halouri de lumina
  • 0

Oricine vede halouri de lumină este îndreptățit să se întrebe care este cauza și ce este de făcut. Curcubeul este un lucru minunat, însă văzut noaptea, ridică ceva semne de întrebare. Haloul de lumină în jurul obiectelor luminoase poate fi perceput, de multe ori, ca un curcubeu sau ca un cerc luminos. Această problemă poate limita anumite activități cum ar fi condusul pe timpul nopții.

Halourile de lumină sunt întâlnite frecvent la persoanele în vârstă, la persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală refractivă sau la cele cu cataractă. 

De asemenea, halourile în jurul obiectelor luminoase pot apărea ca simptom al sindromului ochilor uscați sau în cazul persoanelor ale căror pupile sunt dilatate (de exemplu celor cărora li s-au administrat picături pentru un control medical). 

Cauze

Halourile în jurul obiectelor luminoase pot apărea în cazul multor afecțiuni oculare. 

În general, ochiul focalizează lumina. Însă, în cazul cataractei, ochiul dispersează lumina din cauza opacifierii lentilei naturale a ochiului. Astfel apar halourile, dând senzația că orice lumină este mult prea strălucitoare. 

Alte simptome asociate cataractei sunt vederea încețoșată, sensibilitatea la lumină (fotofobie) sau probleme ale vederii pe timpul nopții.

Creșterea bruscă a presiunii intraoculare poate provoca edem cornean, ceea ce duce la vederea halourilor de lumină. Această creștere bruscă are loc, în general,  în criza acută de glaucom când se produce închiderea completă a unghiului irido-cornean. 

Atenție! Criza acută de glaucom este considerată o urgență medicală și trebuie tratată ca atare pentru a preveni deteriorarea nervului optic și pierderea permanentă a vederii. 

Simptomele care mai apar în astfel de cazuri alături de halourile de lumină sunt durerile oculare, vederea încețoșată, durerile de cap și ochii roșii. 

Este o boala oculară gravă, care apare când celulele din endoteliu, un strat al corneei, încep să dispară. În mod normal, aceste celule au rolul de a elimina excesul de lichid din cornee, pentru a o menține clară. Când acestea încep să moară, lichidul se acumulează determinând umflarea și îngroșarea corneei. 

Distrofia lui Fuchs afectează, de obicei, ambii ochi și determină o scădere treptată, în ani, a acuității vizuale. 

  • Fotokeratita

Este o afecțiune oculară extrem de dureroasă care apare când ochiul este expus la razele ultraviolete ale soarelui sau din alte surse artificiale. Explicată, fotokeratita este ca o arsură solară la nivel ocular, soarele afectând stratul subțire de pe suprafața corneei și conjunctiva, țesutul transparent care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor. 

În ciuda faptului că este o afecțiune dureroasă, cu un tratament corect, aceasta este reversibilă, ochiul revenindu-și complet. Astfel, daunele nu sunt pe termen lung.

Simptomele fotokeratitei sunt: durerea, roșeața, lăcrimarea excesivă, umflarea ochiului, sensibilitatea la lumină, vederea neclară, durerile de cap, halourile de lumină, pupilele micșorate și foarte rar pierderea temporară a vederii. 

Cea mai frecventă cauză a sindromului ochilor uscați este lipsa lacrimilor care lubrifiază globul ocular. Mai rar, dar nu exclus, este ca sindromul ochilor uscați să fie cauzat de alte patologii, factori de mediu sau diverse medicamente.

Printre simptomele ochilor uscați enumerăm senzația profundă de uscăciune oculară, halourile de lumină, iritația sau senzația de mâncărime a ochilor, senzația de arsură și înroșirea ochilor.

Este o afecțiune care apare când corneea se deformează și se subțiază,  luând forma unui con. Pe lângă halourile de lumină, pacienți pot experimenta vederea încețoșată, nevoia de a schimba ochelarii foarte des, sensibilitate la lumină (fotofobie), dificultăți ale vederii pe timpul nopții, durere oculară sau iritație. 

Reprezintă schimbarea lentilei naturale o ochiului (cristalin), cu una artificială. Uneori, halourile de lumină reprezintă un efect advers al intervenției, care poate trece de la sine odată cu trecerea timpului. 

  • Intervenția cu laser LASIK

Uneori, miopia, hipermetropia sau astigmatismul sunt corectate cu ajutorul laserului, iar halourile de lumină pot reprezenta un efect advers al intervenției. De obicei, dispare în numai câteva săptămâni. 

  • Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact

De multe ori, persoanele purtătoare de lentile sau ochelari observă halouri de lumină în jurul obiectelor luminoase. Aici însă nu vorbim despre o afecțiune ci de o problemă la care producătorii de astfel de dispozitive lucrează intens pentru a o înlătura complet.

  • Migrena oculară 

Este o tulburare vizuală temporară care se poate manifesta la unul dintre ochi sau chiar la ambii, prin apariția de pete oarbe sau halouri de lumină.

Migrenele oculare sunt de obicei inofensive și trec de la sine, fără medicație, în aproximativ 20 – 30 de minute.

Tratament

După cum ați observat, halourile de lumină pot avea numeroase cauze. Motiv pentru care un tratament poate fi stabilit abia după un diagnostic corect. Astfel, se va trata cauza în sine și nu simptomele. 

Cu toate acestea, este bine să purtați ochelari de soare cu protecție 100% împotriva razelor ultraviolete, astfel încât simptomele să fie ameliorate.

Trebuie să merg la medic dacă văd halouri de lumină?

Apelați cu încredere la un medic oftalmolog ori de câte ori observați cea mai mică schimbare în vederea dumneavoastră. Cu atât mai mult cu cât începeți să vedeți halouri de lumină care pot fi simptome ale unor boli foarte grave, care pot duce chiar la pierderea permanentă a vederii. 

De reținut

Nu vă panicați. Faptul că, la un moment dat, observați halouri de lumină în jurul obiectelor luminoase nu înseamnă neapărat că aveți o boală gravă! Însă este important, totuși, să cereți părerea medicului oftalmolog. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate