intepatura de insecta la ochi
  • 0

Înțepătura sau mușcătura de insecte la nivel ocular reprezintă o cauză extrem de populară pentru care pacienții ajung în cabinetul medicului oftalmolog. Și asta deoarece sunt foarte neplăcute iar simptomele îi sperie adesea pe cei care se confruntă cu astfel de problemă. 

Și chiar dacă mușcăturile sau înțepăturile de insecte sunt mult mai frecvente vara, nu este exclus ca și iarna să apară.

O mușcătură sau o înțepătură de insectă poate cauza roșeață, iritație, mâncărime, durere și senzație de arsură. Locul afectat se poate umfla, iar în unele cazuri poate apărea chiar o reacție alergică.

Deși simptomele dispar de la sine sau măcar se îmbunătățesc după aproximativ 24 de ore, în unele cazuri pacientul are nevoie de îngrijiri medicale.

Înțepătura de țânțar

Țânțarii sunt insecte mici care își înfig acul în pielea unei persoane pentru a ajunge la sângele acesteia. Cu alte cuvinte, țânțarii nu mușcă, ci înțeapă. 

Înțepăturile de țânțar nu sunt deloc plăcute. Însă atunci când acestea apar la nivel ocular, situația devine mult mai inconfortabilă. Și asta din cauza faptului că pielea din jurul ochiului este mai sensibilă.

Simptomele care apar în urma unei înțepături de țânțar constau în durere, roșeață, mâncărime și umflătură la nivelul pleoapei sau în jurul ochiului.

Mușcătura de păianjen

Mușcătura de păianjen este puțin mai neplăcută decât o înțepătură de țânțar. Printre simptomele care apar în urma unei mușcături de păianjen putem aminti mâncărimea, senzația de arsură, roșeață, edem la nivelul pleoapei, iritație și lăcrimare excesivă.

Alte tipuri de înțepături sau mușcături de insecte

Alte înțepături sau mușcături de insecte la nivelul ocular pot apărea, deși mult mai rar, din cauza puricilor sau a ploșnițelor. La fel ca în cazul înțepăturilor și mușcăturilor enumerate mai sus, simptomele pot fi tratate, de regulă, cu ajutorul unei comprese reci și a analgezicelor fără prescripție medicală.

Când mergem la doctor

De foarte multe ori, pacienții se trezesc dimineața cu pleoapa complet umflată, fără să poată să deschidă ochiul, iar acest lucru îi neliniștește. Deși acesta este un lucru normal în urma unei înțepături sau unei mușcături de insectă, cei care simt că ceva este în neregulă este bine să se prezinte în cabinetul medicului oftalmolog pentru a elimina orice îngrijorare și pentru a obține un tratament eficient, care să îi scape de problemă, atunci când este cazul.

Din nefericire, în urma unei înțepături sau mușcături de insectă pot apărea și complicații. Fiecare persoană răspunde în mod diferit, putând dezvolta o reacție alergică. Acest lucru duce la simptome mult mai grave. Ochiul se poate umfla semnificativ, se poate înroși iar pacientul va resimți o durere oculară severă.

Mai mult decât atât, în cazul în care pacientul se scarpină, poate apărea infecția bacteriană sau chiar celulita orbitală.

Celulita orbitală se referă la o infecție puternică a țesutului moale din jurul ochiului, ce implică grăsimea și mușchii din interiorul orbitei. Celulita orbitală nu se referă la globul ocular în sine. Boala poate afecta pleoapele, sprâncenele și obrajii și poate debuta brusc sau evolua treptat.

Totodată, în cazuri foarte rare, înțepăturile de insecte pot duce la probleme care să se extindă și către alte părți ale corpului.

Ce putem face

În cazul unei înțepături sau mușcături de insectă, există câteva remedii simple care pot duce la ameliorarea mai rapidă a simptomelor.

În primul rând, zona trebuie curățată foarte bine, dacă se poate cu o compresă sterilă, pentru a preveni infectarea. Curățarea trebuie efectuată de cel puțin una sau două ori pe zi, până dispare inflamația.

Totodată, o compresă rece poate face minuni. Se poate utiliza o compresă timp de 20 de minute, de două-trei ori pe zi, pentru a reduce edemul, dar și mâncărimea.

De asemenea, un antihistaminic este de ajutor pentru a ameliora simptomele. Acesta poate fi utilizat atât topic, sub formă de unguent, cât și oral, la recomandarea medicului.

În cazul în care pacientul se confruntă și cu durere, poate folosi un medicament antiinflamator, precum paracetamolul sau ibuprofenul. Totodată, medicul vă poate recomanda un unguent cu antibiotic pentru a evita apariția infecției.

Referințe:

My Cornea Care

All About Vision

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate