optica sau oftalmolog
 • 0

La optică sau la oftalmologie, unde să merg dacă nu mai văd bine? Sunt persoane care nu au avut niciodată probleme cu ochii și, implicit, nu au avut nevoie de un medic specialist. Și se trezesc la un moment dat în viață, că se confruntă cu probleme de vedere, și nu știu încotro să o apuce.

La o scurtă căutare pe internet o să observați că, pentru determinarea dioptriilor, spre exemplu, sau pentru alte probleme de vedere,  vi se recomandă atât o consultație la medicul oftalmolog, cât și la optometrist. Dar cum facem diferența?

Ei bine, în rândurile care urmează vrem să vă ajutăm să înțelegeți care este diferența între un medic oftalmolog și un optometrist și când este cazul să îl alegeți pe unul sau pe celălalt.

Medicul oftalmolog

Medicul oftalmolog a terminat facultatea de Medicină și este specialist în Oftalmologie, deci în toate afecțiunile ce țin de ochiul uman. Evident, a urmat perioada de rezidențiat și-a perfectat cunoștințele prin practică și a dobândit unele noi, specifice ariei oftalmologice. Acesta oferă servicii complete de îngrijire a ochilor precum:

 • Examen oftalmologic de rutină 
 • Investigații oftalmologice complete
 • Determinarea dioptriilor
 • Tratarea afecțiunilor oculare, precum cataractă, glaucom, sau orice altă boală
 • Tratarea traumatismelor oculare
 • Intervenții chirurgicale la nivel ocular
 • Diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare asociate altor boli, precum diabet sau artrită 

Optometristul (optica medicală)

Optometristul nu este medic, dar este autorizat să depisteze, în faza inițială, primele semne ale unor afecțiuni de vedere, în special viciile de refracție. Acesta le evaluează și le poate corecta, însă, dacă este nevoie, face trimitere către medicul oftalmolog. Printre serviciile optometristului amintim:

 • Efectuarea examenului
 • Efectuarea testelor de vedere pentru stabilirea dioptriilor
 • Prescripția ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact
 • Monitorizarea bolilor oculare asociate altor afecțiuni precum diabetul
 • Detectarea inițială a anomaliilor oculare primare

Medicul oftalmolog și optometristul nu sunt același lucru

Este important de făcut diferența între optometrie și oftalmologie. În ciuda faptului că ambii specialiști se ocupă de probleme ale vederii, pregătirea și abilitățile lor sunt extrem de diferite.

Pentru a vă face să înțelegeți mai bine, o să vă spunem că optometriștii sunt cei care se concentrează strict pe îngrijirea primară a vederii. Este vorba aici despre problemele simple ale vederii.

De cealaltă parte, medicul este specializat în tratamentul ochilor. Acesta examinează, tratează și vindecă afecțiunile oculare, efectuează intervenții chirurgicale, însă face și munca optometristului, de a prescrie ochelari de vedere sau lentile de contact care corectează problemele de refracție.

Cum alegem specialistul atunci când ne dorim o consultație

Puteți alege optometristul în momentul în care aveți probleme de vedere datorate viciilor de refracție. Cu alte cuvinte, puteți merge la optometrist pentru a vedea dacă aveți nevoie de ochelari sau de lentile de contact, ori dacă dioptriile s-au mai schimbat între timp.

În cazul în care problema dumneavoastră de vedere se confirmă a fi din cauza dioptriilor, optometristul vă va recomanda ochelari sau lentile de contact cu ajutorul cărora vederea dumneavoastră va reveni la normal. Atenție însă, la o consultație realizată de un optometrist nu vor putea fi identificate și alte afecțiuni mai profunde, despre care optometristul nu este dator să aibă cunoștințe.

În momentul în care optometristul observă că problemele de vedere au o cauză mai complicată decât o simplă problemă de refracție, vă va recomanda o vizită la medic. Acesta este cel care vă va efectua mai multe teste, va diagnostica afecțiunea și vă va recomanda un tratament corect.

Puteți alege o consultație într-un cabinet de oftalmologie atunci când vreți ca evaluarea vederii dumneavoastră să fie completă iar, în cazul în care sunt identificate afecțiuni mai profunde medicul să vă poată testa vederea mai în de aproape. Totodată, consultația la medic este recomandată celor care vor să fie siguri că, în cazul unor afecțiuni, acestea vor fi depistate la timp și tratate de specialist. 

Notă

Vederea dumneavoastră este extrem de importantă. În cazul în care vă confruntați cu schimbări bruște ale vederii, sau diferite simptome care vă provoacă disconfort la nivel ocular, programați-vă imediat la un specialist! Echipa noastră de profesioniști în îngrijirea ochilor vă așteaptă în una dintre clinicile noastre din București sau Alexandria unde ne ocupăm cu grijă și profesionalism de afecțiunile dumneavoastră oculare.

Surse:

WebMD

Center for sight

American Association for Pediatric Ophthalmology & Strabismus

Southside Medical

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate