alergie la ochi
  • 2

Indiferent de cât de frumoase sunt primăvara și toamna, din cauza că fac alergie la ochi sau alergiilor oculare unele persoane nu se pot bucura de aceste anotimpuri minunate. Abordăm și acest subiect pentru că alergiile nu se manifestă doar la nivel rino-sinusal, ci și la nivel ocular. Iar simptomele nu sunt deloc plăcute. 

Simptome de alergie la ochi

Uneori, o alergie la ochi poate fi însoțite de simptome rino-sinusale sau de diferite simptome dermatologice, cum ar fi eczemele. 

Cauze ale alergiilor oculare

  • Alergenii de exterior, cum ar fi polenul, iarba, florile, copacii, fânul, anumite plante, etc.
  • Alergenii de interior, precum mucegaiul, praful sau părul animalelor
  • Agenți iritanți, cum ar fi fumul de țigară, parfumul, mirosul de combustibil

Ameliorarea simptomelor

Alergenii de exterior

Din păcate, aceștia nu pot fi controlați. Tot ce puteți face este să petreceți cât mai mult timp în interiorul casei, să țineți geamurile închise și să folosiți doar aerul condiționat. Cu precădere pe perioada primăverii și a toamnei.

În ocaziile în care sunteți nevoit să părăsiți domiciliul, folosiți ochelari de protecție sau ochelari de soare, cât mai mari, pentru a ține polenul departe de ochi. 

Alergenii de interior

Simptomele cauzate de agenții de interior pot persista, din păcate, pe toată perioada anului, dacă nu sunt îndepărtați. Însă, prin câteva trucuri simple, puteți reduce la minim efectul acestora. 

În cazul în care aveți un animal în casă și nu vă îndurați să îl lăsați să doarmă afară, încercați să îl țineți departe de dormitorul în care dormiți. 

Dacă mergeți într-o vizită unde există și animale, spălați-vă bine pe mâini imediat după ce le atingeți și schimbați-vă hainele când ajungeți acasă. 

În cazul în care alergia este provocată de praf sau acarieni, investiți în perne sau așternuturi hipo-alergenice, care vă pot ameliora mult simptomele. 

De asemenea, nu folosiți niciodată mătura! Aspirați și spălați podeaua doar cu un mop umed. Spălați hainele, husele canapelelor și așternuturile la temperatură mare ( 30-50 grade).

De asemenea, folosiți filtre HEPA pentru aparatul de aer condiționat, dar și pentru aspirator.

Nici umiditatea aerului nu este de neglijat. Medicii spun că o umiditate de 30-40% este ideală în cazul persoanelor alergice. 

Nu uitați de mucegai! Este extrem de important să eliminați tot mucegaiul din casă, cu produse speciale. 

Agenții iritanți

În cazul în care fumul de țigară vă provoacă alergie la ochi, primul lucru care trebuie făcut, chiar dacă nu este tocmai unul convenabil, este să renunțați la fumat. În al doilea rând, trebuie să evitați terasele sau întâlnirile cu prietenii unde se fumează. 

Pe de altă parte, dacă parfumul este de vină pentru simptomele atât de neplăcute, trebuie să renunțați la a mai folosi parfum sau alte produse care miros puternic. Este de preferat ca produsele de igienă și cele cosmetice să fie tot hipo-alergenice, fără parfum. 

Tratament

Administrarea picăturilor de ochi se poate face și fără prescripție medicală, însă nu pe perioade lungi de timp. Fie că vorbim de lacrimile artificiale care lubrifiază ochiul și vă scapă de senzația de uscăciune, fie de picăturile oculare decongestionante, care pot ameliora roșeața, mâncărimea și usturimea, toate sunt de un real ajutor împotriva alergiilor. 

Atenție însă! Nu folosiți picăturile pentru ochi iritați și roșii mai mult de o săptămână, deoarece pot face mai mult rău decât bine. 

Însă cele mai importante sunt picăturile antihistaminice, special concepute pentru o astfel de afecțiune, însă este important ca acestea să fie recomandate de medic, după o consultație prealabilă. 

Când simptomele nu pot fi ameliorate cu ajutorul picăturilor, medicul vă va recomanda antihistaminice orale. Din păcate acestea vin și cu efecte adverse, precum somnolența și senzație de uscăciune la nivelul ochilor. 

Când nici antihistaminicele orale nu au efectul dorit, rămâne la latitudinea medicului dacă vă va recomanda imunoterapia alergen specifică, reprezentată prin injecții administrate în partea de sus a brațului, menită să vă ajute organismul să se obișnuiască și să tolereze mai ușor alergenul care vă declanșează simptomele. 

Cu alte cuvinte, alergiile pot fi ținute sub control, într-o anumită măsură. Important este ca, atunci când observați că vă confruntați cu simptomele descrise mai sus, în special dacă acestea persistă, să mergeți la medic pentru confirmarea diagnosticului și prescrierea unui tratament potrivit nevoilor dumneavoastră!

2 Comments

  1. Galina
    13 ianuarie 2021 la 12:12

    Cum sa scap de alergie la ochi

    • I Care
      13 ianuarie 2021 la 14:50

      Bună ziua,
      Ați încercat cu picături de ochi? Lacrimi artificiale?

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate