pierderea vederii cum afecteaza psihic
  • 0

Pierderea vederii poate afecta sănătatea mintală. Aceasta este asociată adesea cu izolare socială, singurătate, anxietate, frică, sau atacuri de panică.

Mai mult decât atât, în cazul persoanelor care își pierd vederea la o anumită vârstă, intervine depresia, care este foarte comună în rândul persoanelor care suferă de un anumit grad de pierdere a vederii. Și asta pentru că, în ciuda faptului că, din punct de vedere fizic, o persoană se poate adapta în cele din urmă la pierderea vederii, starea mentală sau emoțională a acesteia se poate degrada puternic. Și este absolut normal, deoarece pierderea vederii este o experiență traumatizantă și înfricoșătoare. Frica și grijile se pot instala doar la gândul cu privire la modul în care această problemă gravă de sănătate va afecta viața.

Pentru majoritatea dintre noi vederea este cea mai apreciată dintre toate simțurile, iar creierul pare să confirme acest lucru. Astfel că, o mare parte a creierului, este folosită pentru procesarea informațiilor senzoriale vizuale complexe. Această parte este semnificativ mai mare decât cea ocupată de toate celelalte simțuri.

Cum se manifestă

Persoanele care își pierd vederea ar trebui astfel să fie monitorizate îndeaproape pentru anxietate și depresie. Odată ce simptomele se instalează, este important să fie tratate cât mai repede. Deoarece, cu cât se agravează, tratamentele și terapiile își fac efectul mai greu.

Simptomele anxietății

  • dificultate în a controla sentimentele de teamă
  • dificultate de concentrare
  • probleme cu somnul (dificultatea de a adormi sau de a sta treaz)
  • senzația de agitație sau neliniște
  • iritabilitate
  • oboseala accentuată
  • dureri inexplicabile de stomac, cap sau mușchi
  • schimbări bruște de dispoziție

Simptomele depresiei

  • sentimente de tristețe sau de frică în cea mai mare parte a timpului
  • frustrare, iritabilitate
  • dezinteres pentru activități care odată vă plăceau
  • oboseala accentuată, chiar și atunci când vă odihniți destul
  • sentimente de vinovăție, neajutorare
  • prea mult sau prea puțin somn
  • gânduri de sinucidere

În cazul în care vă confruntați cu unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, este posibil să suferiți de anxietate sau depresie. Cereți imediat ajutorul unui specialist. 

De ce pierderea vederii afectează sănătatea mintală

Există mai multe motive pentru care pierderea vederii afectează sănătatea mintală, însă factorul principal are de a face cu pierderea independenței. De exemplu, o persoană care își pierde vederea se confruntă cu dificultate în urca sau în a coborî scările. De asemenea, aceasta nu va mai putea ieși în medii nefamiliare la fel de ușor cum o făcea înainte.

Toate acestea duc la o autoizolare involuntară. Pacienții nu mai beneficiază de activitatea fizică sau socială pe care o aveau cândva. În momentul în care creierul nu mai primește această stimulare, crește sentimentul de izolare și poate provoca o scădere semnificativă a sănătății creierului.

Cum învățăm să trăim cu această problemă

Desigur, nu este ușor să te confrunți cu pierderea vederii. Pentru unii, aceasta reprezintă un capăt de lume. Motiv pentru care un ajutor din afară este extrem de important. Fie că este vorba despre cineva din familie, un prieten, un psiholog, toți aceștia pot fi ”un stâlp” pentru persoana care are atâta nevoie de ajutor, mai ales la început.

Mai mult decât atât, exteriorizarea sentimentelor este mai bună decât orice terapie.

Iar un alt factor extrem de important atunci când vorbim despre o persoană care și-a pierdut vederea este formarea profesională. Astfel, cu ajutorul diferitelor tehnologii, o persoană nevăzătoare poate desfășura o activitate care nu doar că îi va ocupa timpul, ci o va ajuta să scape de izolare și să revină la o viață relativ normală.

Și nu în ultimul rând, trebuie să învățați să vă acceptați și să vă înțelegeți valoarea. Doar așa puteți dezvolta strategii pentru a ieși în lume și a trăi o viață împlinită, independentă, chiar și în lipsa vederii.

Surse: CDC.gov , All About Vison

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate