atacul de glaucom
  • Glaucom
  • de I Care
  • 28 ianuarie 2020
  • 0

Criza acută de glaucom sau atacul de glaucom merită o atenție specială, deoarece este cea mai importantă urgență medico-chirurgicală atunci când vine vorba de glaucomul cu unghi închis. Dintre toate formele de glaucom, închiderea unghiului are cele mai multe șanse să conducă la o pierdere permanentă a vederii, iar criza acută produce cele mai mari daune.

În cazul unui ochi sănătos, lichidul din interiorul ochiului, numit umoare apoasă, este produs continuu și drenat, astfel încât nu apare presiune intraoculară. Acest lichid nu are legătură cu lacrimile, care se formează la exteriorul ochiului. Presiunea intraoculară are drept cauză un dezechilibru în producerea și drenarea umorii apoase. În cazul în care canalele responsabile de drenarea lichidului nu funcționează corect sau sunt blocate, presiunea din interiorul ochiului crește.

Unghiul ochiului este porțiunea anatomică a ochiului ce conține structurile care permit fluidului să se dreneze. Unghiul este situat între cornee și iris și conține rețeaua trabeculară, care acționează ca un sistem de filtrare a fluidului apos care se scurge din ochi. În glaucomul cu închidere unghiulară, irisul este împins sau tras în sus de această rețea în unghiul camerei anterioare a ochiului. Atunci când irisul este împins sau tras, unghiul se închide iar umoarea apoasă rămâne blocată și nu se poate scurge, crescând astfel presiunea intraoculară.

glaucom umor apos

În cazul în care unghiul se închide brusc, simptomele sunt severe și dramatice. Este nevoie de un tratament prompt pentru a putea preveni deteriorarea nervilor optici și pierderea vederii. În cazul în care unghiul se închide treptat, glaucomul poate fi confundat cu glaucomul cu unghi deschis. 

Persoanele care suferă de hipermetropie prezintă un risc mai mare de a dezvolta o criză acută de glaucom deoarece ochii sunt mai mici, camerele anterioare sunt mai puțin profunde și unghiurile mai înguste. 

Criza acută de glaucom apare cu predominanță la anumite rase, care au ochii mai mici. De exemplu asiaticii sau eschimoșii, din cauza faptului că au unghiurile mai înguste, sunt mai predispuși să dezvolte glaucom cu închidere unghiulară. 

Uneori, atacul de glaucom poate apărea chiar în timpul unui examen oftalmologic în care s-au folosit picături pentru dilatarea pupilelor

În funcție de tipul lui, atacul de glaucom poate fi primar sau secundar. În glaucomul cu închidere a unghiului acut primar, nu există o boală a ochiului care să stea la bază. În cazul atacului de glaucom secundar, la bază există altă boală sau afecțiune oftalmologică, o traumă, o reacție la anumite medicamente sau o afecțiune medicală cronică. 

Simptome ale atacului de glaucom

În cazul crizei acute de glaucom, din cauza faptului că apare o creștere a presiunii intraoculare rapidă, simptomele apar brusc, iar pacientul le resimte puternic.

  • Dureri oculare severe
  • Greață și vărsături
  • Dureri de cap
  • Vedere încețoșată
  • Lacrimare excesiva

Tratament pentru atacul de glaucom

Pacienții care experimentează astfel de simptome trebuie să contacteze imediat un medic oftalmolog pentru a preveni deteriorarea nervului optic și pierderea vederii. Din păcate, nu există un tratament pe care pacientul îl poate administra la domiciliu. Intervenția medicului este vitală. 

Medicul oftalmolog poate interveni, fie prin terapia cu laser, fie printr-o intervenție chirurgicală. Înaintea intervenției, medicul oftalmolog vă va prescrie medicamente care au rolul de a reduce presiunea intraoculară, cum ar fi picături de ochi, medicamente orale sau intravenoase.  

Unele persoane pot experimenta mai multe episoade intermitente de închidere a unghiului, fără să prezinte vreodată un atac de glaucom. Acesta se numește glaucom cu unghi închis subacut. Simptomele acestuia pot fi inexistente sau foarte ușoare, constând în vedere încețoșată sau halou în jurul luminilor. Aceste simptome dispar pe măsură ce unghiul se redeschide. 

În urma examenele oftalmologice regulate se pot identifica persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta un atac de glaucom. Uneori medicii recomandă pacienților cu risc o terapie cu laser pentru a preveni astfel de atacuri. 

În cazul pacienților care prezintă atac de glaucom primar la un ochi, vi se poate recomanda terapia cu laser la ambii ochi, pentru ca atacul să nu apară și la ochiul sănătos. 

Așadar, nu neglijați simptomele! Adresați-vă medicului la cele mai mici simptome care vă provoacă disconfort la nivel ocular! Este singurul mod de a vă salva vederea! 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate