dioptrii nepotrivite
  • 0

Sunt mulți oameni care poartă dioptrii nepotrivite, iar mulți dintre ei nici nu știu acest lucru. Ei ajung în această situație din mai multe cauze. Printre acestea se numără și faptul că a trecut prea mult timp de la ultimul control oftalmologic. În timp, acuitatea vizuală scade mai ales în cazul persoanelor cu vârste înaintate. Astfel, vechii ochelari devin nepotriviți. Există și cazuri în care pacienții aleg să-și cumpere ochelari de pe diverse tarabe sau să “împrumute” o pereche de ochelari de la cineva apropiat până când va merge la un control oftalmologic.

Nu putem spune că purtarea dioptriilor nepotrivite afectează ochii, dar cu siguranță are efecte  neplăcute asupra vederii și a stării generale. Iată câteva efecte ale purtării de dioptrii nepotrivite și cum afectează vederea:

Dureri de cap

Purtarea unei prescripții greșite pentru o perioadă lungă de timp poate provoca încordarea ochilor. Această stare prelungită duce la durere în jurul și în spatele ochiului. Majoritatea pacienților descriu durerea ca fiind o durere de cap, deoarece este asemănătoare cu durerea de cap în zona frontală. Potrivit American Headache Society, poți proba dacă aceste dureri sunt date de purtarea dioptriilor nepotrivite prin a face pauze de la purtarea lor. Dacă observi că durerile se diminuează  când nu porți dioptriile cu pricina, este cazul să semnalezi asta medicului oftalmolog. S-ar putea să ai nevoie de o altă prescripție. Durerea de cap asociată și cu vederea încețoșată poate indica, de asemenea, o serie de boli, însă aceste simptome nu trebuie ignorate.

Vedere încețoșată

Când valorile lentilelor pe care le porți sunt semnificativ diferite de cele corecte vei avea o vedere “blurată”, încețoșată. O mențiune importantă ar fi că, dacă abia ai început să utilizezi o pereche de lentile poți experimenta acest simptom ca parte normală a procesului de adaptare la noii ochelari. Cu toate acestea, conform specialiștilor, perioada de adaptare la noile dioptrii nu poate depăși 2 săptămâni. Dacă vederea încețoșată continuă și după cele 2 săptămâni de acomodare este posibil ca dioptriile să nu fie potrivite pentru ochii tăi și în acest caz ar trebui să mergi la un doctor oftalmolog.

Vertij

Vertijul este senzația de amețeală, dezechilibru atunci când stai jos sau în picioare. Conform Massachusetts Eye and Ear, vertijul poate apărea din diferite cauze. Printre acestea se numără și vederea încețoșată, dar și problemele urechii interne. Vertijul asociat cu o eroare a lentilelor poate modifica felul în care percepi profunzimea atunci când privești. Dacă suferi deja deja de vertij, ochelarii greșiți pot accentua această problemă. Dacă experimentezi vertijul alături de dureri de cap și de vedere încețoșată trebuie să știi că aceste simptome pot semnala, de asemenea, boli grave. În acest caz, ar trebui să mergi imediat la medic pentru a identifica problema.

dioptrii copil

Atenție la purtarea de dioptrii nepotrivite la copii

Dacă ochii adulților nu sunt afectați de purtarea unor dioptrii nepotrivite, lucrurile stau diferit în cazul copiilor fiindcă vederea copilului se dezvoltă mult timp după naștere. În perioada copilăriei o problemă oftalmologică se poate agrava dacă nu este corectată la timp și în timp scurt.

La copii, purtarea unei prescripții greșite poate influența rapiditatea cu care progresează un viciu de refracție. De aceea este important ca părinții să se asigure că micuții lor poartă ochelari cu dioptrii corecte. Acesta este și motivul pentru care recomandăm, în cazul copiilor, controale oftalmologice mai dese.

Pe lângă problemele pe care copiii le pot avea din cauza unor dioptrii nepotrivite, multe dintre afecțiunile oftalmologice care apar în copilărie pot fi identificate și remediate la timp. Așa că vino cu copilul la un control oftalmologic pentru a te asigura că vederea lui nu are de suferit.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *