pleoapa umflata ochi
 • 36

Pleoapa umflată este un simptom extrem de comun și poate avea o mulțime de cauze, majoritatea ușoare. În cele mai multe cazuri, edemul sau umflătura dispare în mai puțin de 24 de ore, de obicei fără tratament. Compresele reci pot fi de un real ajutor. Este important de stabilit care este cauza pentru ca, în funcție de aceasta să existe un tratament și o rezolvarea a pleoapelor umflate.

Cauze

Alergiile

Alergiile reprezintă principala cauză pentru care pacienții ajung în cabinetul medicului oftalmolog cu pleoapele umflate. 

Țesutul pleoapelor este foarte întins, motiv pentru care umflăturile pot avea un aspect destul de dramatic. Mai mult decât atât, acesta este, de obicei, reactiv la stimuli alergeni, astfel încât pleoapa umflata poate fi un prim semn al alergiei. 

Stimulii alergeni pot fi de mai multe feluri: 

 • Naturali – polen, praf, păr de animale, mucegai
 • Chimici – produse pentru machiaj, șampon, vopsea de păr, picături de ochi, soluția de la lentilele de contact
 • Agenți infecțioși, precum viruși sau bacterii, care pot da infecții sau alergii în același timp.

Uneori, umflătura poate fi atât de puternică încât persoana afectată nu poate deschide ochiul. După ceva timp, din cauza gravitației, fluidul în exces adunat în pleoapa superioară tinde să coboare în cea inferioară, provocând “pungi” mari sub ochi. 

Retenția de lichide

Retenția de lichide este o altă cauză destul de frecventă pentru pleoapa umflată, alături de alte simptome asociate precum edemul la nivelul membrelor inferioare. De obicei, acestea semnalează creșterea concentrației de sodiu şi scăderea potasiului din organism.

Cauzele pot fi variate. De la consumul excesiv de sare, deficitul de vitamina B1, statul în picioare pe o perioadă îndelungată, până la cauze mai grave, precum artrită, afecțiuni ale rinichilor, afecțiuni tiroidiene, probleme pulmonare, insuficiență venoasă sau cardiacă.

Conjunctivita

Conjunctivita reprezintă inflamația sau infecția conjunctivei. Aceasta poate fi provocată de viruși, bacterii sau alergii. Simptomele principale constau în iritația și înroșirea ochiului, mâncărime și secreții purulente, în special dimineața. Însă, dacă boala afectează și partea interioară a pleoapei, acesta se poate înroși și se poate umfla.

Blefarita

Blefarita reprezintă inflamația marginilor libere ale pleoapelor. Afecțiunea provoacă iritația, înroșirea și edemul acestora, dar și formarea unor cruste la nivelul genelor. 

Blefarita afectează, în general, ambii ochi. Pe lângă faptul că este relativ dificil de tratat și destul de neplăcută pentru pacient, este și extrem de inestetică. Din fericire, în cele mai multe cazuri. nu este contagioasă și nu provoacă daune permanente vederii.

Sinuzita

În ciuda faptului că reprezintă o infecție a sinusurilor provocată de infecții virale sau bacteriene, poate fi cauzată și de diferite alergii, motiv pentru care unul dintre simptome va fi reprezentat de pleoapa umflată. 

Șalazionul

Șalazionul apare ca o zonă mică, roșie și ușor umflată, însă nedureroasă, pe una dintre pleoape, evoluția fiind una de câteva săptămâni. La câteva zile de la apariție, acesta poate ajunge la mărimea unui bob de mazăre. 

Șalazionul este, de fapt, o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale. Se poate dezvolta pe pleoapa inferioară sau superioară, la un singur ochi sau la ambii și poate necesita tratament corespunzător sau poate dispărea fără altfel de intervenții.

Ulciorul

Ulciorul este o problemă extrem de frecventă, care provoacă multă durere și disconfort. Reprezintă o infecție localizată la nivelul pleoapei, mai exact la baza unei gene (orjelet extern) sau la nivelul uneia dintre glandele sebacee (orjelet intern). Acesta este denumit popular urcior sau ulcior. Apare ca o umflătură mică, roșie și dureroasă care, în numai câteva zile, evoluează spre o colecție purulentă. Acesta se retrage, în mare parte din cazuri, numai după ce se sparge și se drenează toată infecția.

Celulita orbitală

Celulita orbitală este o infecție a țesuturilor moi sau a grăsimii din jurul ochiului. Această afecțiune, în ciuda faptului că nu este contagioasă, provoacă simptome incomode și dureroase. De subliniat că nu ține cont de vârstă, copiii fiind cei mai afectați. 

pleoapa umflata sau inflamata

Tratament pentru pleoapa umflată

Deși nu este o afecțiune oculară gravă, tratamentul nu ar trebui să fie luat “după ureche” fiindcă, o pleoapă umflată este de fapt un simptom al altei afecțiuni. Asta înseamnă că pentru a trata afecțiunea, aceasta trebuie identificată. În funcție de afecțiunea identificată, medicul oftalmolog va recomanda un anume tratament. 

Când să consulți un medic

Este extrem de important ca dacă observați că problema persistă timp de mai multe zile,  să cereți urgent părerea unui specialist. Devreme ce nu cunoașteți afecțiunea care a determinat pleoapele să se umfle, iar acest simptom nu dă înapoi într-un timp scurt, vă recomandăm să cereți ajutorul unui medic oftalmolog. 

36 Comments

 1. Mariana
  23 ianuarie 2022 la 11:25

  Mă trezesc în fiecare dimineață cu pleoapele umflate, pe parcursul zilei, nu întotdeauna, se desumfla.
  Care este cauza!?
  Mulțumesc!

  • I Care
   26 ianuarie 2022 la 11:11

   Bună ziua. Cauzele pot fi multiple. Fără o examinare atentă nu vă recomandăm să urmați un tratament. Ați fost la o consultație oftalmologică? Ce vi s-a spus?

   • Irina
    16 noiembrie 2022 la 11:49

    Buna ziua și eu am pleoapa la un ochi umflată și medicul a zis ca nu am nimic dar eu tot umflată sunt și parca am pleoapa căzută

    • I Care
     18 noiembrie 2022 la 8:23

     Ați fost consultată de un medic oftalmolog specialist în afecțiunile pleoapelor?

 2. Gigi Barhala
  8 februarie 2022 la 6:20

  Am ochii roșii de mai bine de un an de zile am luat diferite antibiotice și picături dar fara nici un efect problema e că începe să mi afecteze vederea am fost la doctor și in Cehia și în România dar fara nici un rezultat un sfat va rog

  • I Care
   8 februarie 2022 la 11:25

   Probabil ar trebui să vă opriți din a căuta soluții pe internet fiindcă tratamentul pentru problema dumneavoastră nu pare atât de ușor de găsit. Vă încurajăm să mai cereți o opinie medicală în urma unor noi investigații. Noi vă stăm la dispoziție și vă așteptăm pentru o consultație. http://www.i-care.ro/programare

 3. Alexa
  12 februarie 2022 la 10:28

  Doar ce m-am trezit de dimineata cu ochiul drept umflat. Nu ma doare absolut deloc , doar se simte un mic discomfort si am impresia ca vad un pic dublu cu el. Care poate fi cauza ?

  • I Care
   13 februarie 2022 la 13:13

   Ar trebui să scăpați de simptome repede. În caz că nu își revine și continuați să vedeți dublu, vă așteptăm la o consultație.
   Multă sănătate!

  • Valeria
   21 octombrie 2022 la 14:43

   CIT mai urgent mergeți la un endocrinolog și dați analizele la hormoni pentru tiroida

 4. Sandor Carmen
  18 februarie 2022 la 14:55

  Din cauza alergiei de la vopsea mi sau umflat ochii după tratament am rămas cu pleoapele lăsate cei de făcut? mulțumesc

  • I Care
   21 februarie 2022 la 9:22

   Bună ziua, vestea bună este că avem în clinica noastră unul dintre cei mai buni specialiși pe pleoape din România: doamna dr. Popteanu. Vă puteți programa la o consultație unde doamna doctor va identifica problema și vă va oferi un tratament eficient: http://www.i-care.ro/programare .
   Sau sunați direct la 0722110933 și cereți o programare la doamna dr.Popteanu.

   Multă sănătate!

 5. Ana
  21 februarie 2022 la 23:12

  Bună seara , am un neg pe pleoapă lam rupt din greșeală și acum sa umflat..ce pot face…???

  • I Care
   22 februarie 2022 la 8:31

   Ar trebui să ajungeți cât mai repede la un medic oftalmolog pentru a investiga natura neg-ului și pentru a vă da un tratament. Avem specialist în afecțiuni ale pleoapelor așa că vă așteptăm la o consultație. Vă puteți programa direct pe site http://www.i-care.ro/programare sau la 0722110933.

 6. Ana
  21 februarie 2022 la 23:13

  Este grava ..???

 7. Ane
  22 martie 2022 la 23:22

  Buna seara! De cateva zile imi curge o secretie care nu are culoare si ma face sa vad in ceata. Care e cauza?

  • Ane
   22 martie 2022 la 23:26

   Si mai am o intrebare.. daca am miopie si strabism si am 32 de ani si nu port ochelari e vreo problema? Adica nu vreau sa orbesc dar poate ca nici ochelari nu ma vor ajuta la vindecare nu stiu..

   Adica ochelarii imi vor face vederea mai buna in timp sau ajuta sa nu se strice mai rau sau nici una nici alta doar ajuta sa vezi mai bine atat timp cat ii porti

   Si inca ceva.. statul la calculator sau pe telefon strica rau vederea sau e doar un mit

  • I Care
   23 martie 2022 la 11:38

   Bună Ane,

   Ai aici câteva cauze care pot duce la secreții oculare ( https://i-care.ro/secretiile-oculare-ce-sunt-si-din-ce-cauza-pot-aparea/ ) Totuși, oricât de mult crezi că te ajută informațiile pe care le-am scris în articol, o consultație medicală este necesară pentru a stabili un diagnostic și pentru a trata afecțiunea la timp.

   Cât despre celelalte două întrebari ale tale:
   1. Depinde de miopie și dacă mai ai și alte probleme oculare. E un mit faptul că ochelarii pot strica vederea. Da, dacă nu sunt corect prescriși pot strica vederea, însă niște ochelari corecți te ajută să vezi mai bine fără a afecta sau ‘slabi’ ochiul.
   2. Da, statul la calculator strică vederea și favorizează afecțiuni grave. De aceea, chiar persoanelor care nu au nevoie de dioptrie li se recomandă ochelari doar cu filtru albastru atunci când stau mult la calculator sau pe telefon.

   Multă sănătate.

 8. Alice
  1 aprilie 2022 la 8:40

  70 de ani , ochiului stang lacrima , după câteva zile pleoapa este un pic umflata și asa a ramas și după 3 săptămâni, genele de sus mi.au căzut. Ce poate sa fie ? Urmează sa merg la Dr.

  • I Care
   1 aprilie 2022 la 8:47

   Este greu de stabilit online diagnosticul. Faceți foarte bine că mergeți la o consultație.
   Multă sănătate!

 9. Eyetoeye
  19 mai 2022 la 15:54

  Bună ziua! De jumătate de an am folosit o cremă pentru față, o lăsam peste noapte și dimineața începeau ochii să mă usture. Am folosit crema o perioadă, dar după am renunțat la ea din cauză că îmi afecta vederea. Chiar și în ziua de azi, dimineața, întotdeauna mă trezesc cu ochii puțin roșii, disconfort și secreție transparentă care îmi încețoșează vederea. După, pe parcursul zilei nu mai am treabă… ce mi-ați recomanda? Ce picături ar fi utile?

  • I Care
   24 mai 2022 la 8:57

   Bună ziua. Posibil ca reacția anormală de la acea cremă să fie pe fondul unei afecțiuni/probleme a ochilor dumneavoastră. De aceea vă recomandăm să mergeți la o consultație oftalmologică unde medicul poate stabili dacă există vreo problemă și ce tratament este potrivit. Fără o consultație prealabilă riscați să folosiți tratamente care pot face mai mult rău decât bine.

   Multă sănătate!

 10. Adrian
  19 iunie 2022 la 11:53

  Bună ziua! Numele meu este Adrian și de un an de zile mia apărut o umflatura in marginea pleoapei inferioare și se tot mărește a ajuns aproape de de mărimea unui bob de piper. Seamănă cu o mică besica cu un lichid de culoare albă. Nu mă deranjează și nici nu doare.

  • I Care
   20 iunie 2022 la 8:36

   Bună ziua,
   Chiar dacă nu vă jenează este important să stabiliți natura acestei excrescențe și eventual să o îndepărtați până când nu apar posibile complicații. Dacă sunteți interesat vă așteptăm în clinica noastră din București unde avem un specialist în afecțiunile pleoapelor. În urma unei consultații și a investigațiilor veți putea avea un răspuns clar în legătură cu această problemă.

   Multă sănătate!

 11. Iulia
  26 iunie 2022 la 5:28

  Bună ziua. Am apelat la o blaferoplastie la ambele pleoape acum 2 luni. Mi s-a scos un pic din grăsime și mi s-a luat și din excesul de piele. Am rămas cu marginile pleoapelor amortite, nu le simt și pleoapele superioare imi sunt încă umflate tare. Este normal la 2 luni după operatie sa mai am aceste probleme? Ce as putea face sau folosi ptr pleoapele superioare ptr a scăpa de inflamație?
  Mulțumesc

  • I Care
   28 iunie 2022 la 9:56

   Este posibil să rămână astfel de senzații precum cele descrise de dumneavoastră. Vă recomandăm să încercați un tratament STRATADERM. Este o cremă specială pentru remodelarea cicatricilor. Se aplică pe zona operată dimineața și seara timp de 3 luni.

   Multă sănătate!

   • iulia
    4 iulie 2022 la 2:50

    buna ziua. va multumesc pentru raspuns. nu stiu daca am inteles bine raspunsul dvs; pot ramane cu pleoapele amortite si umflate pentru intotdeauna, sau este normal dupa 2 luni si isi vor reveni in cele din urma? va multumesc.

    • I Care
     6 iulie 2022 la 10:12

     Nu. Ar trebui să scăpați de amorțeală. Însă medicul care v-a operat vă poate spune cel mai bine când și mai ales cum.

     Multă sănătate!

 12. Simona
  7 august 2022 la 4:54

  Bună s8nt tare îngrijorată de 2 zile la ochiul drept m-ia apărut ca si un ganglion lingă sprânceană si la atingere ma doare și sa umflat ochiul un sfat va rog

  • I Care
   7 august 2022 la 12:57

   Bună Simona,

   Nu pune comprese calde sau alte leacuri fiindcă riști să înrăutățești problema. Noi îți recomandăm să mergi la un specialist în pleoape și în urma analizelor va vedea despre ce este vorba și care este tratamentul corect pentru problema ta.
   Multă sănătate.

 13. Petronela
  19 august 2022 la 20:16

  Am un băiețel de 4 ani eri dimineața sa trezit cu un ochi foarte umflat sa dezumflat pe parcursul zilei iar seara da semne sa se umfle celalalt ochi de la ce sa fie ia apărut și niște bubițe micuțe albe

 14. Victoria
  25 septembrie 2022 la 9:33

  Buna ziua , copilul meu s-a lovit in regiunea osului deasupra ochiului și are o mică rană și s-a umflat ochiul ce trebuie de făcut ?
  Menționez că am pus compres rece

  • I Care
   25 septembrie 2022 la 12:15

   Bună ziua,
   Dacă lovitura în os a fost foarte puternică, vă recomandăm să mergeți la un control oftalmologic. Dacă lovitura nu a fost puternică, iar ochiul nu s-a învinețit și nu există sânge la nivelul ochiului, ar trebui să nu existe probleme la vindecare. Dar cel mai bine este să îl vadă un specialist.

   Vă recomandăm primul subtitlu din acest articol pe care l-am scris pe tema loviturii la ochi – https://i-care.ro/lovitura-la-ochi-cand-e-periculoasa-ce-trebuie-sa-faci/

   Multă sănătate!

 15. Dan
  7 octombrie 2022 la 16:18

  Bună ziua,de câțiva ani mă trezsc dimineața cu ochiul drept umflat,pleoapa și partea de jos,de nu pot să-l deschid.Nu este dureros doar disconfortul de a nu-l putea deschide.Pun comprese cu apă rece iar de abia după ora 12 reușesc să încep să-l deschd.Până seara,înainte de culcare,să zic că reușesc să-l deschd pe jumătate cu foarte mare greutate ochiul,pleoapa și partea de jos fiind umflate.Nu doare deloc.A doua zi către seară reușesc să-l deschid complet dar retragerea pleoapei și a părții de sub ochi durează chiar și până a treia zi.Vă mulțumesc anticipat!

  • I Care
   10 octombrie 2022 la 8:42

   Bună ziua,

   Problema dumnevoastră nu mai trebuie amânată. Veniți la o consultație la doamna doctor Popteanu, specialist în afecțiunile pleoapei – https://i-care.ro/doctor/ioana-popteanu/

   Vă puteți programa prin formular, sau direct la telefon 0722110933 (WhasApp) – https://i-care.ro/programare/
   Nu mai amânați!

   Multă sănătate!

 16. Smărăndoiu
  9 octombrie 2022 la 1:16

  Bună dimineața ,m-am trezit cu ochiul stâng umflat și puțin rosu pe pleoapa. Ce ma sfătuiți ?

  • I Care
   10 octombrie 2022 la 8:44

   Dacă nu își revine în cursul zilei, ori dacă problema se repetă , vă sfătuim să mergeți la o consultație. Nu puteți comprese și alte leacuri băbești fiindcă puteți face mai rău.

   Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate