- Glaucom
-
by I Care
Glaucomul se caracterizează și prin hipertensiunea oculară și este o afecțiune din ce în ce mai frecventă în ultima perioadă, indiferent de vârsta pacientului. Din păcate, fără tratament, această afecțiune se poate agrava și poate duce la orbire. De fapt, este cauza de orbire numărul doi în lume.
Tocmai de aceea este extrem de important ca glaucomul să fie tratat cu seriozitate, deoarece se agravează odată cu trecerea timpului. Pe măsură ce îmbătrânim, cu toții ne așteptăm la probleme ale vederii. Din păcate însă, mulți dintre pacienți nu realizează că problemele pe care le au nu se datorează numai îmbătrânirii.
Glaucomul este o boală înșelătoare, deoarece nu prezintă simptome decât în stadii avansate. Tocmai de aceea, chiar și persoanele care nu au probleme oculare sau de vedere ar trebui să efectueze o vizită anuală la medicul oftalmolog. Este extrem de important să îi povestiți medicului chiar și cele mai mici schimbări în vederea dumneavoastră. Acestea ar putea avea un rol cheie într-o diagnosticare corectă.
Ce este hipertensiunea oculară?
Așa cum o mare parte dintre noi suferim de hipertensiune arterială, la fel putem suferi de tensiune oculară mare. Glaucomul este cauzat exact de această tensiune oculară ridicată, motiv pentru care este nevoie de un tratament precoce și eficient. Altfel nervul optic va fi distrus și vor apărea simptome precum pierderea vederii periferice sau vedere încețoșată.
Cauzele glaucomului
- Vârsta este primul factor care poate declanșa glaucomul. Majoritatea pacienților diagnosticați au peste 60 de ani.
- Genetica este un alt factor important. În cazul în care aveți un istoric medical familial ce include glaucomul, există șansa de a dezvolta boala.
- Hipermetropia și miopia reprezintă, de asemenea, cauze viabile pentru glaucom.
Remedii
Un tratament eficient este vital pentru a evita complicațiile. Însă sunt și câteva metode naturale care pot fi de ajutor persoanelor care suferă de această boală:
1. Scăderea nivelului insulinei
Primul pas pentru reducerea tensiunii oculare este scăderea nivelului insulinei. Insulina poate determina creșterea tensiunii intraoculare. Tocmai de aceea este important să evitați zahărul, carbohidrații, mâncărurile grele, sucurile, dulciurile, pâinea și gustările nesănătoase. Asta va aduce o îmbunătățire atât a sănătății oculare, cât și a întregului organism.
2. Exercițiu fizic regulat
Exercițiile fizice sunt, de asemenea, o idee bună atunci când vorbim despre reducerea tensiunii intra-oculare. Tocmai de aceea vă recomandăm să introduceți în rutina dumneavoastră zilnică exerciții ușoare, plimbări pe jos, sau cu bicicleta. Înotul este, de asemenea, recomandat pentru a ține tensiunea oculară sub control.
3. Mai puțin stres
Așa cum medicii cardiologi recomandă evitarea oricărui stres pentru ca tensiunea arterială să se mențină la un nivel normal, asemenea vă recomandăm și noi. Și asta deoarece nivelul mare de stres este direct proporțional cu creșterea tensiunii oculare. Și pentru trăim într-o lume unde stresul nu poate fi evitat sau îndepărtat întru totul, vă recomandăm câteva tehnici de calmare, cum ar fi exercițiile de respirație, plimbările sau petrecerea timpului în familie.
4. Alimentație sănătoasă
Adoptați o dietă sănătoasă! Substanțele nutritive ca vitamina C, E și A, la fel ca acizii grași și mineralele, pot proteja nervul optic și reduce hipertensiunea oculară. Excluderea zahărului din dietă este un început bun, însă sunt o mulțime de mâncăruri care vă pot ajuta ochii să funcționeze mai bine și care vă pot ajuta să reduceți hipertensiunea oculară. Multe minerale și vitamine care fac bine ochilor se găsesc în dietele echilibrate. Cele mai recomandate sunt, bineînțeles, cele cu frunze verzi.
În cazul în care programul nu vă permite să aveți o dietă echilibrată, gândiți-vă la un supliment alimentar pentru sănătatea ochilor. Astfel de suplimente conțin toate elementele nutritive necesare ochilor.
În ciuda faptului că sunt schimbări simple, mici, veți vedea că au rezultate bune în reducerea tensiunii oculare. Atunci când aveți grijă de starea de sănătatea a organismului dumneavoastră, faceți un bine și ochilor și vă protejați vederea, care este atât de importantă!
Baboi Mirela
6 iulie 2020 at 9:20Buna ziua.In urma cu 6 luni mi sa descoperit o Hipertensiune oculara de 21mmg la od si 18 mmg os si dioptriele sunt difeite od 12.5 os 10.5momentan nu am primit nici un tratament, este deja glaucom sau in devenire?si cum pot sa il salvez sa nu inaiteze, sunt in tara străină si nu mi sa explicat prea multe.am mai multa incredere in Românii mei.va multumesc.
Ioana
17 iulie 2021 at 9:21Este tensiune normala la ochii tai nu iti fa griji.peste 30 este inceput de glaucom.Dar este tratament cu laser .Asigurarea de sănătate plateste. Tratament cu laser,se numește iridotomie.