ochi obositi
  • 3

Din ce în ce mai mulți oameni se plâng că suferă de ochi obosiți. Oboseala ochilor este o problemă foarte frecventă pentru care oamenii se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog. Aceasta poate apărea din cauza unor afecțiuni ale ochilor sau din cauza a numeroși stimuli externi. Este foarte important să înțelegem cauzele oboselii oculare pentru a o trata și pentru a preveni apariția ei. Iată câteva sfaturi care v-ar putea fi de ajutor! 

Posibile cauze pentru ochi obosiți

Cauzele oboselii oculare variază de la o persoană la alta. Depinde foarte mult de starea de sănătate a fiecăruia și de activitățile zilnice întreprinse. Însă pentru a ameliora simptomele este foarte important să determinați cauzele oboselii. Acestea pot include:

  • Afecțiuni ale ochilor cum ar fi sindromul ochilor obosiți
  • Rata de clipire scăzută
  • Efecte secundare ale unor medicamente
  • Probleme medicale anterioare
  • Boli cronice

Simptomele oboselii ochilor

Există numeroase simptome prin care vă puteți da seama că ochii vă sunt obosiți, cum ar fi:

  • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
  • Dureri de cap
  • Ochi uscați
  • Mâncărime sau iritație a ochilor
  • Dureri de ceafă
  • Vedere neclară

Mergeți imediat la un medic oftalmolog dacă oboseala ochilor este însoțită și de alte simptome

Sunt situații care necesită urgent părerea unui specialist. În cazul în care sunteți îngrijorat cu privire la sănătatea dumneavoastră oculară mergeți la un consult oftalmologic, în special dacă vă confruntați cu:

  • Senzația de corp străin în ochi
  • Scăderea acuității vizuale
  • Stare de lipotimie sau amețeli
  • Dureri oculare
  • Orice alte simptome care sunt legate de oboseala oculară

Diagnosticați corect oboseala ochilor

Deși puteți suspecta că ochii vă sunt obosiți din cauza activităților zilnice, un diagnostic corect poate fi pus numai de către un medic specialist. Dacă vă confruntați cu această problemă, mai ales dacă simptomele vă supără de mult timp, programați o consultație la medicul oftalmolog. Acesta vă va putea face un control de rutină în care vă va măsura dioptriile și va putea elimina alte cauze cum ar fi infecțiile sau alergiile oculare. 

În cazul în care medicul consideră că singurele cauze ale oboselii oculare vin din exterior, vă va învăța care sunt pașii pentru a vă relaxa ochii și pentru a preveni această problemă.  

Relaxați-vă ochii

Când suferiți de ochi obosiți înseamnă că aceștia au fost suprasolicitați în ultima vreme. Tocmai de aceea este important să învățați să îi relaxați. Începeți prin a închide ochii. Acest lucru face ca filmul lacrimal al ochiului să se răspândească uniform pe ochi, ajutând la lubrifierea rapidă. Țineți ochii închiși măcar cinci, zece minute. Încercați să nu îi mișcați prea mult sub pleoape, pentru ca și mușchii oculari să se odihnească. 

Acoperiți-vă ochii cu palmele

Aceasta este o altă tehnică foarte ușoară de a vă relaxa ochii. Așezați-vă confortabil pe scaun. Puneți coatele pe masă pentru a avea sprijin. Frecați palmele între ele pentru a le încălzi și puneți-le deasupra ochilor. Încercați să mențineți poziția pentru zece minute, asigurându-vă că nu presați prea tare. Dacă după zece minute ochii vă sunt încă obosiți, repetați operațiunea pentru încă cinci minute. 

Utilizați comprese reci

Pentru a vă relaxa ochii, puteți folosi comprese reci. Ar fi bine să folosiți comprese sterile pe care să le introduceți în apă rece și să le plasați pe ochi timp de 10 minute. Puteți folosi un cub de gheață, cu condiția să fie bine împachetat în comprese. Nu folosiți niciodată gheața direct pe ochi. Vă poate afecta vederea și poate produce probleme de circulație. 

Dacă preferați comprese calde, și acestea vă pot ajuta să vă relaxați ochii. Alegeți ce vă place mai mult!

Utilizați remedii naturale

Există și câteva remedii naturale care vă pot ajuta la relaxarea ochilor obosiți. Încercați să acoperiți ochii cu plicuri de ceai folosite. Acestea conțin taninuri care ajută la contractarea vaselor de sânge și la diminuarea oboselii ochilor. Ceaiul de mușețel are îndeosebi efecte benefice asupra stării ochilor.   

Apa de trandafir sau uleiul de lavandă pot fi de asemenea folosite pentru a îmbunătăți efectul relaxant. Folosiți un picurător pentru a aplica uleiul sau apa de trandafir pe compresă. De asemenea, puteți masa și pleoapele, având grija ca uleiul sau apa de trandafir să nu pătrundă în ochi. 

Folosiți lacrimi artificiale

Ochii uscați pot fi tratați cu lacrimi artificiale, pentru a ajuta la ameliorarea uscăciunii prin înlocuirea stratului de film lacrimogen care ajută la menținerea ochilor umezi. 

Faceți exerciții de acomodare

Acomodarea este un exercițiu care vă ajută să vă concentrați vederea pe o perioadă mai lungă, fără a vă obosi ochii. Adesea, oboseala survine când vă concentrați asupra unui lucru pe o perioadă lungă. Tocmai de aceea, încercați să mutați privirea cât mai des pe obiecte situate la diferite distanțe. Pentru a face exerciții de acomodare , țineți un pix sau un creion la lungimea brațului. Concentrați-vă pe vârful acestuia. Îndreptați pixul către nas într-un ritm constant și lent. Repetați de până la 10 ori. 

Nu uitați să luați pauze dese de la computer, să clipiți cât mai des, să lucrați în lumină odihnitoare și să vă hrăniți cu alimente bogate în vitamina A, B, C și E, zinc, luteină și beta-caroten.  

3 Comments

  1. Gina
    17 aprilie 2021 at 19:35

    Nisip in ochii stare de oboseala ochii putin rosi ochii uscati care sunt cauzele.?

  2. Duta
    17 aprilie 2021 at 19:37

    Pentru ochii uscati ce indicati ?
    Uneori ma glodesc simt nisip apoi dispare ca si cand nimic nu este.
    Putin rosi atat.nu mi sa intamplat pana acum am.43 ani probabil si de la apropierea menopauzei nu stiu.un rasp daca se poate Multumesc frumos

    • I Care
      19 aprilie 2021 at 13:23

      Bună ziua,

      Sindromul de ochi uscat poate fi un simptom al altor afecțiuni oftalmologice. Dacă el reprezintă un semnal de alarmă, cel mai bine ar fi să faceți câteva investigații necostisitoare pentru a nu se agrava. Vă recomandăm o consultație oftalmologică.

      Multă sănătate!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate