presiune in spatele ochilor
 • 2

Presiune în spatele ochilor, este o problemă cu care majoritatea oamenilor s-a confruntat cel puțin o dată în viață. Este acea senzație inconfortabilă, care de cele mai multe ori ne provoacă îngrijorare. Mai ales dacă este acompaniată și de alte simptome, precum durere oculară, febră, cefalee, rinoree, roșeață sau iritație oculară, sensibilitate la lumină (fotofobie), lăcrimare excesivă, durere sinusală sau vedere dublă. Din start trebuie să stabilim faptul că această presiune din spatele ochilor nu trebuie confundată cu presiunea intraoculară.

Presiunea în spatele ochilor nu este, de fapt, o afecțiune în sine, ci doar un simptom al unei alte probleme de sănătate. Din fericire, majoritatea bolilor care au ca simptom o presiune în spatele ochilor nu sunt grave și se tratează relativ ușor. Există însă și unele cazuri, mai rare, în care presiunea în spatele ochilor poate fi semnul unei probleme mai grave. Iată posibilele afecțiuni sau cauze ale presiunii din spatele ochilor:

Sinuzita poate da presiune în spatele ochilor

Este una din principalele cauze ale presiunii resimțite în spatele ochilor. Sinuzita reprezintă, de fapt, inflamația membranelor mucoase care acoperă sinusurile.

În acest caz, presiunea este însoțită de rinoree, obstrucție nazală (nas înfundat), lăcrimare excesivă, ochi roșii sau inflamați, respirație îngreunată, durere de cap care se poate transforma în migrenă, presiune și/sau durere la nivelul feței, febră, stare de oboseală, tuse cu expectorații, miros sau gust diminuat, durere de ureche, durere de dinți, respirație urât mirositoare, durere în gât. 

Cefaleea

Există două tipuri de durere de cap care pot provoca presiune în spatele ochilor. Este vorba despre cefaleea de tensiune sau cefaleea de tip cluster.

Cefaleea de tensiune

Este acea durere de cap ușoară (surdă) sau moderată, resimțită pe ambele părți ale capului. Este cea mai frecventă durere, în care, de cele mai multe ori, capul se simte ca și când ar fi prins într-o menghină. Acest tip de durere poate cuprinde, de multe ori și umerii și ceafa. Cauzele cefaleei de tensiune sunt, în majoritatea timpului, stresul sau oboseala.

Cefaleea de tip cluster

Numele acestui tip de cefalee vine de la faptul că se manifestă în grupuri, adică mai multe dureri pe zi, timp de câteva zile sau chiar câteva luni. Durerea este resimțită, de obicei, unilateral, violent, și are ca simptome, în afară de presiunea în spatele ochilor, lăcrimare excesivă, congestie nazală, rinoree și ptoză palpebrală a pleoapei superioare (pleoapă căzută). De asemenea, poate apărea sensibilitatea la lumină (fotofobia) sau greața.

Probleme ale vederii

Dacă suferiți de un viciu de refracție, precum miopie, hipermetropie sau astigmatism, este posibil să vă confruntați și cu presiune în spatele ochilor. Alte simptome pot fi vedere neclară în apropiere sau depărtare, amețeală, durere de cap. 

Inflamația nervului optic

Nevrita optica sau neuropatia optică este reprezentată de inflamația nervului optic. Aceasta este o problemă oculară gravă, care poate avea nenumărate cauze, dar și repercursiuni ireversibile asupra vederii. În acesta caz, alături de presiune, pacienții raportează deseori durere oculară, pierderea unei părți a câmpului vizual, pierderea vederii la un ochi, percepția deteriorată a culorilor, flash-uri de lumină. În cazul inflamației nervului optic, este foarte important un diagnostic corect și un tratament imediat, astfel încât vederea să nu aibă de suferit pe termen lung. 

Boala Graves

Este o boala autoimună care duce la o supraactivitate generalizată a întregii glande tiroide (hipertiroidie). Pe lângă alte probleme de sănătate care apar din această cauză, boala Graves provoacă și afecțiuni oculare, precum edemul ocular, umflarea țesuturilor din jurul ochilor sau inflamația oculară. De asemenea,  afecțiunea poate provoca exoftalmie (sau orbitopatia Graves) care reprezintă proeminența globului ocular în afara orbitei (ochi ieșiți din orbite). Alte simptome pot fi iritația sau roșeața oculară, vederea dublă, slăbirea excesivă, puls crescut sau neregulat, stare de oboseală, transpirație excesivă, anxietate sau stare de iritabilitate, ciclu menstrual neregulat. 

Sindromul ochilor uscați

Este o problemă extrem de frecventă în rândul persoanelor de toate vârstele, însă cu precădere în rândul celor în vârstă. Simptomele pot varia de la presiune în spatele ochilor, senzația de ochi uscați alternată cu lăcrimare excesivă și fotofobie.

Surse: 

https://www.eyeconsultants.net/pressure-behind-eye.htm
https://www.northtorontoeyecare.com/uncategorized/7-reasons-why-theres-pain-behind-your-eye-2/

2 Comments

 1. Arseni Verginica
  8 februarie 2022 la 14:30

  Am o durere de cap ușoară…uneori frisoane ..îmi ard ochii…și acum după ce am luat sinupert 10 zile ma doare în spatele ochilor…nu pot întoarce privirea brusc..

  • I Care
   8 februarie 2022 la 16:26

   La un control oftalmologic ați fost?

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate