- Glaucom
-
by I Care
Cuprins
Glaucom și degenerescența maculară legată de vârstă sunt boli complet diferite, care prezintă însă multe asemănări și care pot fi, uneori, legate între ele. Atât degenerescența maculară, cât și glaucomul sunt considerate boli oculare degenerative care duc, în cele din urmă, la pierderea vederii.
Ce este degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)
Degenerescența maculară se caracterizează prin modificări progresive, degenerative și ireversibile ale maculei, care reprezintă zona centrală a retinei. Boala afectează, de regulă, persoanele de vârsta a treia.
În cazul degenerescenței maculare, vederea devine încețoșată, cu pete negre sau distorsiuni. De asemenea vederea la distanță sau la aproape este afectată.
Ce este glaucomul
Glaucomul reprezintă una dintre cele mai periculoase afecțiuni oculare, din cauza faptului că afectează progresiv nervul optic. Vederea periferică este afectată, iar câmpul vizual se îngustează treptat.
Cele mai multe cazuri de glaucom sunt asociate cu o presiune intraoculară mare. Din păcate, la început, afecțiunea poate fi asimptomatică, motiv pentru care mulți pacienți sunt diagnosticați abia în momentul în care boala a produs deja daune ireversibile la nivel ocular.
Asemănări și diferențe
Din păcate, niciuna dintre cele două afecțiuni nu poate fi vindecată complet. Vestea bună este că ambele pot fi tratate sau ținute sub control, în special dacă sunt descoperite destul de timpuriu. În acest caz, vederea poate să nu fie afectată, iar boala să nu ajungă într-un stadiu mult prea avansat. Atenție! Tratamentele pentru cele două boli sunt total diferite!
Există câteva similarități în ceea ce îi privește pe pacienții care dezvoltă glaucom sau degenerescență maculară. În primul rând vârsta. Afecțiunile apar cu precădere în cazul pacienților de peste 55-60 de ani.
Mai mult decât atât, moștenirea genetică este extrem de importantă atunci când vine vorba de riscul de apariție a bolilor. Cu alte cuvinte, în cazul în care o rudă apropiată suferă de glaucom sau degenerescență maculară, este foarte posibil ca aceasta să fie moștenită.
Pe de altă parte, în timp ce glaucomul afectează partea periferică a vederii, degenerescență maculară are un impact semnificativ asupra vederii centrale.
Glaucomul și degenerescența maculară pot apărea în același timp, ducând la o potențială pierdere a vederii atât centrale cât și periferice. Cu alte cuvinte, atunci când apar împreună, vederea este mult mai afectată decât în cazul în care apare una dintre ele.
Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie există mai multe gene care pot influența atât glaucomul, cât și degenerescența maculară. Însă moștenirea genetică nu este singura care duce la astfel de boli. Factorii comportamentali, dar și demografici pot influența, de asemenea, dezvoltarea afecțiunilor.
Schimbarea stilului de viață
În cazul în care suferiți de glaucom și degenerescență maculară, în primul rând trebuie să vă schimbați stilul de viață. O alimentație sănătoasă, exercițiile fizice, dar și renunțarea la vicii pot contribui semnificativ la o vedere mai bună.
Prevenție
Ținând cont de faptul că ambele boli pot fi moștenite, persoanele care au în familie o rudă apropiată care suferă de glaucom sau degenerescență maculară pot fi atente la stilul de viață astfel încât să prevină sau să întârzie apariția afecțiunilor.
Vorbim aici, în primul rând, de renunțare la fumat și de limitarea cantității de alcool consumat. Totodată, exercițiile fizice pot face minuni nu doar pentru sănătatea oculară, cât pentru întreg organismul.
O dietă sănătoasă bazată pe fructe și legume este esențială în prevenția bolilor.
Chiar și tratamentul corect pentru diabet și pentru hipertensiune arterială sunt de ajutor.
Și nu în ultimul rând, poate cel mai important lucru în prevenția glaucomului și a degenerescenței maculare sunt vizitele regulate la medicul oftalmolog. În ciuda faptului că degenerescența maculară este puțin mai ”zgomotoasă”, ținând cont de faptul că vederea devine ușor, ușor încețoșată, în cazul glaucomului acesta se dezvoltă silențios, fără a pune probleme în stadiile incipiente. Singurul mod de a fi diagnosticat corect și timpuriu în cazul glaucomului este examenul regulat la medicul oftalmolog.