dieta si glaucomul
  • 0

Dieta, sau ceea ce mănânci în mod regulat te pot ajuta sau încurca în lupta cu glaucomul. Acesta este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită în ziua de astăzi. Aceasta apare atât la persoanele în vârstă, cât și la cele tinere.

Glaucomul este reprezentat de o presiune intraoculară mult prea ridicată. Din nefericire, netratată, afecțiunea duce la deteriorarea nervului optic, și implicit, la pierderea vederii.

De fapt, afecțiunea reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii la nivel mondial.

Principalul tratament în cazul acestei boli constă în reducerea presiunii intraoculare. Pentru asta există tehnici invazive sau mai puțin invazive prin care presiunea intraoculară poate fi redusă.

Cu toate acestea, sunt o mulțime de pacienți care, odată ce au fost diagnosticați cu glaucom, își doresc să scadă această presiune intraoculară și prin alimentație. Așa că cer ajutorul medicului, și încep să studieze care ar fi cea mai bună dietă în această afecțiune.

De subliniat este faptul că, în această afecțiune, nu există o dietă anume care să amelioreze problema. Însă există anumite alimente care, atunci când sunt consumate, sau evitate, boala poate fi ținută sub control mai ușor.

Alimente recomandate

Fructele și legumele. Ca în aproape orice dietă, consumul fructelor și al legumelor este vital pentru prevenirea și gestionarea glaucomului. Cantitatea mare de vitamina A și C, dar și antioxidanții pe care acestea îi conțin, precum luteina sau zeaxantină, reprezintă un mare ajutor pentru persoanele care suferă de glaucom.

Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți carotenoizi galbeni cunoscuți sub numele de pigmenți maculari. Sunt concentrați în macula, în partea centrală a retinei. Acești doi antioxidanți joacă un rol important în sănătatea ochilor. Aceste două substanțe apar de regulă împreună și se găsesc cu precădere în spanac, kale, pătrunjel, fistic și mazăre verde, porumbul dulce, strugurii roșii și gălbenușul de ou.

Cerealele integrale sunt, de asemenea, extrem de bogate în fibre, vitamine și antioxidanți. Consumul acestora favorizează sănătatea oculară.

Legumele cu frunze verzi reprezintă, de asemenea, un ajutor important în prevenția și gestionarea glaucomului.

La fel și nucile care sunt o sursă principală de vitamina E, magneziu și arginină, toate acestea fiind vitamine care protejează împotriva afecțiunii. Mai mult decât atât, nucile sunt foarte bogate în grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ asupra celulelor organismului astfel încât pot reduce riscul de apariție a afecțiunii.

Acizii Omega 3. Peștii precum somonul, tonul, sardinele, conțin cantități importante de acizi Omega 3, despre care mai multe studii susțin că reduc dezvoltarea bolilor oculare. În cazul în care nu sunteți consumatori de pește, suplimentele alimentare pot fi, de asemenea, de un real ajutor.

Ciocolata este, totodată, recomandată pentru sănătatea oculară. Atenție însă, nu orice ciocolată, ci doar cea neagră, cât mai puțin îndulcită.

Vești bune și pentru iubitorii de ceai. Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Ophthalmology, persoanele care au băut cel puțin o cană de ceai fierbinte zilnic au avut un risc mai scăzut cu 74% de a dezvolta afecțiunea în comparație cu cei care nu au consumat această băutură.

Alimente care trebuie evitate

Indiferent de ceea ce mănânci, atunci când vine vorba de sănătate, medicii recomandă evitarea cafelei. Potrivit studiilor, o cană de cafea sau de băutură care conține cofeină duce la creșterea presiunii intraoculare pentru aproximativ două ore. Băuturile fără cofeină sunt o alternativă bună pentru care nu vor să renunțe la această băutură.

Deși sună ciudat , atenție la cantitatea de apă consumată! Deși apa este esențială pentru viață, o cantitate mai prea mare într-un interval scurt de timp poate crește presiunea intraoculară. Recomandăm cantitățile mici de apă, la intervale le scurte de timp.

Totodată dietele bogate în carbohidrați au fost asociate, de multe ori, cu un risc crescut de glaucom, în timp ce o cantitate mică de carbohidrați a fost asociată cu un risc scăzut de dezvoltare a afecțiunii.

Notă la dietă

Cu alte cuvinte, o dietă sănătoasă, cu multe legume și fructe, poate fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă de glaucom. Atenție însă, este esențial ca acestea să combine dieta sănătoasă cu exercițiile fizice. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

Referințe:

Glaucoma

Glaucoma.org

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate