- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Dominanța oculară cunoscută și ca ochi dominant reprezintă preferința de a folosi un anumit ochi pentru realizarea unei sarcini. Studiile efectuate de-a lungul timpului sugerează faptul că există un singur ochi care domină pentru fiecare persoană.
În cele mai multe cazuri, termenul ”ochiul dominant” este folosit pentru a descrie starea vizuală normală în care ambii ochi funcționează bine ”în echipă” și au aceeași acuitate vizuală. Ochiul dominant sau conducător este pur și simplu ochiul preferat.
Uneori însă, termenul ”ochiul dominant” este folosit pentru a descrie ochiul cu o vedere mai bună și funcțională în unele afecțiuni precum ambliopia sau strabismul.
Cu toate acestea, ochiul dominant nu este întotdeauna cel care vede mai bine, ci mai degrabă este cel care transmite creierului informații mai clare, cu mai multă precizie, asupra imaginilor din jur.
Deși ochiul dominant și mâna dominantă nu sunt strâns legate, studiile arată că sunt adeseori asociate. Astfel, în timp ce 90% din populația lumii este dreptace, aproximativ 67% dintre oameni au ochiul dominant drept.
În cazul în care, în cadrul testelor, nu este evidențiat un ochi dominant, este posibil ca persoana să aibă o dominanță oculară mixtă, numită și dominanță oculară alternativă. Cu alte cuvinte, unul dintre ochi este dominant pentru îndeplinirea anumitor sarcini, celălalt poate fi dominant în momente diferite. Așadar, unele persoane pot avea unul din ochi puternic dominant, în timp ce în cazul altora diferența între ochi este extrem de mică.
Tipuri de dominanță oculară
Există trei tipuri de dominanță, care sunt stabilite în urma unor teste speciale.
- Dominanța vizuală care este reprezentată de preferința asupra unui ochi atunci când se fixează o imagine țintă
- Dominanța motorie, se referă la ochiul care este mai puțin probabil să piardă fixarea în punctul apropiat de convergență
- Dominanța senzorială, care se referă la dominanța ochiului care are o vedere mai bună
Cum puteți afla care este ochiul dominant
Extindeți brațele în față și creați o deschidere triunghiulară între degetele mari și arătătoare. Țineți ambii ochi deschiși în timp ce centrați deschiderea triunghiulară pe un obiect îndepărtat, cum ar fi un tablou sau un ceas de perete.
Acum, închideți ochiul stâng. În cazul în care obiectul rămâne centrat, ochiul drept (care a rămas deschis) este cel dominant. Dacă obiectul nu mai este încadrat de deschidere, ochiul stâng este cel dominant.
Ca să fiți sigur că ați aflat corect ochiul dominant, mai puteți efectua un alt test.
Tăiați o gaură într-o carte dreptunghiulară, precum o carte de joc, sau chiar într-o bucată mică de hârtie. Gaura trebuie să aibă aproximativ 3 cm. Alegeți un obiect aflat la distanță, pe care să îl fixați. Extindeți brațul în față și centrați ținta. Închideți ochiul stâng. Dacă ținta rămâne centrată, ochiul drept este dominant. Dacă ținta nu mai este încadrată, ochiul stâng este dominant.
Contează să știi ce ochi dominant ai?
Dominanța oculară nu ar trebui să reprezinte o problemă, la cele mai multe persoane. Însă, în cazul în care acestea suferă de o afecțiune în care dominanța este un simptom, precum strabismul sau ambliopia, este bine de știut pentru că există anumite lucruri care pot fi făcute pentru îmbunătățirea vederii.
Totodată, dominanța poate fi importantă la tratarea persoanelor care necesită corecția vederii diferită la fiecare ochi în parte. De exemplu la pacienții care au nevoie de o corectare a vederii la distanță, la unul dintre ochi, și la aproape, la celălalt.
Dominanța joacă un rol important și în cazul unor intervenții chirurgicale, cum ar fi cea pentru cataractă. Medicul oftalmolog cel mai probabil va stabili distanța în funcție de ochiul dominant.
Așadar, dominanța oculară nu este importantă dacă nu vă confruntați cu probleme ale vederii. Aceasta este importantă însă pentru unele activități, precum sporturile sau fotografia.
Surse:
https://www.allaboutvision.com/resources/dominant-eye-test.htm
https://www.healthline.com/health/eye-health/dominant-eye#takeaway