătate!
Melania Olaru
21 decembrie 2020 at 16:41Bună seara!
Sufăr de glaucom, am 68 ani și mă tratez cu picături de 16 ani. Locuiesc in provincie unde nu este medic oftalmolog și, de un an, din cauza pandemiei, nu am verificat tensiunea oculară. Vă rog, de unde aș putea achiziționa un tonometru de aplanație portabil ? (Aș prefera second hand dar, nu cunosc medici care eventual, ar renunța la unul de generație mai veche).
In speranța unui răspuns, vă mulțumesc și vă doresc Sărbători fericite și sănătate!
Fuciu
2 februarie 2021 at 16:59M-am operat de dezlipire de retina mai pot lucra în construcții am o vârstă de 40 ani
I Care
8 februarie 2021 at 16:28Bună ziua,
Vă recomandăm să cereți această informație medicului care v-a operat fiindcă el știe în detaliu afecțiunea dumneavoastră și vă poate da cel mai bun răspuns la această întrebare.
Multă sănătate!
Liana
6 mai 2021 at 20:38Am ochi amindoi operati de cataracta unu de 5 ani al doilea de 1an avum am tens oculara 24-26 ce fac dr tot zice asteptati
Liliana Antonica
26 mai 2024 at 12:43Bună ziua, m am trezit peste noapte fără durere și cu o pata neagră, nu se vede dinafara, cât o musca ce se plimba în ochiul meu deranjant pt vedere. Dct de fam mi a dat picături bephanten de pus în ochi, după 8 zilepata e cât o furnică, de mica și tot se plimba, nu ma doare… Ce credeți ca ar putea fi? Va rog un răspuns…
I Care
28 mai 2024 at 7:37Bună ziua. Nu vă faceți griji decât dacă vedeți și flash-uri luminoase (ca un bliț). În rest, dacă este vorba doar de o musculiță în ochi, cel mai probabil aveți miodezopsie. Am scris un articol despre această problemă des întâlnită și ce trebuie să faceți. Citiți aici mai multe – https://i-care.ro/musculite-zburatoare-in-ochi-9-cauze-ale-miodezopsiei/
Multă sănătate!