chist dermoid
  • 0

Un chist dermoid este o tumoare benignă formată din celule normale din punct de vedere histopatologic, crescute însă într-o zonă anormală. 

De cele mai multe ori, chisturile dermoide apar pe structura osoasă din jurul fiecărui ochi. Cu toate acestea, în 25% din cazuri, chisturile dermoide apar pe pleoapa superioară, lângă nas. 

În general, astfel de chisturi sunt prezente la naștere și se măresc odată cu trecerea timpului. La început, acestea se simt ca o ”biluță” sub piele. Majoritatea se mișcă odată ce sunt împinse cu degetul, însă, dacă sunt atașate de os, rămân neclintite. 

Din fericire, chisturile dermoide nu sunt canceroase și nu se agravează, însă dimensiunea acestora se mărește odată cu creșterea în vârstă și devin inconfortabile, astfel încât intervenția chirurgicală de îndepărtare este inevitabilă. 

Diagnosticare

Chisturile dermoide sunt diagnosticate cu ușurință datorită locației caracteristice la linia de joncțiune a oaselor, de exemplu, și a consistenței ferme. Pe lângă asta, medicul oftalmolog va căuta semne de inflamație și va inspecta cu atenție întreaga pleoapă. 

În unele cazuri, când chistul este situat mai profund, examenele imagistice pot fi necesare pentru a determina cu exactitate dimensiunea și localizarea chistului, în special când acesta nu este palpabil. 

De obicei, testele imagistice sunt de evitat în cazul copiilor foarte mici, pentru că aceștia trebuie anesteziați iar anesteziile implică și riscuri. Atenție, testele imagistice sunt absolut necesare în unele cazuri! Însă chistul dermoid nu reprezintă o urgență, astfel încât suportă amânare. 

Majoritatea chisturilor dermoide profunde sunt diagnosticate la copiii mai mari sau la adulți și, din păcate, pot provoca exoftalmie (ochi bulbucați, ieșiți din orbite), strabism sau diplopie. 

Cum arată un chist dermoid

Chistul dermoid se prezintă, la început, ca o biluță sub piele. În general, aceasta este fermă, netedă și nu prezintă durere. Pielea care acoperă această masă are un aspect normal. 

În cazul în care chistul este prins de os, acesta poate fi deformat, în special odată ce formațiunea capătă dimensiuni mai mari. Ca aspect, chistul arată ca un săculeț umplut cu o materie de culoare galbenă. 

De ce apare chistul dermoid

Cauzele apariției chistului dermoid nu sunt complet cunoscute. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că apariția formațiunii poate avea legătură cu alte afecțiuni prezente. 

Chistul dermoid trebuie îndepărtat?

Chistul dermoid, în general, nu cauzează probleme. Foarte rar însă, astfel de chisturi pot provoca pierderea vederii la ochiul respectiv. 

Mai mult decât atât, chistul dermoid se poate rupe și poate cauza diverse reacții inflamatorii. 

Acestea sunt motivele pentru care medicul oftalmolog recomandă excizarea lui. În special când acesta se mărește foarte tare. Să nu uităm și de aspectul fizic ce poate fi puternic afectat. 

Simptome

Primul simptom al chistului dermoid este o masă palpabilă, fermă, mobilă sau imobilă, nedureroasă. În unele cazuri, pacientul poate prezenta ptoză palpebrală (pleoapă căzută), strabism, exoftalmie (ochi ieșit din orbită), deplasarea globului ocular, senzația de restricție în mișcarea ochiului sau inflamație oculară. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, chistul dermoid este asimptomatic. 

Tratament pentru chistul dermoid

Chistul dermoid de mici dimensiuni nu are nevoie de tratament. Acesta se poate opri din creștere sau se poate micșora de-a lungul timpului. 

Atunci când chistul dermoid crește însă, singurul tratament eficient este intervenția chirurgicală. În timpul intervenției, medicul va face o incizie și va încerca să stabilească exact marginile formațiunii și adâncimea acesteia, astfel încât să se asigure că o scoate în totalitate. 

Este posibil ca masa îndepărtată să fie trimisă la un examen histopatologic, pentru a se stabili identitatea ei. 

De reținut

Chistul dermoid nu este cancerigen! Motiv pentru care nu este cazul să vă panicați dacă dumneavoastră sau cineva din familie a fost diagnosticat cu această problemă. 

Vorbiți cu medicul și rugați-l să vă explice atât beneficiile, cât și riscurile îndepărtării chistului dermoid. 

Mergeți imediat la un control dacă observați o masă crescută anormal. În ciuda faptului că poate fi un chist dermoid nevinovat, această masă poate fi semnul unei boli mai grave, care trebuie tratată urgent și corect!

Surse:

American Association for Pediatric Ophthalmology & Strabismus

Riley Children’s Health

American Academy of Ophthalmology

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate