halucinatii vedere sindrom charles bonnet
  • 0

Halucinații pot apărea din cauza problemelor de vedere, iar asta să nu aibă nicio legătură cu vreo boală mintală. Sindromul Charles Bonnet este o afecțiune care face ca pacientul să vadă lucruri care nu sunt reale. Potrivit oamenilor de știință, creierul ar putea își dorească să primească mai multe imagini decât o face. Și astfel deoarece acest sindrom apare în rândul persoanelor cu o vedere slabă.

Cu alte cuvinte, pacienții care suferă de această afecțiune au halucinații vizuale. Trebuie subliniat, încă de la început, că acest sindrom nu este cauzat de o boală mintală sau de demență. Spunem acest lucru deoarece mulți pacienți cu această problemă nu merg la medic de frică sau de rușine, crezând că aceste halucinații sunt asociate cu diferite boli mintale.

Sindromul Charles Bonnet apare cel mai des în rândul vârstnicilor, care sunt mai susceptibili decât orice altă grupă de vârstă la boli oculare care afectează vederea, precum degenerescența maculară legată de vârstă.

Cu aproximație, una din două persoane cu probleme de vedere experimentează halucinații vizuale. Ceea ce înseamnă că sindromul este relativ des întâlnit. Acesta poate persista de la câteva zile la câțiva ani. Odată cu trecerea timpului, unii pacienți simt o mică îmbunătățire, astfel încât halucinațiile apar din ce în ce mai rar.

Cauze

Atunci când avem o vedere bună, sănătoasă, lumina pătrunde în ochi, unde este captată de retină. Retina are menirea de a converti aceste raze de lumină în mesaje vizuale, care sunt transmise la creier astfel încât să putem vedea.

Atunci când vederea este afectată de diferite boli precum glaucomul, degenerescența maculară, sau retinopatia diabetică, sistemul vizual nu procesează imagini noi. Așadar, fără ca datele vizuale să intre prin ochi, creierul umple golul și formează imagini sau își reamintește imagini deja stocate. Acesta este motivul pentru care apar halucinațiile vizuale.

Ca să înțelegeți și mai bine cum funcționează, aceste halucinații vizuale sunt foarte asemănătoare cu modul în care persoanele care și-au pierdut o mână sau un picior pot simți o durere fantomă.

Cum sunt percepute halucinațiile

Halucinațiile vizuale pot fi simple, ca niște modele sau forme viu colorate. Pe de altă parte, pacientul poate vedea lucruri mai complexe, precum clădiri, animale sau oameni care nu există.

În timp ce unele persoane se bucură de aceste halucinații, pentru altele pot fi destul de înfricoșătoare.

Simptome

Principalul simptom al sindromului Charles Bonnet constă în vederea lucrurilor care nu sunt reale (halucinații vizuale) după pierderea parțială a vederii.

Majoritatea pacienților se confruntă cu acestea în momentul în care se trezesc. Ceea ce văd oamenii poate include: 

  • repetarea modelelor de puncte, linii, sau forme geometrice
  • diferite peisaje precum munți sau cascade
  • diferite insecte, obiecte, animale sau oameni
  • imaginile văzute pot fi în mișcare sau staționare
  • halucinațiile pot fi văzute color sau alb negru
  • apar brusc
  • persistă pentru câteva minute sau câteva ore

Exemple de halucinații

O pacientă vede oamenii în apartamentul ei, așa că atunci când vede o persoană își verifică ușa pentru a se asigura că nimeni nu a intrat, salută și se întoarce la ceea ce făcea, scrie asrs.org.

O altă pacientă obișnuiește să vadă fetițe cu șorțuri frumos brodate. Îi place foarte mult să se uite la ele, dar știe că nu pot fi reale pentru că dacă ar fi, ea nu ar putea observa toate detaliile.

O femeie a slăbit nu mai puțin de 12 kg pentru că ori de câte ori încerca să mănânce, vedea gândaci în mâncare. Așa că a încetat să mai mănânce.

Un alt pacient obișnuia să vadă sfinți. Alți oameni au raportat că au văzut case, flori, câini, pisici, dar și partituri muzicale.

Tratament

Din păcate nu există un tratament pentru acest sindrom. Toate acestea, halucinațiile încep să apară tot mai rar odată cu trecerea timpului, iar persoana afectată începe să se obișnuiască cu ele.

Remedii

Chiar dacă boala nu poate fi tratată, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ameliora simptomele.

Este posibil, de exemplu, să vă simțiți mai bine într-o lumină mai puternică. Aprindeți lumina în momentul în care apare o halucinație. În cazul în care halucinația apare la o lumină prea puternică, stingeți lumina sau mutați-vă într-un loc mai întunecat până dispare. 

Mișcați-vă ochii de la stânga la dreapta, fără să mișcați capul, de cel puțin 15-30 de ori, după care luați o mică pauză și mai repetați de câteva ori.

Nu vă fie teamă să vorbiți despre problema dumneavoastră. Medicul, dar și cei apropiați, nu vor decât să vă ajute. Și repetați-vă mereu că halucinațiile dumneavoastră nu sunt cauzate de o boală mintală.

Atunci când observați că halucinațiile apar des, luați-vă puțin timp pentru a vă odihni. Mulți pacienți raportează faptul că halucinațiile apar mai des atunci când sunt obosiți.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

Foundation of the American Society of Retina Specialists

Macular Society

NHS

Better Health Channel

Cleveland Clinic

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate