Keratopatia în bandă
  • 0

Keratopatia în bandă reprezintă o degenerare a corneei care se caracterizează prin apariția unei benzi opace, orizontale, de culoare alb-cenușie care apare deasupra corneei. Se formează, de obicei, prin precipitarea sărurilor de calciu care se depun într-un strat fin sub epiteliu.

De regulă, banda apare de la periferia ochiului și merge spre centrul acestuia odată ce boala progresează, însă, în unele cazuri, poate apărea și central. 

Cauze

Keratopatia în bandă poate avea o mulțime de cauze, printre care: 

  • Boli inflamatorii oculare cronice, precum keratouveita herpetică, glaucomul, keratita interstițială, uveita, distrofia corneană, sindromul ochiului uscat.
  • Expunere chimică la vapori de mercur, picături oculare care conțin fosfat, tiazide, etc. 
  • Hipercalcemie sistemică cauzată de hipertiroidism, toxicitate la vitamina D, sarcoidoză, cistinoză nefropatică, sindromul lapte-alcaline, hipofosfatemie, boala Paget, mielom multiplu, cancer metastatic la nivelul oaselor. 
  • Tulburări ereditare, precum boala Norrie și keratopatia congenitală în bandă. 
  • Diferite boli sistemice, precum scleroza tuberoasă, ihtioza, lupus sau gută. 
  • Alte cauze, precum mielomul irisului, traumatismele corneene sau intervențiile chirurgicale la nivelul corneei. 

Factori de risc

Simptome

Principalul simptom în cazul keratopatiei în bandă este apariția unei ”plăci” vizibile, de culoare alb-cenușie, la nivel ocular. În afară de asta, pacientul se poate confrunta cu senzația de corp străin în ochi, lăcrimare excesivă, durere sau iritație oculară, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină), scăderea acuității vizuale sau roșeață.

Diagnosticare

Keratopatia în bandă este, de regulă, asimptomatică în stadiile incipiente. Motiv pentru care, de cele mai multe ori, este diagnosticată abia când boala este avansată. 

Pentru o diagnosticare corectă, medicul vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical. Este foarte important să îi spuneți dacă v-ați confruntat cu o boală care să cauzeze hipercalcemie.

Totodată, medicul va dori să afle despre toate probleme oculare pe care le-ați avut. De la cele mai mici traumatisme, până la intervențiile chirurgicale anterioare.

La fel de important este să îi comunicați acestuia orice tratament folosit la momentul consultației sau în trecut. 

Medicul oftalmolog vă va examina atent ochiul cu ajutorul lămpii cu fantă sau a biomicroscopului. De asemenea, este posibil să vi se recomande un set de analize medicale care să confirme diagnosticul sau să ajute la stabilirea cauzei. 

Tratament

Așa cum ați observat, cauzele keratopatiei în bandă sunt foarte multe, motiv pentru care se va căuta, în primul rând, cauza care a dus la apariția bolii, după care se va încerca tratarea acesteia.

Este foarte posibil ca medicul oftalmolog să vă recomande un consult la un alt medic, cu o altă specializare, în cazul în care cauza nu este oftalmologică. 

Este important de știut că, dacă nu este tratată corect cauza apariției keratopatiei în bandă, aceasta nu va dispărea sau chiar dacă va dispărea, cel mai probabil va recidiva. 

Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare sunt candidații ideali pentru tratamentul non-chirurgical. Această terapie include utilizarea lentilelor de contact terapeutice cu terapie topică antimicrobiană pentru prevenirea infecțiilor. 

De asemenea, pot fi recomandate diferite picături sau unguente care ameliorează simptomele precum iritația, lăcrimarea, senzația de corp străin în ochi sau fotofobia. 

Dieta joacă, de asemenea, un rol  important în tratarea keratopatiei în bandă. Aportul excesiv de vitamina D duce la creșterea nivelului de calciu din sânge, ceea ce atrage după sine agravarea simptomelor. 

Tratamentul chirurgical al keratopatiei în bandă poate fi luat în considerare și este foarte eficient după descoperirea și tratarea cauzei. Acest tip de tratament duce la îmbunătățirea vederii într-un procent mare, sau chiar total. 

Atunci când vine vorba despre tratamentul chirurgical, trebuie să stiți că există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale care vă pot scăpa de keratopatia în bandă. Însă acestea trebuie prezentate pe larg de către medicul oftalmolog, iar decizia trebuie luată în acord cu pacientul și cu nevoile acestuia. 

În cazul în care vă confruntați cu simptome asemănătoare keratopatiei în bandă, nu ezitați să ne contactați. Medicii noștri specialiști, cu o vastă experiență,  vă stau la dispoziție cu informații complete și cu cele mai noi și mai performante tehnologii de tratament. 

Surse: 

Review of Optometry

American Academy of Ophthalmology 

American International Medical University

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate