vad in ceata
  • 26

“Văd în ceață” poate fi o frază care îți dă emoții. Vederea încețoșată este afecțiunea care face ca lumea din jurul dumneavoastră să pară în ceață. Este o afecțiune care se manifestă, în special, la persoanele trecute de 60 de ani, însă poate apărea la orice vârstă.  

Din păcate, este o problemă care afectează semnificativ viața de zi cu zi, cele mai banale activități fiind greu de îndeplinit. 

Vedere încețoșată sau vedere neclară?

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu o problemă oculară tind să confunde vederea încețoșată cu vederea neclară. Însă este extrem de important să înțelegem corect care este diferența între cele două, pentru ca medicul să poată pune un diagnostic corect pe baza simptomelor descrise, dar și a investigațiilor din timpul consultației. 

În cazul vederii neclare, obiectele sau persoanele din jur sunt percepute neclar, ochiul afectat având dificultăți crescute de focalizare asupra acestora. Clipirea repetată poate aduce însă o îmbunătățire. 

Vederea încețoșată sau tulbure apare atunci când toate lucrurile din jur par învăluite de ceață, sau nor. Culorile pot părea șterse, iar clipitul nu rezolvă situația. 

Ambele însă pot fi însoțite și de alte simptome, cum ar fi durere oculară, cefalee sau halouri de lumină. 

Cauze ale vederii în ceață

Vederea încețoșată poate avea o mulțime de cauze. O problemă survenită la oricare dintre componentele ochiului, cum ar fi corneea, retina sau macula, poate cauza o vedere încețoșată.  

Cataracta

Cataracta este cea mai comună cauză a vederii încețoșate și asta deoarece afecțiunea apare atunci când lentila naturală a ochiului, numită cristalin, se opacifiază. Cristalinul este, în mod normal, clar, limpede, tocmai de aceea, când boala avansează, poate să apară senzația de “văd în ceață”.

Distrofia lui Fuchs

Distrofia lui Fuchs este o afecțiune care conduce la inflamația corneei ochiului și care tinde să apară la persoanele de peste 50-60 de ani. Afecțiunea are ca simptome principale vederea încețoșată, disconfortul ocular și fotofobia. 

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este afecțiunea din cauza căreia retina se deteriorează. Aceasta apare întotdeauna ca o complicație a diabetului zaharat, în special atunci când nu este tratat corect. Ca și în celelalte afecțiuni amintite, unul dintre principalele simptome ale retinopatiei diabetice este vederea încețoșată, alături de senzația de corpuri plutitoare în ochi, percepția afectată a culorilor și vederea slabă pe timpul nopții.

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară este acea afecțiune care afectează macula, partea centrală a ochiului, care controlează acuitatea vizuală. Tocmai de aceea, în momentul apariției bolii, vederea devine tulbure, încețoșată.

Sindromul ochilor uscați

Sindromul ochilor uscați este o afecțiune foarte frecventă în ultima vreme, întâlnită la persoanele de toate vârstele. Petrecerea unui timp îndelungat în fața telefonului, tabletei, laptopului sau a altor dispozitive afectează filmul lacrimal, iar ochiul nu mai este lubrifiat eficient. Acest sindrom poate cauza vederea încețoșată, însă, de obicei, după o clipire repetată, vederea revine la normal. 

În general, simptomele afecțiunilor enumerate mai sus apar gradual, pe măsură ce boala avansează. Sunt însă și câteva cauze care pot afecta vederea brusc, transformând-o în una tulbure:

  • inflamația ochiului poate distruge țesutul ocular, iar vederea încețoșată poate apărea brusc. Inflamația oculară apare, în general, pe fondul unei boli autoimune, însă poate fi cauzată și de o infecție sau un traumatism ocular;
  • infecția oculară; potențialele infecții ale ochilor care pot provoca brusc o vedere  încețoșată sunt herpesul, sifilisul, tuberculoza și toxoplasmoza.
  • traumatismul ocular, cum ar fi o lovitură, poate avea ca principal simptom, vederea încețoșată.

Tratament

Tratamentul vederii încețoșate se stabilește în funcție de diagnosticul pus de medicul specialist. Se va trata afecțiunea în sine, vederea încețoșată fiind doar un efect al acesteia. 

Este cazul să merg la doctor dacă văd în ceață?

Dacă spui “văd în ceață” ocazional sau această vederea încețoșată este trecătoare nu ai motiv de îngrijorare. Însă, dacă aceasta pare să nu dispară după câteva zile, ideal ar fi să consultați medicul oftalmolog. Medicii noștri vă așteaptă cu cele mai bune recomandări dacă vederea încețoșată este însoțită și de alte simptome, cum ar fi:

  • durere bruscă de cap
  • schimbări semnificative ale vederii
  • flash-uri de lumină
  • durere oculară severă
  • vedere dublă
  • disconfort ocular care pare că nu dispare

26 Comments

  1. Jugrestan Gheorghe
    21 noiembrie 2020 at 5:51

    Tot la 2sau 3 zile nu mai vad cu ochii stîngă numa in ceata so asta durează cam 2.ore

  2. Apafaian Andrei
    23 ianuarie 2021 at 17:32

    M-am trezit dimineata cu o vedere incetosata la ochiul stang . Si pe parcursul zilei a persistat . Seara pare a fi afectati amandoi ochi si nu inteleg de la ce ar putea fi

    • I Care
      25 ianuarie 2021 at 10:02

      Bună ziua,

      Dacă problema se repetă, sau persistă…este cazul să mergeți la o consultație. Cauzele pot fi multiple, însă doar un specialist vă poate identifica problema și vă poate oferi soluția.
      Dacă sunteți din București sau Alexandria, vă așteptăm în clinica noastră. Vă puteți programa la telefon sau pe WhatsApp 0722110933

  3. SirbuTudorel
    15 martie 2021 at 9:54

    De 2 zile la ochiul drept vad in ceață în proporție de 70 la sută. Am fost la farmacie și mi-a dat unitears. E bun picătură sau trebuie să merg la medic.

    • I Care
      16 martie 2021 at 16:28

      Dacă cu lacrimi artificiale nu vă trece, vă recomandăm să veniți pentru o consultație. De cele mai multe ori este mult mai avantajos să mergeți din prima la o simplă consultație oftalmologică și abia apoi să cumpărați și urmați tratamentul potrivit.

      Multă sănătate.

  4. Catalina
    22 iunie 2021 at 20:59

    Am sesizat de ceva timp că atunci când sunt stresata,obosita și când mă enervez mi se pune un fel de pelicula pe ochiul stang și văd in ceata…Senzația nu dispare până nu mă calmez ….Ar trebui sa îmi fac griji din aceasta cauza?

    • I Care
      29 iunie 2021 at 11:31

      Când ați făcut ultima consultație oftalmologică?

    • Veronica
      25 aprilie 2023 at 16:56

      Bună mai aveți asa simptome cu ceata pe ochi ?

  5. irina
    24 august 2021 at 12:02

    Astazi m-am atins din greseala cu un ac in ochiul stang si de cateva ore vad neclar. Ce ma sfatuiti? Durerea a disparut, insa vederea este afectata.
    Va multumesc.

    • I Care
      24 august 2021 at 18:43

      Dacă și mâine vederea este afectată, vă recomandăm să mergeți la o consultație oftalmologică. Oricum este indicat să mergeți la un consult cu atât mai mult cu cât a trecut mult de la ultima vizită la oftalmolog.

      Multă sănătate!

  6. Gabi
    13 ianuarie 2022 at 20:25

    Buna seara ! Din greșeala cineva i-a făcut o poza bebelușului de 5 zile cu bliț ! E posibil sa-l fi afectat in vreun fel ! Mentionez ca se comporta ca si pana pa evenimentul neplăcut .. nu se observa nimic schimbat la comportamentul lui .. multumesc

    • I Care
      16 ianuarie 2022 at 10:06

      Bună ziua.
      Studiile spun că nu există niciun pericol pentru bebe, iar blițul nu ii afectează vederea în vreun fel. Singura problemă cu blițul ar fi dacă în încăpere este complet întuneric și se folosește blițul. Dar asta e de evitat și pentru adulți. Totuși, nici în acel caz nu putem vorbi de afectare gravă.

      Multă sănătate și nu uitați că în primii ani de viață este extrem de important să îl duceți la controale oftalmologice.

  7. Marinescu Ileana- Catalina
    3 iunie 2022 at 18:55

    Buna- seara ! La medicul oftalmolog m a găsit cu miopie și astgmatism mixt ! De aproape 3 ani eu vad in ceata ? Care ar fi motivul și dacă îmi va mai revenii vederea la normal purtând ochelarii cu dioptriile specifice vederii mele !

    • I Care
      6 iunie 2022 at 7:24

      Bună ziua.
      Ochelarii cu dioptrii specifice nu vindecă problema de vedere, ci doar corectează vederea. Vederea în ceață este problema pe care sperați să o rezolvați, însă pentru asta vă recomandăm să mergeți la medic pentru o soluție.

      Multă sănătate!

  8. Madalina
    25 august 2022 at 12:21

    Bună Ziua!
    Mă trezesc cu ochii plini de lacrimi și nu vad sa citesc
    Am fost la doctor și după consult am primit ochelari dar continua senzația de vedere prin pânză și asta când nu folosesc ochelari

    • I Care
      25 august 2022 at 15:45

      Bună ziua,
      Care este diagnosticul pe care vi l-a pus medicul?
      Dacă simptomele nu dispar, ați încercat să cereți și o a doua opinie medicală sau să faceți investigații mai amănunțite?

  9. Gabriela Teodora
    9 noiembrie 2022 at 22:25

    De ceva timp seara nu vad clar ..peste zi nu am nimic .

    • I Care
      14 noiembrie 2022 at 8:33

      Mergeți cât mai repede la un control oftalmologic. Devreme ce problema durează de ceva timp, vorbim de o afecțiune care trebuie identificată și tratată.
      Multă sănătate!

  10. Gherman elena
    25 decembrie 2022 at 14:34

    Buna ziua as avea o intrebare sotul a fost operat la ochi acum 4 ani a vazut foarte bine i sa pus cristalin la amandoi ochi Deo saptamana vede ca prin ceata a fost la oftalmolog a spus ca la oci este bine la trimis la spital ia facut analize ,tomograf la cap si mai multe ,si nu ia gasit nimic ce ar putea fi este foarte nervos nupote fi nervig de la ochi slabiti .Va multumesc

    • I Care
      26 decembrie 2022 at 10:17

      Bună ziua. A fost verificat oftalmologic și pentru cataractă secundară? V-a spus medicul că a eliminat această posibilitate?

  11. Emilia
    23 martie 2023 at 18:46

    Bună seara , asta seara mi am pus gene false și cred ca mia ajuns puțin adezivul în ochii , vad în ceata cu ochiul drept și am un disconfort când clipesc , ce este de făcut?

  12. Marinel
    1 decembrie 2023 at 20:20

    Am 3 luni de cind cu ochiul drept nu pot focaliza și în câmpul vizual stingă spre nas vad o pata gri și uneori apare pe imaginea neclara cum sunt geamurile cu vitralii . Făcut tot ce inseamna investigații recomandate de oftalmolog , cardiolog și neurolog , toate sunt ok . Se presupune un mic AVC pe nervul optic . Ce ma interesează aceasta pata din câmpul vizual va dispărea? Iau tratament pentru colesterol și pentru diabet ( depășesc rar 150) .

    • I Care
      5 decembrie 2023 at 12:09

      Bună ziua. Doar în urma unui control amănunțit un medic vă poate spune ce ar trebui făcut.
      multă sănătate!

  13. Kristi
    15 iulie 2024 at 20:20

    Bună,am fost la un bar și când am ieșit afara ma uitam la masina parcata și nu vedeam tot numărul de înmatriculare o parte disparea parca aveam ceva blurat pe ochiul stang cred pe partea stânga era mai mult nu imi dau seama ,vedeam unele lucruri blurate sterse sau care parca nu existau ( chiar si pe facebook vedeam o poza dar bulina cu poza de profil disparea sau orice obiect ,după am plecat cu masina și când m-am uitat în oglinda retrovizoare sa vad alta masina în spate bordul și ce mașini erau în fața sau lângă dispăreau chiar nu vedeam nimic ,am ajuns acasă și deasupra parca se vedea ca un nor ..m am speriat foarte tare după am luat și tensiunea 14.9 am mai avut asa de la atacuri de panica anxietate dar au trecut ,mai oscila din cauza asta ,acum ma gândesc ca nu o fi de la tensiune pentru ca a crescut din cauza sperieturi

    • I Care
      12 august 2024 at 8:19

      Dacă aceste simptome nu s-au repetat și fondul problemei a fost tensiunea crescută cel mai probabil nu sunt simptome ale unei afecțiuni oculare.
      Multă sănătate.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate