vindeca glaucomul
  • 0

Cu toate că întrebarea „Se vindecă glaucomul?” este una la care putem răspunde cu da sau nu, este nevoie de o înțelegere corectă a afecțiunii și ce presupune tratamentul acestei boli. Glaucomul este un termen general folosit pentru a descrie un grup de tulburări oculare care afectează nervul optic. Mai exact, este cea mai comună formă de afectare a nervului optic care duce la pierderea vederii.

Una dintre marile probleme, atunci când vine vorba de glaucom, este faptul că simptomele apar abia în stadiile avansate ale bolii. Acesta este motivul pentru care majoritatea pacienților descoperă că suferă de glaucom abia atunci când nervul optic a fost deja afectat, iar daunele suferite de ochi sunt ireversibile. La acel moment, medicul nu mai poate face altceva decât să oprească evoluția bolii, însă vederea deja pierdută nu mai poate fi recuperată.

În mod normal, glaucomul este cauzat de o presiune intraoculară mare.

De ce apare

În general, glaucomul este ereditar, adică este moștenit, de obicei, de la o rudă apropiată. Rudele de gradul întâi prezintă cel mai mare risc, având șanse de 1 la 4 să dezvolte glaucom la un moment dat de viață, iar riscul se dublează în cazul în care ruda de la care este moștenită boala suferă de glaucom sever.

Poate fi glaucomul vindecat?

Din păcate, la acest moment, nu a fost descoperit niciun tratament care să trateze glaucomul. Există însă diverse metode prin care medicii opresc deteriorarea nervului și țin boala sub control. 

Principalul mod prin care medicul oftalmolog face acest lucru este scăderea presiunii intraoculare. Acest lucru se poate face cu ajutorul picăturilor de ochi, cu ajutorul tratamentului laser sau printr-o intervenție chirurgicală. La pacienții la care glaucomul a avansat mult prea mult sau un singur tratament nu dă rezultate, medicul va combina toate aceste metode pentru a ajunge la un rezultat bun.

Tratamente

În funcție de gradul bolii, medicul oftalmolog va încerca diferite tratamente pentru a stopa evoluția bolii.

Picăturile de ochi

Picăturile de ochi reprezintă cel mai comun tratament al glaucomului. Ținând cont de faptul că glaucomul nu prezintă simptome, cel puțin în stadiile incipiente, pacienții pot fi tentați să oprească acest tratament sau să uite să îl administreze. Însă este extrem de important ca tratamentul să fie urmat pas cu pas deoarece, pe termen lung, previne pierderea vederii.

Picăturile de ochi reduc presiunea intraoculară în două moduri. În primul rând, duc la micșorarea cantității de lichid apos secretat de ochi și, pe de altă parte, ajută la creșterea fluxului de lichid din unghiul de drenaj.

Tratamentul oral

Medicamentele prescrise de medicul oftalmolog, la fel ca picăturile intraoculare, au menirea de a micșora presiunea intraoculară.

Acetazolamida este folosită, de obicei, în cazuri de urgență, doar la recomandarea medicului, în momentul în care picăturile de ochi nu reușesc să scadă destul presiunea intraoculară. Este folosită ca măsură pe termen scurt, înainte de un tratament mai invaziv precum tratamentul cu laser sau intervenția chirurgicală. Cu ajutorul acetazolamidei, cantitatea de lichid pe care ochiul o secretă este redusă, scăzând astfel presiunea intraoculară.

Tratamentul cu laser

Tratamentele cu diferite tipuri de laser sunt, de asemenea, extrem de folosite pentru a stopa evoluția glaucomului. Cu ajutorului laserului, medicul creează mici incizii în iris, pentru ca umoarea apoasă blocată în ochi să fie drenată corespunzător și să scadă, astfel, presiunea intraoculară. 

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală constă într-o mică “gaură” sau “ușiță” în peretele ochiului numit scleră și excizarea de dedesubt a unei mici bucățele din trabecul și iris. Acest lucru permite scurgerea lichidului numit umoare apoasă. Cusătura se face în așa fel încât umoarea apoasă să nu se scurgă prea repede.

Prin scurgerea lichidului, se urmărește scăderea presiunii asupra nervului optic și prevenirea sau încetinirea deteriorării suplimentare a vederii din cauza glaucomului.

Speranțe pentru viitor

Din fericire, cercetătorii din întreaga lume fac pași mari către opțiuni de tratament mai eficiente, care ar putea duce într-o zi la un tratament.

Surse:

Glaucoma.org

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate