- Optica
-
de I Care
Distanța pupilară sau distanța interpupilară se referă la distanța măsurată în milimetri între centrele pupilelor ochilor. Distanța diferă de la persoană la persoană și se schimbă atunci când obiectele sunt privite de aproape sau de departe.
Sigur, poate vă întrebați ce rol are un astfel de articol și de ce ne-ar putea interesa aceste amănunte! Este adevărat că ele sunt mai prețioase pentru persoanele care poartă sau urmează să poate ochelari și mai ales pentru cele care doresc să dea comanda de ochelari online. Și asta deoarece, dacă măsurătorile distanței pupilare sunt greșite, ochelarii prescriși vor fi de prisos. De ce? Pentru că este foarte important ca ochelarii să se potrivească pe deplin cu ochiul.
O alta măsurătoare extrem de importantă în prescripția ochelarilor este distanța în milimetri între centrul pupilei și puntea nasului. Aceasta distanță poate fi diferită pentru fiecare ochi, din cauza variațiilor anatomice și contează la fel de mult ca distanța interpupilară atunci când vine vorba de localizarea lentilelor în poziție optimă.
În cazul unui control în cabinet, medicul oftalmolog va măsura automat distanța pupilară cu ajutorul unui aparat special numit autorefractometru. În cazul copiilor, tehnologia a evoluat atât de mult încât distanța pupilară cât și dioptriile pot fi măsurate cu un autorefractometru special de la o distanță de 1 metru, pentru ca vizita în cabinetul medicului să fie cât mai plăcută.
Distanța pupilară uzuală în cazul unui adult poate varia între 54 și 74 milimetri, pe când în cazul copiilor aceasta este de 43-58 milimetri. Distanța între centrul pupilei și puntea nasului poate varia, de asemenea, între ochi, cu până la 5 milimetri.
Cum din ce în ce mai multe persoane achiziționează online, în ultima vreme, ochelari de vedere sau chiar ochelari de soare cu dioptrii, este foarte important să cunoaștem cum se poate face o măsurătoare a distanței pupilare. În cazul în care aceasta nu va fi exactă sau corectă, ne putem confrunta cu fel și fel de simptome cum ar fi: oboseala ochiului, dureri de cap sau vedere neclară. Simptomele se pot înrăutăți cu cât ochelarii sunt purtați pe perioade mai îndelungate. De asemenea, cu o măsurătoare greșită riscați ca ochelarii să fie prea mari sau prea mici și să nu corespundă fizionomiei dumneavoastră.
Tehnologia vine din nou în ajutorul nostru, specialiștii dezvoltând diferite aplicații pentru telefonul mobil care, odată descărcate de pe internet, vă pot ajuta să obțineți și acasă o valoare a distanței pupilare.
Cum îți măsori singur distanța pupilară
Dacă însă sunteți o persoană mai practică și doriți să măsurați distanța pupilară manual, tot ce aveți nevoie este: o riglă cu scară milimetrică, o oglindă, sau, mult mai recomandat, un prieten dispus să vă ajute.
Așezați-vă centrat în fața oglinzii, la aproximativ 20 cm distanță de ea și așezați rigla pe nas. Privirea dreaptă în față! Închideți ochiul drept și aliniați capătul riglei cu centrul pupilei ochiului stâng. Deschideți ochiul și încercați să marcați cu degetul locul centrului pupilei ochiului drept, cât mai exact. Distanța rezultată reprezintă distanța pupilară. Tot procedeul va fi mult mai ușor în care există o persoană care vă poate ajuta.
Vă recomandăm să repetați fiecare pas de câte două ori pentru a vă asigura că distanța măsurată este un corectă.
Dorim să atragem însă atenția asupra unui lucru esențial. Cazurile în care distanța pupilară este măsurată acasă ar trebui să fie excepționale. Deoarece exactitatea măsurării poate fi obținută numai într-un cabinet oftalmologic de către un medic specialist!
Vă recomandăm să verificați distanța pupilară în cadrul unui consult oftalmologic de specialitate. Vă puteți programa completând formularul de pe site-ul nostru sau apelând numerele de telefon din pagina de contact.