diplopia vedere dubla
  • 21

Diplopia poate fi definită ca fiind vederea dublă, adică vizualizarea a două imagini separate sau suprapuse ale aceluiași obiect atunci când ar trebui să fie văzută una singură. Imaginile pot fi alăturate, una deasupra celeilalte sau o combinație a celor două. Uneori, termenul de ”imagine fantomă” este folosit pentru a descrie imaginea mai puțin dominantă prezentă în timpul diplopiei.

Vederea dublă poate apărea brusc și poate persista pentru mai mult timp sau poate apărea ocazional. De asemenea, aceasta poate apărea la ambii ochi sau la unul singur. De obicei, atunci când diplopia persistă la un singur ochi atunci când celălalt este închis, este vorba despre o afecțiune strict a ochiului și nu de alte afecțiuni neurologice. 

Tipuri de diplopie

După tipul ei, diplopia poate fi împărțită în mai multe categorii:

  • Diplopie orizontală – vedere dublă în care cele două imagini sunt separate lateral (pe orizontală)
  • Diplopie verticală – vedere dublă unde o imagine este mai mare decât cealaltă
  • Diplopie monoculară – vedere dublă care persistă la un ochi atunci când celălalt este închis
  • Diplopie binoculară – vedere dublă prezentă la ambii ochi

Atenție! Diplopia poate fi un simptom al unor probleme de sănătate foarte grave! Dacă vă confruntați cu astfel de simptome mergeți imediat la un medic oftalmolog!

Cauze ale diplopiei

Episoadele temporare de vedere dublă pot apărea din diverse motive, cum ar fi consumul de alcool sau oboseala excesivă. Astfel de episoade de scurtă durată nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Însă dacă apar repetat sau dacă diplopia nu dispare, cauzele ar putea fi mai grave:

  • Accident vascular cerebral
  • Leziuni la nivelul capului
  • Tumori cerebrale
  • Edem cerebral
  • Anevrism
  • Accident vascular ischemic
  • Keratoconus
  • Cataractă
  • Sindromul ochilor uscați
  • Intervenție chirurgicală refractivă (dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală care să vă ajute să vedeți mai bine sau care să vă scape de ochelari este posibil să apară vederea dublă din cauza modificărilor corneei. Vestea bună este că acest lucru se va corecta în câteva săptămâni sau luni).
  • Paralizia unor nervi cranieni (apare, de obicei, în urma unor patologii cum ar fi diabetul, leziuni craniene, tumori, scleroză multiplă, meningită, hipertensiune arterială, anevrism, accident vascular ischemic)

Vederea dublă și strabismul

Abilitatea de a vedea o singură imagine cu doi ochi necesită un întreg sistem de nervi, mușchi și alte părți ale ochiului. Atunci când cei doi ochi sunt perfect aliniați și se concentrează în aceeași direcție, în același timp, este percepută o singură imagine. Însă în cazul strabismului, unde cei doi ochi se îndreaptă și se concentrează diferit unul de celălalt, poate apărea diplopia. 

Semne și simptome pentru diplopie

Primul și cel mai important simptom este vizualizarea suprapusă sau alăturată a două imagini ale aceluiași obiect. Alte simptome care însoțesc vederea dublă și care ar trebui să vă trimită urgent la medic sunt: 

  • Alinierea necorespunzătoare a unuia sau ambilor ochi (aspect de ”ochi rătăcitori” sau ”ochi încrucișați”)
  • Durere la mișcarea ochilor
  • Durere de cap
  • Greață
  • Durere în jurul ochilor, la tâmple sau sprâncene
  • Pleoape căzute

Tratamentul vederii duble

În general, tratamentele pentru vedere dublă constau în terapia vederii (numită și reabilitare neuro-optometrică), intervenții chirurgicale, ochelari cu prismă sau diferite medicamente. 

Tratamentele diferă în funcție de cauza diplopiei. Este posibil ca medicul dumneavoastră oftalmolog să nu vă poată ajuta să rezolvați problema, ci să vă redirecționeze către un medic neurolog sau neurochirurg. 

Unele cauze care determină apariția vederii duble pot fi dificil sau chiar imposibil de remediat. Unele accidente vasculare cerebrale sau paralizii ale nervilor provoacă diplopie fluctuantă care nu poate măsurată suficient de precis pentru a fi corectată. Singura soluție în acest caz este purtarea ochelarilor cu prismă care reduc la un anumit nivel diplopia. 

Un alt tratament al diplopiei, nu foarte plăcut, este aplicarea temporară a unui plasture pe unul din ochi sau prescrierea lentilelor de contact speciale. 

Dacă experimentezi unul dintre simptomele diplopiei, îți recomandăm să vii la o consultație oftalmologică în una dintre clinicile noastre. 

21 Comments

  1. Ionuț
    4 septembrie 2020 la 22:01

    In cazul meu . Imaginea se vede dublă…
    Am dureri de cap .
    Si foarte des obosit .
    De aproximativ 2 ani am relizat ca ceva nu e in regula cu ochiul meu drept … acum de putina vreme începe si ochiu stâng… ..
    Dreptu e puțin rătăcit ..
    . Ce as putea sa fac. .
    Am făcut controale . Si cei mai mulți mi-au zis sa dorm . . Si râdeau de mine. Ca si Docctori specialiști..

    • I Care
      7 septembrie 2020 la 16:06

      Aveți nevoie de o examinare atentă. Dispunem de aparatura necesară și de experiența mulților ani așa că vă ajutăm cu plăcere. Haideți în clinica noastră pentru o consultație seriosă. Vă promitem că nu va râde nimeni, ci din contră, vom trata problema dumneavoastră cu toată grija. We care! 0722110933 (ne puteți scrie și pe Whatsapp)

  2. Stefan
    8 ianuarie 2021 la 21:06

    Buna eu am avut un accident de masina di sm.facut mai multe operati de strabism ochiul vedea in joe si in lateral iar acuma bede in imterior si in sus si acuma vad dublu un obiect aproape

  3. Dan
    19 mai 2021 la 3:30

    buna ziua
    ma numesc radu dan din mangalia si de cca 1 luna vad dublu.am fost internat la spitalul judetean cta si am efectuat RMN,CT,dopler si in arma analizelor nu mi s-a gasit nci o problema neurologica. am diabet .e f neplacut si in prezent port u plasture. am 63 de ani.aveti cmva un cabinet si in cta? va multumesc

    • I Care
      19 mai 2021 la 11:05

      Bună ziua,
      Avem cabinete doar în București și Alexandria. Găsiți mai multe informații pe site – https://i-care.ro/contact/
      Formularul din site vă permite să selectați clinica în care doriți o programare – https://i-care.ro/programare/

      Problema dumneavoastră trebuie atent verificată. Nu lăsați ca lucrurile să avanseze.
      Multă sănătate.

      • Dan
        10 iunie 2021 la 2:35

        va multumesc pt. raspuns.cu siguranta voi face o programare in clinica din bucuresti.Voi aduce toate analizele efectuate si poate reusesc sa scap de aceasta boala..inca o data va multumesc

  4. Pop Alexandra
    7 iulie 2021 la 9:28

    Buna ziua! tatăl meu a fost diagnosticat cu vedere dubla, pentru a viziona la tv folosește plasture pe ochiul drept. Nu a avut accidente, nu are probleme neurologice, nu are boala BASEDOW, într-adevăr are probleme cu glanda tiroidă- slăbește. Unde ar putea să investigheze în amănunt acesta problemă? Noi suntem din Bistrița

    • I Care
      9 iulie 2021 la 16:57

      Bună ziua, dacă ați eliminat celelalte cauze, ar putea fi vorba de un strabism sau o afecțiune a retinei. Vă recomandăm să apelați la o clinică ce face intervenții în cazuri de strabism (dacă este vorba despre această afecțiune).

      Multă sănătate!

  5. Furtuna C-tin
    11 septembrie 2021 la 22:02

    Bună,
    Am avut o operație de tumora cerebrala(ependimom gr. 2), după am urmat radioterapie și la cca trei luni mi-a apărut brusc diplopie binocluri care m-a ținut cam doua luni mai agresiv apoi mi-am mai revenit. Acum o am în episoade și cum este specificat la oboseala.
    Ce îmi recomandați?

    • I Care
      14 septembrie 2021 la 13:24

      Bună ziua,

      Vă recomandăm o consultație la un medic oftalmolog care se ocupă cu prescripțiile de ochelari cu prismă. Astfel, puteți solicita o programare la doamna doctor Frangu Cristina de la clinica noastră.
      Telefonic: 0722110933 sau prin formular online: http://www.i-care.ro/programare

      Multă sănătate!

  6. Udmafloriana
    7 martie 2022 la 14:26

    Buna ziua tatăl meu are accident vascular și Vede dublu cu ochiul stâng dar , partea dreaptă mâna și piciorul le poate mișca dar nu poate merge singur pt că vede dublu,se mai poate vindeca ??

    • I Care
      9 martie 2022 la 15:49

      Este nevoie de o consultație oftalmologică și/sau neurologică pentru a stabili acest lucru.
      Multă sănătate.

  7. Mike Farkaș
    28 martie 2022 la 21:37

    Am avut primele semne de diplopie la ochiul drept, în dec. 2021.
    Fenomenul apare și dispare la interval de aproximativ o lună și durează în jur de o săptămâna, după care, vederea redevine normală.
    În urma unui scan, s-a constatat ca nu sunt leziuni la nivelul creierului.
    Am primit in scris rezultatul examenului la care am fost supus.
    Aș dori să știu, dacă și unde ar fi posibil să vi-l trimit ( este în engleză) pentru a avea și opinia dvs.
    Vă mulțumesc anticipat.

    • I Care
      29 martie 2022 la 8:29

      Opinia oricărui medic, chiar dacă vede acel scan, este greu de pus doar din informațiile pe care le-ați oferit aici. Este nevoie de o investigație făcută în cabinet cu aparatură modernă pentru a stabili cauza. De aceea vă recomandăm să veniți pentru o consultație. Vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

      Multă sănătate!

  8. Gabriela
    15 aprilie 2022 la 19:03

    Buna seara .Am avut o problema acum o saptaina m-am aplecat cu capu in jos si am simtit cum paraca mi se invirteau ochi in cap si vedem dublu a durat circa 10 minute si mia trecet nu am avut dureri de cap si nici alte simtome.Ce poate fi si daca ar trebui sa ma ingrijoreze ?

    • I Care
      26 aprilie 2022 la 12:33

      Vă recomandăm o consultație. Mai ales dacă mai experimentați amețeli ar putea fi benefic și o consultație neurologică. Multă sănătate.

  9. Daniel
    26 ianuarie 2023 la 21:22

    Bună. Pe 17 dec. am primit un pumn in ochi, am avut gemoragie, ochiul plin de sange. La farmacie mi+au dat Natildex si vitC. Astazi, dupa mai bine de o luna,”s-a dus” tot sangele, ochiul (drept) arata la fel, vad la fel DAR cand ma uit in sus si in jos, partea unde am fost lovit , locul unde am fost lovit in ochi, mi se dubleaza vederea adica…daca ma uit in sus la un bec, becul „urca mai sus” fata de imaginea pe care o am in ochiul sanatos (stang). Am fost in urma cu o sapt. la medic oftalmologic, mi-a luat tensiunea oculara, era 19. Mi-a dilatat pupila, s-a uitat in interipr si mi-a zis sa nu imi fac griji ca nu e nimic afectat…cornee, nerv optiv, totul e normal. Infrebarea mea e: De ce inca vad imaginea mai sus si respectiv mai jos, cand ma uit in sus si-n jos? Si cand fac asta, simt ochiul inflamat, ma doare, am presiune in el, presiune deasupra lui și-n nas! Si mai iau si niste suplimente alimentare capsule rosii..neuro..nu stiu ce, si picaturi. Am noste amenteli..bine, nici nu prea dorm. Va rog sa-mi dati un sfat, vfeo idee ceva. Sănătate

    • I Care
      27 ianuarie 2023 la 7:36

      Bună ziua, puteți cere o a doua opinie medicală pentru liniștea dumneavoastră. De asemenea puteți consulta și un medic neurolog pentru acele amețeli. Însă dacă ați fost consultat oftalmologic și vi s-a spus că nu aveți de ce să vă faceți griji…

      Sfatul nostru este să nu vă îngrijorați căutând răspunsuri pe internet. Mai degrabă mergeți la o a doua consultație oftalmologică.

      Multă sănătate!

      • Daniel
        3 martie 2023 la 23:28

        Buna ziua. Multumesc de raspuns. Am mai fost la alt cabinet oftalmologic, cam cel mai bun din Botosani. Am facut un tomograf 3d al ochiului si a iesit totul perfect. Am fost la medicul de familie si am luat trimitere la neurolog cerandu-i sa ma programeze pt. un RMN. Am facut rmn, sapt viit. am rezultatul. Sa zic problema care ma streseaza, sa explic mai bine e ca, atunci cand ma uit drept in fata daca las capul in jos si privirea inainte, mi se dubleaza imaginea. Si-mi lacrimeaza mai mt ochiul de cand am pus prima data picaturi Visine, la care-am si renuntat. Ce ma fac daca la rmn iese bine? Pe un site. zicea ca de fapt ar trebui sa fac teste legate de „optometrie”. Nu am mai experimentat niciodata pana la lovitura, vederea dubla in halul asta, e clar ceva in neregula. Toti zic ca exagerez dar doar eu stiu cat de stresant e, pt. ca, clar, ceva e in neregula. In functie de rezultatul rmn’ului, cred ca. sa merg pana la Bucurest, la dvs. pt un consult(sunt din Botosani) Nu poate fi vorba de glaucom cred..desi simptomele(lacrimare si vedere arcuita) cam asta-ar indica. Du t destul de atasat de vederea mea, chit ca am asigmatism di e slabuță! Revin cu detalii! Multumesc pt. timpul acordat

        • I Care
          6 martie 2023 la 8:22

          Cu drag (și cu cele mai performante aparate de investigații oftalmologice din România) vă așteptăm la clinica noastră. Sperăm totuși ca lucrurile să revină la normal și vederea dumneavoastră să își revină până atunci.

          Multă sănătate.

  10. Daniel
    4 martie 2023 la 18:14

    Am uitat sa mentionez ca pleoapa ochiului drept, cel la care am avut lovitura, este mai lasata. Ochiul pare ” mai inchis”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate