dementa vedere ochi
  • 0

Demența are o legătură puternică cu stilul de viață. Știm cu toții că problemele de vedere pot avea efecte neplăcute asupra vieții noastre de zi cu zi. În afara faptului că ne pot afecta activitățile obișnuite, unele persoane pot ajunge chiar la anxietate sau depresie în momentul în care vederea le este afectată serios.

Însă un studiu recent vorbește despre lucruri chiar mai grave de atât. Problemele de vedere sunt asociate cu afecțiuni psihice grave, precum demența sau Alzheimer. Da, în ciuda faptului că, la prima vedere, pare greu de crezut că acestea pot avea o legătură, cercetătorii au descoperit că persoanele care au diferite probleme de vedere au un risc cu 44% mai mare de a dezvolta demență sau alte tulburări cognitive.

Printre afecțiunile oftalmologice amintite în cadrul studiilor vorbim despre degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică sau cataractă.

Legătura între ochi și creier

Ochiul colectează raze de lumină care se opresc pe retină (după modelul aparatului de fotografiat). În momentul în care lumina lovește retina, aceasta produce o imagine care este tradusă în impulsuri neuronale și trimisă creierului prin nervul optic.

Mai exact, imaginea se formează pe retină, celulele nervoase prelucrează informația și o transmit prin impulsuri electrice, prin nervul optic, către creier.

Ținând cont de faptul că atât retina cât și nervul optic sunt formate din neuroni, sunt considerate a fi parte a sistemului nervos central care cuprinde atât creierul cât și măduva spinării. Datorită acestor conexiuni strânse, afectarea anumitor părți ale creierului poate însemna și afectarea nervului optic dar și a retinei.

„Problemele de sănătate precum diabetul și hipertensiunea arterială sunt legate de un risc crescut de demență și un risc crescut de afecțiuni oculare. Acest studiu sugerează că asocierea dintre afecțiunile oculare și demență nu este în întregime explicată de factorii de risc și că ar putea exista o relație mai directă”, explică Dr. Sara Imarisio, șeful echipei de cercetare la Alzheimer’s Research UK.

„În timp ce studii ca acesta pot evidenția relațiile dintre diferite afecțiuni medicale, trebuie să facem mai multe cercetări experimentale pentru a înțelege cu adevărat cauzele acestor legături și ce ar putea însemna acestea pentru reducerea riscului și îngrijirea sănătății.

Deși unii cercetători au sugerat că lipsa stimulării senzoriale ar putea accelera progresia demenței și că acesta ar putea fi cazul deficienței de vedere, în prezent nu avem dovezi care să susțină acest lucru.

Dovezile actuale sugerează că cea mai bună modalitate de a susține sănătatea creierului este să rămâi activ fizic și mental, să ai o dietă sănătoasă echilibrată, să nu fumezi, să bei numai în limitele recomandate și să ții sub control greutatea, colesterolul și tensiunea arterială”, a conchis ea. 

Bolile asociate cu un risc mai mare de a dezvolta demența

Potrivit BMC Ophthalmology, există câteva boli asociate unui risc mai mare de demență decât altele.

  • Retinopatia diabetică, risc cu 61% mai mare 
  • Degenerescență maculară legată de vârstă, risc mai mare cu 26%
  • Cataracta, risc crescut cu 11%

Rezultatele au fost comparate cu cele ale persoanelor care nu aveau nicio afecțiune oculară la începutul studiului.

Mai mult decât atât, persoanele care suferă de mai multe afecțiuni oculare au un risc mai mare de demență decât cele care suferă de o singură afecțiune.

Riscul este cu atât mai crescut cu cât persoana în cauză suferă și de alte boli precum:

  • diabet
  • hipertensiunea arterială
  • boli cardiovasculare
  • depresie
  • accident vascular cerebral

Afecțiunile amintite apar cu precădere la persoanele în vârstă și se agravează în timp.

De subliniat este că autorii studiilor nu au afirmat că afecțiunile oculare sunt o cauză a demenței, ci susțin că acestea sunt asociate cu un risc mai mare de a le dezvolta.

Totodată, în urma studiilor, s-a constatat că glaucomul nu este asociat cu un risc crescut de demență.

Surse: 

https://www.alzheimersresearchuk.org/link-between-eye-conditions-and-dementia/

https://www.allaboutvision.com/conditions/related/eye-health-and-dementia/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate