eroziunea corneana
  • 0

Eroziunea corneană apare când stratul de celule de pe suprafața corneei, numit epiteliu, se desprinde de stratul de dedesubt. 

Este o afecțiune dureroasă, care apare în momente neașteptate. Mai exact, pacienții care se confruntă cu eroziunea corneană recurentă se trezesc, dimineața, cu o durere ascuțită la nivel ocular, însoțită de iritație, roșeață, lăcrimare excesivă și fotofobie (sensibilitate crescută la lumină). 

Totul se întâmplă din cauza unui proces de dezepitelizare a corneei, care are loc pe timpul nopții, cel mai probabil din cauza unor mișcări rapide ale ochiului în timpul somnului sau a unui ochi foarte uscat. 

Problema se poate manifesta la unul sau chiar la ambii ochi și apare cu precădere la persoanele care au mai avut, în trecut, un alt episod asemănător. 

Eroziunea corneană este o condiție care apare, în special, în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. 

Cauze și factori de risc

Cea mai întâlnită cauză a eroziunii corneene este trauma superficială a corneei, indiferent că aceasta apare în urma unui traumatism minor ocular, un corp străin ajuns accidental în ochi sau a microtraumatismelor cauzate de lentilele de contact. 

Bineînțeles că eroziunea corneană poată apărea și în urma unor traumatisme sau accidentări mai severe petrecute în trecut, fie fizice sau chimice. 

Eroziunea corneană poate apărea la câteva zile sau la câteva luni de la momentul traumei.

Totodată, se poate manifesta mult mai des în rândul persoanelor care au deja probleme oculare, precum distrofia corneană (distrofia stromală, epitelială sau endotelială), keratopatia de expunere sau sindromul ochilor uscați

Infecțiile corneene anterioare, diabetul zaharat, rozaceea oculară, disfuncția glandei meibomiene, keratopatia în bandă sau lagoftalmia noctură (imposibilitatea de a închide ochii total) pot fi considerate, de asemenea, cauze ale eroziunii corneene.

La fel și leziunile chimice, termice, ulcerația bacteriană, cheratita herpetică, Keratoconjunctivita sicca sau epidermoliza buloasă.

Chiar și unele intervenții chirurgicale pot cauza eroziunea corneeană. Este vorba despre vitrectomie, chirurgia refractivă, chirurgia cataractei, sau fotocoagularea. Este drept, eroziunea corneană poate apărea mai rar din cauza acestor intervenții. 

Printre factorii de risc putem enumera diabetul, epidermoliza buloasă, malnutriția, sindromul Alport, Sindromul Münchhausen sau tratamentul pentru o perioadă îndelungată cu anumite medicamente precum neomicină, paromomicină, tiomersal (folosit adesea în soluția pentru lentilele de contact), propamidina sau diamidină. 

Simptome

Simptomele în cazul eroziunii corneene pot diferi ca severitate. 

  • Durere ușoară sau ascuțită, severă, în special dimineața, la trezire
  • Fotofobie (sensibilitate crescută la lumină)
  • Senzația de corp străin în ochi
  • Vedere încețoșată
  • Lăcrimare excesivă
  • Iritație oculară
  • Roșeață

Tratament pentru eroziunea corneană

Picături și unguente

Tratamentul eroziunii corneene diferă în funcție de severitatea bolii. În general, un tratament non invaziv este alegerea medicului în primă fază. Acesta constă în lacrimi artificiale sau picături lubrifiante fără antibiotic și fără conservați. Totodată, acestea pot fi folosite alături de unguente oftalmice nocturne sau picături anti inflamatoare fără corticosteroizi. 

În cazul în care tratamentul dă rezultate bune, este posibil ca medicul să recomande pacientului să îl urmeze pentru mai multe săptămâni, până când corneea este refăcută complet.

Cu alte cuvinte, tratamentul primar al eroziunii corneene are ca scop refacerea corneei și ameliorarea simptomelor. După care, medicul urmărește evitarea apariției unui alt episod de eroziune. 

Antibiotice și antiinflamatoare

Medicul vă poate recomanda antibiotice topice pentru a preveni infecțiile virale. Totodată, este posibil ca acesta să vă prescrie și antiinflamatoare orale pentru a ameliora durerea și restul simptomelor. 

Ocluzia punctelor lacrimale

Reprezintă fixarea de către medicul oftalmolog a unor dopuri de silicon la nivelul punctelor lacrimale, care au ca scop astuparea orificiilor, împiedicând astfel lacrimile să se mai scurgă de pe suprafața ochiului. Acest tratament este utilizat, de regulă, în cazul sindromului ochilor uscați sever. 

Lentile de contact terapeutice

Lentilele de contact terapeutice servesc drept bandaj cornean și au rolul de a proteja și de a hidrata corneea, ajutând-o astfel să se vindece. 

Terapia combinată

În unele cazuri, medicul va recomanda o terapie combinată, bazată pe picături lubrifiante, antibiotice orale și corticosteroizi aplicați topic. 

Intervenția chirurgicală

În cazul în care tratamentele orale și topice eșuează, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. 

Prognostic

Prognosticul în cazul eroziunii corneene este unul bun, cu condiția să fie tratată, în primul rând, cauza care a dus la această problemă. 

Eroziunea corneană răspunde bine, de regulă, la tratament, motiv pentru care foarte rar pacientul este supus unei intervenții chirurgicale sau unui tratament foarte agresiv. 

Surse: 

patient.info

ncbi.nlm.nih.gov 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate