Esotropia acomodativa
  • 0

Esotropia acomodativă sau esotropia refractivă reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de strabism întâlnite. Aceasta este cauzată de eforturile de concentrare ale ochilor pentru a încerca să vadă clar. 

Potrivit specialiștilor, unul din 50 de copii suferă de esotropie acomodativă. Majoritatea pacienților suferă de hipermetropie, asta însemnând că ochii trebuie să lucreze mai mult pentru a percepe imaginea clar. Acest efort de concentrare se numește acomodare. 

În ciuda faptului că nu este o boala gravă și se poate trata relativ ușor, esotropia acomodativă poate avea un efect devastator asupra aspectului copilului și asupra stimei de sine a acestuia. Unul sau chiar ambii ochi pot se pot deplasa spre nas în timp ce acesta se concentrează să vadă mai clar. În acel moment poate deveni ținta glumelor colegilor. 

Esotropia acomodativă apare, de obicei, în copilărie, cel mai adesea la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani. 

Tipuri

  • Esotropie refractivă
  • Esotropia non-refractivă
  • Esotropia parțial acomodativă sau decompensată

Toate cele trei forme au caracteristici comune, precum debutul care apare, în general, în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 7 ani, având un vârf în cazul celor de aproximativ doi ani și jumătate. 

În ciuda faptului că esotropia este intermitentă la început, odată cu trecerea timpului aceasta devine constantă. 

Mai mult decât atât, esotropia acomodativă este provocată de o boală sau de o traumă și este, de obicei, asociată cu ambliopie. De cele mai multe ori, aceasta are și o cauză ereditară. 

Factori de risc

  • Hipermetropie
  • Moștenirea genetică
  • Diferite boli oculare
  • Traume oculare

De ce este îngrijorătoare în cazul copiilor

Atunci când cei mici suferă de strabism la vârste fragede, vederea acestora nu se dezvoltă normal. În cazul în care un ochi nu este ”folosit” corect în copilărie, vederea acestuia poate fi deteriorată pentru tot restul vieții. Atunci apare ambliopia sau boala ochiului leneș.

Acesta este motivul pentru care esotropia acomodativă trebuie diagnosticată timpuriu și tratată corect, astfel încât ochiul să se dezvolte corect. În cazul în care observați că celui mic ”îi fuge” un ochi, chiar dacă nu este o problemă constantă sau gravă, este extrem de important să mergeți cât mai repede la medic. Și asta deoarece strabismul nu este o problemă normală. Niciodată! Excepție fac bebelușii care își pot încrucișa uneori ochii până la vârsta de 3 luni, însă și atunci este nevoie de o examinare medicală.

Simptome

  • Ambliopia (boala ochiului leneș)
  • Ochiul care fuge sau încrucișarea ochilor
  • Scăderea vederii binoculare (capacitatea ochilor de ”a lucra” împreună)
  • Diplopia (vederea dublă)
  • Strabismul
  • Probleme în a percepe profunzimea lucrurilor

Diagnosticare

Pentru a confirma diagnosticul de esotropie acomodativă, medicul oftalmolog va supune micul pacient la mai multe teste. Unul dintre teste va fi făcut după administrarea picăturilor de ochi pentru dilatarea pupilelor, test ce are ca scop determinarea gradului de hipermetropie. 

Tratament pentru esotropia acomodativă

Purtarea permanentă a ochelarilor pentru hipermetropie poate controla esotropia acomodativă. În momentul în care ochelarii sunt purtați, ochii copilului nu mai trebuie să se concentreze atât de mult pentru a percepe o imagine clară și să se acomodeze. Astfel reflexul de încrucișare a ochilor asociat va dispărea. Cu toate acestea, este bine să știți că, imediat după îndepărtarea ochelarilor, efectul de încrucișare a ochilor poate reapărea, poate chiar mai puternic decât înainte. 

În unele cazuri, ochelarii vor ameliora esotropia doar atunci când copilul privește în depărtare, iar când acesta privește obiectele din apropiere încrucișarea ochilor să persiste. În astfel de cazuri, lentilele bifocale pot fi de un real ajutor astfel încât strabismul să dispară. 

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea esotropiei acomodative este relativ controversată. Atunci când ochelarii ameliorează problema, intervenția chirurgicală nu este recomandată. Însă în cazul celor la care ochelarii nu au niciun efect, sau în cazul celor la care problema reapare imediat după îndepărtarea ochelarilor, o intervenție chirurgicală a mușchilor oculari poate fi soluția pentru o bună aliniere oculară. 

Prognostic

O bună parte din copii, odată cu trecerea anilor, nu va mai avea nevoie de ochelari pentru corectarea esotropiei acomodative. Acest lucru se întâmplă undeva în jurul pubertății. Sunt însă și ”ghinioniști” care vor avea nevoie toată viața de ochelari pentru a privi drept. 

Surse: 

https://www.optometrists.org/childrens-vision/a-guide-to-eye-turns/what-is-accommodative-esotropia/

https://aapos.org/glossary/accommodative-esotropia

https://eyewiki.aao.org/Accommodative_Esotropia

https://www.aao.org/disease-review/strabismus-accommodative-esotropia

https://www.pedseye.com/treatment/accommodative-esotropia/

https://www.texaschildrens.org/departments/ophthalmology/conditions-we-treat/accommodative-esotropia

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate