- Cataractă
-
by I Care
Cataracta subcapsulară se formează în partea posterioară a lentilei. Cataracta reprezintă opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin. Aceasta ar trebui, în mod normal, să fie limpede, clară.
O persoană care suferă de cataractă vede imaginile din jur ca și când le-ar privi printr-o fereastră aburită sau un nor de ceață.
Din păcate, cataracta nu este o boală care poate fi prevenită și apare la majoritatea persoanelor trecute de 60 de ani. Și asta pentru că este o boală care este influențată de înaintarea în vârstă.
În funcție de zona afectată a cristalinului, cataracta poate fi de trei feluri:
- Cataracta nucleară, atunci când boala afectează centrul lentilei naturale a ochiului
- Cataracta corticală, atunci când marginile cristalinului sunt afectate
- Cataracta subcapsulară, care afectează partea posterioară a cristalinului
Cataracta subcapsulară – caracteristici
Cum spuneam, cataracta subcapsulară se formează în partea posterioară a lentilei. Acest tip de cataractă tinde să apară la persoanele mai tinere și deteriorează vederea mult mai repede decât cataracta nucleară sau cataractă corticală.
Totodată, apare cu precădere în rândul persoanelor care suferă de diabet sau urmează un tratament pe bază de corticosteroizi.
Cataracta subcapsurală poate poate apărea singură, sau alături de alte tipuri de cataractă.
Cauze
Cauza principală, la fel ca în cazul tuturor tipurilor de cataractă, este înaintare în vârstă. Însă există și alți factori de risc ce pot conduce spre cataracta subcapsulară posterioară.
- Diferite condiții medicale, precum diabetul, în special dacă nu este tratat sau ținut sub control
- Administrarea medicamentelor pe bază de corticosteroizi
- Fumatul
- Expunerea prelungită la raze ultraviolete
- Traumatisme oculare
- Inflamații intraoculare
- Afecțiuni dermatologice, precum dermatita atopică
- Retinita pigmentară
- Miopie severă
- Diferite boli autoimune
Simptome
Cataracta subcapsulară limitează lumina care ar trebui să ajungă la retină, astfel încât vederea este afectată mai repede și mai tare decât în cazul celorlalte tipuri de cataractă.
Simptomele evoluează relativ repede, pe măsură de cataracta subcapsulară crește.
Printre acestea, putem enumera:
- Vedere încețoșată
- Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
- Halouri de lumină, în special când persoana care suferă de cataractă subcapsulară este expusă la lumini puternice, cum ar fi farurile pe timp de noapte
- Pierderea sau reducerea sensibilității contrastului
- Vedere de aproape dificilă
- Diplopie (vedere dublă)
Tratament
La fel ca în cazul tuturor tipurilor de cataractă, singurul tratament eficient este intervenția chirurgicală. În cadrul operației, lentila naturală a ochiului (cristalinul), este înlocuită cu una artificială.
Din fericire, acest tip de tratament are o rată de succes de peste 98%, indiferent de vârstă.
Nu există medicamente care să poată trata sau ameliora simptomele bolii.
Diagnosticare
Medicul va putea pune un diagnostic în urma unei consultații în care va examina polul anterior ocular cu ajutorul biomicroscopului.
Dacă oftalmologul stabilește că persoana respectivă suferă de cataractă subcapsulară, va recomanda mai multe teste, pe baza cărora va putea evalua gradul de avansare a bolii: acuitatea vizuală, sensibilitatea la contrast, vederea de noapte, vederea color, etc.
Totodată, medicul vă va întreba despre istoricul medical și va încerca să afle dacă suferiți și de alte boli, precum diabetul, sau sunteți sub tratament cu diferite medicamente, precum cele pe bază de corticosteroizi.
Prevenție
Nu sunt studii care să demonstreze faptul că aceasta este o boală care poate fi prevenită. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, specialiștii au descoperit câteva strategii care pot întârzia apariția cataractei.
În primul rând, un stil de viață sănătos. Renunțarea sau limitarea consumului de alcool și a fumatului constituie primul factor care poate amâna momentul apariției cataractei.
Consumul ridicat de fructe și legume poate fi, de asemenea de ajutor, datorită cantității mari de antioxidanți care se află în acestea.
Tratamentul altor boli existente, precum a diabetului, este o altă strategie de a vă menține vederea sănătoasă. La fel și purtarea ochelarilor de soare cu protecție ridicată împotriva razelor ultraviolete.
De reținut
Cataracta, indiferent de tipul ei, este o boală ale cărei simptome pot interfera cu activitățile de zi cu zi. Însă intervenția chirurgicală este eficientă la orice vârstă, durează doar 15 minute și vă ajută să reveniți foarte repede la o viață normală.
Tocmai de aceea este important să nu vă speriați în momentul în care sunteți diagnosticat cu cataractă. Trebuie să vă păstrați calmul, să stați de vorbă cu medicul care vă poate explica toate beneficiile, dar și riscurile unei intervenții chirurgicale și să luați împreună cu acesta cea mai bună decizie în ceea ce privește o eventuală intervenție chirurgicală.
Sursa:
baciu alina
29 decembrie 2021 at 15:05eu am avut catacta la ambii oiochi si nu ma incadrez la vartsa….am doar 39 ani…nu fumez nici macar ocazional…nu beau alcool deloc…. din lista de ale boli nu pot bifa nici macar 1 pct….. asa ca ar fi cazul sa se mai actualizeze info despre boli…..multe sunt info din 1900 toamna….
I Care
30 decembrie 2021 at 14:27Vă asigurăm că informațiile noastre sunt mai actuale decât credeți. Singura problemă este că dumnevoastră vă referiți la cataractă în general, pe când articolul de față vizează cataracta subcapsulară, adică aceea care se formează în partea posterioară a lentilei ochiului.
Multă sănătate!