presiune intraoculara
  • 1

Despre glaucom și presiune intraoculară se scrie des în ultima vreme în majoritatea publicațiilor oftalmologice. Și asta deoarece, împreună cu medicii din întreaga lume, încercăm să tragem un semnal de alarmă cu privire la gravitatea bolii și la urmările ireversibile ale acesteia. Orice glaucom netratat poate duce la orbire! 

Așa cum am prezentat și în articolele anterioare, principala cauză a glaucomului este tensiunea oculară mare, care afectează nervul optic și distruge vederea. 

Există însă și un tip de glaucom, mult mai rar întâlnit, în care presiunea oculară este normală și nu depășește valorile normale. Despre acest tip, chiar mai perfid, veți afla în rândurile de mai jos.

Cauze

Cauzele glaucomului cu tensiune intraoculară normală sunt încă o necunoscută pentru toți medicii și pentru toți cercetătorii, în acest moment. Nimeni nu poate explica de ce nervul optic este distrus treptat în ciuda valorilor normale ale presiunii oculare.  

Cu toate acestea, experții presupun că, în cazul anumitor persoane, nervul optic este mult mai fragil și sensibil, astfel încât este distrus chiar și de o presiune culară normală. 

De asemenea, o altă cauză posibilă ar putea fi tensiunea arterială mică sau eventuale pierderi masive de sânge, din cauza cărora sângele nu ajunge așa cum ar trebui la nervul optic. Astfel, un flux sanguin slab  poate deteriora și, în cele din urmă, distruge, celulele care transportă semnalele de la ochi la creier. 

Pe de altă parte, moștenirea genetică poate fi o cauză a glaucomului cu presiune intraoculară normală. Dacă aveți pe cineva în familie care suferă de această boală, este recomandat să aveți un control oftalmologic periodic, deoarece o puteți moșteni. 

La fel se întâmplă și în cazul bolilor de inimă, care reprezintă un factor de risc. 

Simptome

Simptomele sunt aceleași ca în cazul glaucomului cu tensiune intraoculară mare. Din păcate, glaucomul în sine este o ”boală tăcută”, care prezintă simptome numai în stadii avansate, când daunele la nivelul nervului optic sunt deja destul de mari încât să afecteze viața de zi cu zi. 

Cu toate acestea, primele semne ale glaucomului sunt reprezentate de pierderea vederii periferice sau laterale. Diferența între cele două tipuri de glaucom este că, în cazul celui cu presiune intraoculară normală, evoluția este mult mai lentă, ceea ce poate reprezenta un pericol. Și asta pentru că, uneori, totul se întâmplă atât de încet, încât pacientul nu percepe schimbările și ajunge la medic abia în momentul în care nu se mai poate face nimic pentru vederea lui. 

Diagnosticare

În timpul examenului oftalmologic, trebuie să aflăm de la pacient istoricul medical personal și istoricul medical familial. 

Cu ajutorul unor picături care dilată pupila, examinăm fundul de ochi și culoarea și forma nervului optic, care ne pot oferi informații prețioase cu privire la starea acestuia. De asemenea, cu ajutorul unor aparate speciale, măsurăm presiunea intraoculară și grosimea corneei.

Mai mult decât atât, supunem pacientul unor teste care depistează eventuale pierderi ale vederii periferice. 

Tratament

Daunele asupra nervului optic sunt, așa cum vă spuneam, ireversibile. Motiv pentru care nu putem reda vederea pierdută deja, dar putem încerca să ținem boala sub control, astfel încât să nu evolueze. 

Ținând cont că este vorba despre o presiune intraoculară normală, acest tip de glaucom este mai dificil de tratat. Însă, ca și în cazul presiunii intraoculare mari, vom alege un tratament prin care să ținem nivelul presiunii sub nivelul normal, astfel încât nervul optic să nu mai fie afectat. 

În funcție de severitatea bolii și de momentul în care este depistată, tratamentul poate pleca de la picături de ochi sau medicamente orale și poate ajunge la intervenții chirurgicale cu laser, precum trabeculectomia, pentru a obține o presiune intraoculară potrivită. 

Există însă și câteva schimbări în viața pacientului care pot încetini evoluția glaucomului. În primul rând, acesta trebuie să își țină sub control tensiunea arterială. Mai mult decât atât, de-a lungul vremii, s-a dovedit că un stil de viață sănătos, exercițiile fizice, limitarea consumului de cafea, alcool și renunțarea la fumat pote avea efecte benefice asupra evoluției glaucomului. Astfel încât, un tratament corect și o voință a pacientului de a se vindeca, pot duce la rezultate spectaculoase. 


Surse:

https://www.webmd.com/eye-health/normal-tension-glaucoma

https://www.brightfocus.org/glaucoma/article/normal-tension-glaucoma

1 Comment

  1. Soare
    26 ianuarie 2022 at 18:30

    Cum este posibil ca un oftalmolog sa nu își dea seama ca un cristalin este subjugat și ca a apărut glaucomul?asta se întâmplă la spitalul lahovari.pacat…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate