adaptare lumina intuneric vedere
  • Optica
  • de I Care
  • 1 iunie 2022
  • 0

Adaptarea vederii la lumină și întuneric reprezintă abilitatea ochilor de a se acomoda de la vederea pe lumină la vederea pe întuneric. Irisul dumneavoastră face mult mai mult decât să le da ochilor un aspect plăcut, colorat. Acesta conține mușchi ce lucrează pentru a manipula pupilele. Irisul alături de pupilă acționează ca un paznic în timp ce lumina cade asupra ochilor dumneavoastră.

Menirea acestui paznic este să nu lase să pătrundă în ochi decât cantitatea potrivită de lumină, nici prea multă, nici prea puțină.

La întuneric pupilele se dilată pentru a permite ca o cantitate mai mare de lumină să pătrundă în ochi. Pe de altă parte pupilele devin mult mai mici atunci când ochiul este expus unei lumini puternice.

Cum funcționează

Retina îndeplinește funcția de detectare a luminii pentru o gamă incredibilă de intensități, de la lumina puternică a soarelui până la încăperi foarte slab luminate. Există două tipuri de celule-fotoreceptori sensibile la lumină care ajută ochii să se adapteze la vederea în întuneric.

  • celulele con sunt receptorii care funcționează bine în lumină relativ puternică și răspund la niveluri extrem de ridicate de lumină. Cu toate acestea celulele con nu sunt la fel de fiabile în situații slab iluminate;
  • celulele bastonaș sunt fotoreceptori care acționează ca detector de lumină, chiar și în condiții de lumină scăzută. 

Atât celulele con cât și celulele bastonaș participă la adaptarea la întuneric. Celulele con se adaptează mai repede astfel încât primele minute de acomodare reflectă vederea dată de acestea. Bastonașele funcționează puțin mai lent, însă deoarece pot funcționa la niveluri mult mai scăzute de iluminare, ele preiau controlul după perioada inițială de adaptare imediată a conurilor. 

Celulele con au nevoie de aproximativ 5 minute pentru ca abilitatea lor să ajungă la maxim. La aproximativ 10 minute întru-un loc întunecat, celulele bastonaș preiau controlul, iar vederea se îmbunătățește semnificativ. La aproximativ 20 de minute celulele bastonaș funcționează la cote maxime motiv pentru care vederea devine una foarte bună.

Când apar problemele de adaptare

Pe măsură ce îmbătrânim este foarte posibil ca mușchii irisului să slăbească, la fel ca mușchii din orice altă parte a corpului. Pe măsură ce ochii devin mai puțin sensibili la lumină, se poate să ajungă să se adapteze mult mai greu la schimbările rapide între lumină și întuneric.

De asemenea, atunci când îmbătrânim, în ciuda faptului că pierdem o mulțime de celule con, numărul celulelor bastonaș rămâne aproximativ același. Atunci când se întâmplă aceste lucruri adaptarea durează mai mult decât la o persoană de vârstă mai mică. Pe măsură ce îmbătrânim, vom avea nevoie de cantități din ce în ce mai mari de lumină pentru a ne simți confortabil. 

Când ar trebui să ne îngrijorăm

Adaptarea greoaie de la lumină la întuneric nu este o boală în sine și nu avem de ce să ne temem. Cu toate acestea, atunci când ochii se acomodează greu, activitățile obișnuite pot fi afectate. 

Mai mult decât atât, atunci când acomodarea are loc greu poate exista suspiciunea de degenerescență maculară legată de vârstă. 

Ce trebuie să faci

Sfaturile noastre sunt relativ simple. În primul rând să evitați lumina puternică. Scăderea nivelului de iluminare pe telefon, laptop sau orice alt dispozitiv pe care îl folosiți frecvent va fi cu siguranță de ajutor.

Purtați ochelari de soare. Atunci când ochii dumneavoastră se adaptează mai greu, ochelarii de soare pot face minuni. Cu cât aceștia sunt mai mari, cu atât sunt mai eficienți.  Cei mai buni sunt cei care ocupă și părțile laterale și superioare și inferioare ale ochilor.

Lentilele de tranziție sunt, de asemenea, o bună idee pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme. Este vorba despre acele lentile care se închid la culoare atunci când sunt expuse la soare.

În cazul în care lucrați ore întregi la computer, stați de vorbă cu medicul dumneavoastră despre lentilele care blochează lumina albastră. Acestea reduc oboseală ochilor, dar și durerile de cap și pot reduce chiar riscul de degenerescență maculară.

Surse: Maculogix, Thio EyeCare, WTAMU, The Conversation, Vision ProOptical

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate