igiena ochilor curatam corect
  • 0

Igiena ochilor poate părea un subiect destul de ciudat, pentru că mulți dintre noi suntem de părere că nu avem nevoie de un ritual special de curățare a ochilor. Să știți însă că este mai important decât credeți! Pentru că, în cazul unui corp străin ajuns accidental în ochi sau chiar a unei substanțe chimice, este important să știm cum trebuie să spălăm ochiul astfel încât să nu producem mai multe daune decât există deja. 

Și nu este singura situație în care igiena ochilor poate fi de un real ajutor. Chiar și atunci când vă simțiți ochii uscați sau iritați, o curățare corectă poate face minuni. 

Cum trebuie să ne curățăm ochii

Modul în care facem igiena ochilor depinde foarte mult de corpul străin care a pătruns sau problema pe care o aveți. Atenție! Indiferent de motivul pentru care curățați ochiul, spălați bine mâinile înainte! Există mai multe tipuri de probleme care solicită igiena ochilor. Cele mai frecvente sunt:

Substanțe chimice

În cazul în care un strop dintr-o substanță chimică a ajuns în ochiul dumneavoastră, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să verificați eticheta. În majoritatea cazurilor, sfatul producătorilor este să clătiți ochiul cu apă călduță. În cazul în care eticheta lipsește, clătiți ochiul cu apă călduță timp de 15 minute. Puteți face asta sub duș, lăsând apa să curgă pe față, sau luând apă în pumni și clipind în timp ce vă afundați fața în apă. 

În cazul în care sunteți purtător de lentile de contact, încercați să o îndepărtați, însă în timp ce continuați să clătiți ochiul. Nu vă opriți!

După ce l-ați clătit pentru cel puțin 15 minute, mergeți imediat la cel mai apropiat spital pentru a primi ajutor. Substanțele chimice pot crea leziuni permanente ale ochiului. Vorbim aici despre substanțe precum detergent pentru vase, detergent pentru rufe, înălbitor, etc. 

În cazul în care șamponul de păr sau gelul de duș v-a ajuns accidental în ochi, o clătire de câteva minute va fi de ajuns pentru a scăpa de efectele adverse neplăcute. 

Praf sau nisip

Cu siguranță, fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată în viață cu ”un gunoi„ în ochi. Aici putem include praf, nisip, o geană sau orice alt corp străin care nu provoacă leziuni grave asupra ochiului. 

În primul rând, folosiți-vă lacrimile. Trageți pleoapa superioară peste pleoapa inferioară și clipiți de câteva ori. Genele de jos ar trebui să acționeze ca o perie sub pleoapa de sus, astfel încât să vă scape de problemă. Mai mult decât atât, acest lucru vă va ajuta să lăcrimați, astfel încât lacrimile să vă spele ochiul. 

În cazul în care simțiți că gunoiul este încă acolo, clătiți ochiul cu apă rece timp de câteva minute. Dacă obiectul mic ce vă deranjează este vizibil, puteți încerca să îl îndepărtați cu ajutorul unei comprese sterile înmuiate în apă. 

Cruste sau secreții 

Conjunctivita, alergiile, infecțiile oculare sau chiar virozele pot cauza secreții gălbui sau verzi care, pe timpul nopții se transformă în cruste. Astfel încât, dimineața, multe persoane realizează că abia pot deschide ochiul care pare lipit. În aceste situații, înmuiați o compresă sterilă, dacă aveți, dacă nu, o batistă în apă călduță și aplicați-o pe ochi timp de câteva minute, până când crustele încep să se înmoaie. În cazul în care acestea nu se pot îndepărta nici după câteva minute, repetați procedura, după care, cu compresa sterilă înmuiată, ștergeți ochiul de la colțul interior al ochiului către colțul exterior. De reținut! Nu folosiți aceeași compresă pentru ambii ochi, pentru a nu transmite infecția de la unul la celălalt. 

Ce să nu faceți niciodată în igiena ochilor

În ciuda faptului că, în primă fază, instinctul este de a freca ochiul, nu faceți niciodată lucrul acesta, deoarece orice obiect străin, oricât ar fi de mic, în momentul în care aplicați presiune asupra lui, va zgâria corneea și va face mai mult rău decât bine.

Surse:

https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-flush-your-eye#stepbystep

https://www.webmd.com/eye-health/eyes-how-clean

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate