- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Vi s-a întâmplat vreodată ca, într-una din plimbările dumneavoastră prin magazine, să întâlniți o persoană cu ochelari de soare la ochi? Să știți că, în cazul acestor persoane, nu este vorba întotdeauna de ”fițe” sau de mofturi, așa cum am fi tentați să spunem. Multe dintre ele pot suferi de fotofobie.
Fotofobia sau hipersensibilitatea ochilor la lumină reprezintă intoleranța anormală la percepția vizuală a luminii sau chiar un disconfort dureros în percepția luminii, indiferent că aceasta este naturală (soare) sau artificială (bec, neon, etc.).
Nu orice sensibilitate la lumină poate fi numită fotofobie. Pentru a înțelege mai bine senzația percepută de persoanele cu fotofobie, gândiți-vă la momentul în care ieșiți dintr-o sală de cinema și ochii dumneavoastră întâlnesc lumina puternică a soarelui. Aceasta este o sensibilitate absolut normală, de scurtă durată, atât cât îi ia ochiului să se obișnuiască cu noua lumină. Însă durerea accentuată și de lungă durată în prezența luminii poate fi considerată fotofobie.
Fotofobia nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unor afecțiuni, inflamații sau infecții oculare. Fotofobia este întâlnită foarte frecvent în cazul migrenelor. De fapt, este unul dintre criteriile după care este diagnosticată migrena.
Un lucru este sigur: cu cât lumina este mai puternică, cu atât disconfortul este mai mare. Culoarea luminii este, de asemenea, importantă. Lumina albastră, de exemplu, creează mai multe probleme decât alte culori de lumină. De asemenea, cantitatea de lumină cu care o persoană este obișnuită, contează foarte mult. Dacă un individ, din cauza fotofobiei, ajunge să trăiască numai în întuneric, atunci fiecare lumină cu care va intra în contact va fi percepută mult mai puternic decât ar fi fost în mod normal.
În urma mai multor studii, medicii specialiști au observat că persoanele cu ochii deschiși la culoare (verzi sau albaștri) dezvoltă mai frecvent fotofobie decât cele cu ochii închiși la culoare (căprui sau negri).
Din păcate, fotofobia nu se poate preveni, însă există câteva lucruri care pot ajuta persoanele sensibile la lumină. Printre acestea se numără menținerea ochilor într-o stare de sănătate bună pentru a evita afecțiunile oculare asociate cu fotofobia și evitarea declanșării migrenelor.
Cauze ale fotofobiei
Chiar dacă migrena este afecțiunea cel mai des asociată cu fotofobia, există numeroase alte cauze pentru această sensibilitate la lumină, printre care:
- Nevralgia de trigemen
- Blefarospasmul
- Sindromul ochilor uscați (această afecțiune poate complica fotofobia cronică, de aceea o vizită urgentă la medicul oftalmolog este de dorit)
- Lentilele de contact purtate necorespunzător sau pe perioade prea îndelungate
- Ulcerul cornean
- Chalazionul (șalazionul)
- Abraziunea corneană
- Excesul anumitor medicamente
- Glaucomul
- Tumori ale hipofizei
- Meningită
- Conjunctivita
- Dezlipirea de retină
- Arsurile solare oculare
- Episclerita
- Infecțiile bacteriene
- Infecțiile virale
- Corpi străini intraoculari
Fotofobia și simptomele asociate
Alături de sensibilitatea crescută la lumină, persoanele care suferă de fotofobie se pot confrunta și cu alte simptome, în raport cu afecțiunea care o provoacă. Iată câteva dintre acestea:
- Durere oculară
- Greață
- Amețeală
- Dureri de cap sau de ceafă
- Vedere neclară
- Roșeață, mâncărime sau lăcrimare a ochilor
Diagnosticarea fotofobiei
Diagnosticarea se face doar în urma unui examen oftalmologic complex. Adesea este nevoie și de alte teste, unele dintre acestea neurologice, pentru ca medicul că poată prescrie un tratament corespunzător.
Tratament pentru fotofobie
Tratamentul diferă în funcție de cauzele apariției fotofobiei. În cazul fotofobiei datorate sindromului ochiului uscat, vi se vor recomanda lacrimi artificiale, sub formă de picături, geluri sau unguente. Dacă suferiți de migrene, tratamentul va fi stabilit în primul rând de neurolog, deoarece prevenirea migrenelor poate ajuta la reducerea fotofobiei cronice.
De asemenea, medicul vă va putea recomanda diferite lentile pentru a ameliora simptomele neplăcute. În afară de ochelarii de soare cu protecție anti UV, există și alte tipuri de lentile care vă vor ajuta în cazul luminii artificiale. De exemplu lentilele heliomate sau lentilele fotocromatice care se închid și se deschid la culoare în funcție de cantitatea de raze solare la care sunt expuse, acestea adaptându-se repede la schimbările de lumină.
Fotofobia nu este o afecțiune care trebuie neglijată. În cazul în care vă confruntați cu o sensibilitate la lumină care nu trece în câteva zile, vă recomandăm un control oftalmologic unde medicul vă va putea recomanda un tratament corespunzător.