lacrimi artificiale
  • 0

Multe persoane folosesc, în mod regulat, lacrimi artificiale. Ce poate fi mai deranjant decât niște ochi iritați, cu senzație de arsură sau de mâncărime, sau cu senzație continuă de uscăciune. Dacă suferiți des de astfel de simptome, este posibil să aveți și dumneavoastră nevoie de un mic ajutor. Lacrimile artificiale vă pot hidrata ochii și ameliora simptomele atât de neplăcute. 

Ce sunt lacrimile artificiale

Picăturile lubrifiante sau lacrimile artificiale hidratează mucoasa oculară și sunt concepute pentru a înlătura neplăcerile provocate de ochi uscați, senzația de nisip sau corp străin în ochi și senzația de arsură sau de mâncărime a ochiului.

Majoritatea picăturilor de ochi doar ameliorează toate aceste senzații provocate de cauze temporare, cum ar fi oboseala accentuată, aerul condiționat, lumina computerului sau un climat uscat. Ele nu vindecă, doar hidratează mucoasa oculară, cu ajutorul unor elemente asemănătoare celor prezente în lacrimile naturale. 

De unde cumpăr lacrimi artificiale

Picăturile lubrifiante sau lacrimile artificiale se pot achiziționa fără rețetă, din farmacii sau din magazinele specializate în optică medicală. Acestea sunt produse de mai multe companii, sub diferite nume, însă este foarte posibil ca nu orice tip de picături sau lacrimi artificiale să se potrivească problemelor dumneavoastră. Tocmai de aceea este bine să cereți sfatul unui medic specialist înainte de administrare. Cu toate acestea, sunt șanse mari să fiți nevoit să încercați mai multe tipuri de picături până veți ajunge la unele care să vă satisfacă nevoile. 

Cum folosesc lacrimile artificiale

Citiți cu atenție prospectul și urmați recomandările. În cazul în care aveți nelămuriri, apelați cu încredere la un medic oftalmolog sau chiar la farmacistul care v-a recomandat picăturile. 

Nu folosiți niciodată un produs care și-a schimbat culoarea sau a devenit tulbure! Unele branduri, care conțin glicerină, pot avea un aspect lăptos. Aceasta nu reprezintă o problemă, în cazul în care nu își schimbă culoarea. 

Unele lacrimi artificiale trebuie agitate înainte de folosire. Verificați prospectul pentru a le folosi corect!

Lacrimile artificiale pot fi administrate ori de câte ori este nevoie. Acestea se folosesc, de obicei, de aproximativ 1-2 ori pe zi. În cazul în care sunt folosite o singură dată pe zi, este bine să fie folosite seara, la culcare.

Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a le administra! Pentru a evita contaminarea, nu atingeți niciodată recipientul de ochi sau de gene. Lăsați capul pe spate, privirea în sus și trageți ușor de pleoapa de jos. Lăsați să curgă 1 sau 2 picături, așa cum v-a fost recomandat. Lăsați privirea în jos și închideți ușor ochiul pentru 1, 2 minute. Presați ușor canalul lacrimal, pentru a nu lăsa picăturile să se scurgă din ochi. 

În cazul în care medicul v-a recomandat un tratament mai complex, lăsați să treacă cel puțin 5 minute între administrarea lacrimilor artificiale și administrarea celorlalte picături. 

Dacă purtați lentile de contact, îndepărtați-le întotdeauna înainte de a folosi lacrimile artificiale. Sunt însă și unele produse care se pot folosi concomitent cu lentilele. 

Efecte secundare

În primele zile de administrare, este posibil să vă confruntați cu privire încețoșată. De asemenea, o ușoară senzație de arsură, mâncărime sau iritație poate fi observată. Acestea sunt simptome ușoare, care dispar după numai câteva zile. Dacă însă vreunul din aceste efecte adverse persistă sau se înrăutățește, consultați urgent medicul sau farmacistul. 

Mergeți urgent la medicul oftalmolog dacă vă confruntați cu dureri oculare, scăderea acuității vizuale, sau iritație persistentă a ochilor. 

Alergiile grave la astfel de picături apar în cazuri extreme. Cu toate acestea, mergeți imediat la medic dacă observați oricare din următoarele simptome: mâncărime, iritație sau edem, în special în zona feței, a limbii sau a gâtului, amețeală puternică sau dificultăți ale respirației.

Ce tip de lacrimi artificiale ar trebui să aleg

Lacrimile artificiale nu au, de obicei, contraindicații, în special dacă sunt fără conservanți. Cele care conțin conservanți pot irita ochiul, în special dacă persoana respectivă suferă de o formă mai gravă a sindromului ochilor uscați. Majoritatea medicilor recomandă folosirea moderată a picăturilor lubrifiante cu conservanți, nu mai mult de 4 ori pe zi.

Lacrimile fără conservanți sunt recomandate, de obicei, persoanelor care suferă de o formă moderată sau severă a sindromului ochilor uscați. Acestea nu au contraindicații, nici chiar dacă sunt folosite de mai mult de 4 ori pe zi. 

Când să consult medicul

Dacă deja ați încercat mai multe tipuri de lacrimi artificiale și nu ați simțit nicio ameliorare, este cazul să consultați un medic specialist. Acesta vă poate ajuta și este singurul în măsură să vă recomande un tratament sigur pentru problema dumneavoastră. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate