conjunctivita neonatala
  • 0

Conjunctivita neonatală nu este o boala gravă. Într-adevăr, simptomele sunt destul de deranjante, însă în cele mai multe cazuri se tratează cu ușurință și nu prezintă probleme. 

Apare cu precădere în cazul copiilor care o pot contracta cu ușurință din colectivitate și care o pot aduce acasă, la membrii familiei de toate vârstele. 

Conjunctivita este reprezentată de inflamația sau infecția conjunctivei (membrana transparentă care învelește partea albă a ochiului și pleoapele pe interior). Din cauza aceasta, vasele foarte mici de la suprafața ochiului se inflamează și devin vizibile, astfel încât ochiul capătă un aspect roșu sau rozaliu.

Din fericire, boala nu afectează vederea, reprezentând de cele mai multe ori doar un disconfort care dispare în doar câteva zile cu ajutorului unui tratament corect.

Conjunctivita apare însă nu doar la copiii care frecventează colectivitatea și la adulți, ci chiar și la bebeluși. De obicei, acesta se datorează obstrucției congenitale a canalului nazolacrimal sau unei infecții bacteriene sau virale. 

Conjunctivita neonatală se mai numește și oftalmie neonatală și apare în prima lună de viață. Infecția este cauzată, de regulă, de microorganismele care se transmit de la mamă la făt în timpul nașterii. Aceasta este cea mai frecventă boală la nou-născuți. 

Tipuri de conjunctivită în funcție de vârsta bebelușului

Vârsta bebelușului este un indiciu important atunci când vine vorba despre etiologia conjunctivitei neonatale astfel: 

  • În primele 24 de ore poate apărea din cauze chimice, precum după administrarea picăturilor pe bază de nitrat de argint sau tratamente profilactice pe bază de eritromicină sau picături cu gentamicină.
  • Între 24-48 de ore, cauzele bacteriene sunt cele mai probabil. Infecția cu Neisseria gonorrhoeae (gonococul) este cea mai frecventă cauză, fiind urmată de Staphylococcus aureus.
  • Între 5 până la 14 zile de viață poate fi cauzată de Chlamydia trachomatis.
  • Între 6 până la 14 zile de viață poate apărea conjunctivita herpetică.
  • Între 5 până la 18 zile poate fi cauzată de Pseudomonas aeruginosa.

Semne și simptome

Cele mai frecvente simptome sunt lăcrimarea excesivă și secreții mucoase, purulente, cu aspect gălbui sau verde. Însă acestea se pot diferenția în funcție de tipul conjunctivitei.

Conjunctivita chimică

Conjunctivita chimică se manifestă printr-o ușoară roșeață a conjunctivei însoțită de lăcrimare excesivă, care dispare spontan în aproximativ 2-4 zile. 

Conjunctivita cauzată de Chlamydia trachomatis

Conjunctivita cauzată de Chlamydia trachomatis se poate manifesta de la o ușoară hiperemie, cu secreții purulente reduse, până la edemul pleoapelor, edem conjunctival și formarea de pseudomembrane. 

Conjunctivita cauzată Neisseria gonorrhoeae

Bebelușii infectați cu Neisseria gonorrhoeae prezintă edem conjunctival, edem sever al pleoapelor și secreții purulente. Acest tip de conjunctivită poate avansa, afectarea corneei reprezentând cea mai gravă complicație. Netratată, aceasta duce la ulcerații care progresează spre perforarea corneei și endoftalmită. 

Conjunctivita herpetică

Conjunctivita herpetică este cel mai rar tip de conjunctivită neonatală. Simptomele includ ochi roșii, pleoape umflate și secreții purulente. 

Factori de risc

  • Infecție transmisă de la mamă la făt
  • Infecția maternă cu HIV
  • Expunerea bebelușului la microorganisme 
  • Traumatism ocular în timpul nașterii
  • Profilaxie oculară inadecvată imediat după naștere
  • Ruperea prematură a membranelor
  • Ventilație mecanică
  • Prematuritate
  • Condiții igienice precare la naștere
  • Expunere la nitrat de argint

Complicații

Complicațiile oculare ale conjunctivitei neonatale includ formarea pseudomembranelor, edemul cornean, edem palpebral, opacifierea corneei, perforarea corneei, endoftalmita, pierderea ochiului și chiar orbirea. 

Complicațiile în cazul conjunctivitei cauzate de chlamydia pot fi pneumonia, otita, dar și colonizarea faringiană și rectală. 

Pe de altă parte, complicațiile conjunctivitei gonococice, cauzate de Neisseria gonorrhoeae includ artrita, meningita, infecția rectală, septicemia și chiar decesul. 

Prognostic

Prognosticul conjunctivitei neonatale este unul bun, în condițiile în care boala este diagnosticată timpuriu iar tratamentul este inițiat prompt. 

Tratament pentru conjunctivita neonatală

Medicul poate trata conjunctivita neonatală cu antibiotice. Bineînțeles, depinde foarte mult de severitatea infecției dar și de bacteriile care au cauzat-o. Astfel, unele antibiotice pot fi administrate topic, ca unguent sau picături. Dacă infecția este mai gravă medicul poate recomanda antibiotice orale sau pe cale intravenoasă sau intramusculară. Bineînțeles că medicul poate alege să combine aceste tipuri de tratament pentru un rezultat optim. 

Surse:

https://eyewiki.org/Neonatal_Conjunctivitis#Signs.2FSymptoms

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441840/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate