am cataracta second sight
  • 1

„Am cataractă și am început să văd mai bine. Sigur e bun diagnosticul?” ar putea fi una dintre nedumeririle multor persoane care au început de cataractă. ”Second sight” se referă la o schimbare temporară în bine a vederii care apare în stadiile incipiente ale cataractei.

Înainte ca vederea să se deterioreze din cauza cataractei, unii pacienți observă o îmbunătățire semnificativă, în special la vederea de aproape. Aceștia ajung uneori să citească fără ochelari deși au avut poate ani de zile în care nu s-au putut descurca fără aceștia.

Schimbarea ia prin surprindere pacientul care este uimit și fericit că are o vedere mai bună decât oricând. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, vederea începe din nou să se înrăutățească, pe măsură ce cataracta avansează. Ne vom referi în continuarea la acest efect prin denumirea „second sight”.

Ce este cataractă

Cataracta este un proces natural în care lentila naturală a ochiului se opacificiază, odată cu înaintarea în vârstă a pacientului, iar acesta ajunge să nu își mai poată desfășura activitățile de zi cu zi în mod obișnuit.

Din nefericire, singurul tratament pentru îndepărtarea cataractei este intervenția chirurgicală. Există însă și o veste bună. Astfel de intervenții sunt extrem de frecvente, devenind chiar o rutină pentru medicii oftalmologi, iar rezultatul poate fi observat imediat după intervenție.

”Second sight”, de ce apare

Această schimbare bruscă apare deoarece proteinele și alți compuși care alcătuiesc cristalinul încep să își schimbe structura. Asta schimbă totodată și modul în care lumina este refractată prin lentila naturală a ochiului, îmbunătățind astfel temporar vederea.

Un ”dar” care ar trebui să tragă un semnal de alarmă

Deși poate multe persoane care experimentează ”second sight” privesc asta ca pe un dar primit la bătrânețe, ar trebui, de fapt, că această schimbare bruscă să fie un semn de alarmă că trebuie să meargă la un medic oftalmolog. Deși, în cazul în care descoperă că suferă de cataractă, nu pot face nimic până ce boala nu ajunge într-un stadiu destul de avansat încât să fie operat, este foarte important ca evoluția afecțiunii să fie urmărită de către medicul oftalmolog.

Îmbătrânirea ochilor

”Second sight” nu este singura schimbare bruscă de care persoanele care trec de o anumită vârstă au parte. Și asta deoarece, cele trecute de 40 de ani, în cazul cărora apare presbiopia, vor observa că vederea la distanță li se îmbunătățește considerabil, însă capacitatea de a vedea lucrurile de aproape se înrăutățește.

Toate persoanele afectate de cataractă vor experimenta ”second sight”?

Nu, nu toți pacienții care suferă de cataractă vor observa o îmbunătățire a vederii în momentul în care cataracta debutează. Totul depinde de afecțiunea sau de problema oculară de care pacientul suferea înainte și de viciul de refracție pe care acesta îl avea.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, ”second sight” este definită ca o miopie care apare din cauza cataractei. În cazul în care pacientul suferea înainte de hipermetropie, atunci miopia indusă de cataractă va îmbunătăți vederea la distanță pentru un timp.

Totodată, pe lângă persoanele cu hipermetropie, care au raportat o îmbunătățire a vederii, și pacienții care nu sufereau de probleme ale vederii înainte de apariția cataractei pot ajunge să vadă semnificativ mai bine pentru o perioadă.

În cât timp se înrăutățește din nou vederea

Încețoșarea vederii după îmbunătățirea amintită are loc treptat și diferă de la pacient la pacient. în funcție de viteza cu care boala avansează, dar și de problemele de vedere ale pacientului. Asta poate dura de la câteva luni până la câțiva ani în cazul celor care nu au probleme grave de vedere.

Am cataractă și văd mai bine; când trebuie să merg la doctor

Pacientul trebuie să se prezinte la doctor în momentul în care observă că vederea i s-a îmbunătățit brusc. Trebuie să subliniem că nu este o urgență, însă este important ca medicul să evalueze starea ochilor, să poată pună un diagnostic corect și să urmărească evoluția în timp a cataractei, în cazul în care aceasta este prezentă, astfel încât pacientul să nu ajungă să nu își mai poată îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Referințe:

American Academy of Ophthalmology

Verywell Health

1 Comments

  1. Andrei Dinca
    24 aprilie 2024 la 1:04

    Am fost operat de cataractă la un ochi. Înainte de operație aveam ochelari cu lentile plus pentru citit și cu lentile minus pentru distanță. După operație mi s-a recomanda și pentru di stanta ochelari tot cu lentile plus.E posibil așa ceva?. Mie mi se pare un paradox o lentilă plus pentru distanța. Aștept un răspuns cu opinia Dv legat de acest paradox. Precizez ca s-a implantat un cristalin mono focal pentru distanta și mi s-a spus ca nu voi mai avea nevoie de ochelari pt vederea la distanță după operatie.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate