lentilele bifocale
  • 0

Lentila bifocală este o lentilă care are două puncte focale. De obicei o parte a lentilei (cea superioară) este pentru vizualizarea obiectelor îndepărtate și o parte (cea inferioară) pentru vizualizarea obiectelor apropiate.

Ce sunt lentilele bifocale

Lentilele bifocale sunt folosite încă de la finale secolului al XVIII-lea. Lentila bifocală a fost inventată de Benjamin Franklin, cunoscut inventator și politician. Înainte de invenția sa, toți cei care sufereau de presbiopie aveau de purtat cel puțin două perechi de ochelari: unii pentru distanță, iar ceilalți pentru citit. Sunt și astăzi multe persoane care stau cu câte două șnururi cu ochelari de gât. Franklin a creat prima pereche de lentile bifocale prin simpla tăiere a lentilei de distanță prescrisă în două jumătăți și lipirea unei jumătăți cu o altă jumătate tăiată din lentila de citit. De la sfârșitul anilor 1700 și până în prezent, lentilele bifocale au cunoscut modernizări numeroase. 

Lentilele bifocale și presbiopia

Adesea, lentilele bifocale sunt asociate cu persoanele în vârstă care au nevoie de ochelari atât la citit, cât și pentru a vedea bine la distanță. De altfel și termenul presbiopie, afecțiunea de care suferă pacienții care au probleme de vedere atât la distanță cât și la apropiere, vine din grecescul “presbyopia” care s-ar putea traduce “încercând să vezi ca persoanele vârstnice”. 

Presbiopia determină scăderea treptată a capacității de concentrare pe obiecte apropiate și de a citi literele mici. La început, pacienții observă dificultăți în a citi seara, când nu este multă lumină sau de a citi prospectul unui medicament. Pe măsură ce pacientul se apropie de vârsta de 42-45 de ani, presbiopia începe să devină o problemă mai dominantă. Cititul la apropiere devine din ce în ce mai dificil până acolo încât pacientul este nevoit să îndepărteze cartea pentru a putea distinge literele. Experții spun că presbiopia se dezvoltă din cauza unui mușchi (corp ciliar) din interiorul ochiului care își pierde din funcționalitate și din cauza lentilei localizată în ochi care cu timpul devine din ce în ce mai inflexibilă. Efectul combinat al acestor doi factori este lipsa capacității de concentrare asupra obiectelor apropiate.

Dacă medicul oftalmolog ți-a recomandat lentila bifocală nu te gândi că ești bătrân, ci doar că ai nevoie de acest tip de lentilă care te scapă de disconfortul de a purta mereu, după tine, două perechi de ochelari.

O lentilă bifocală are două zone divizate de o linie: o zonă mai mare pentru privitul la distanță în cadrul căreia există un segment mai mic pentru citit. Acest tip de lentilă te scapă de purtarea a două perechi de ochelari cu tine, dar vine, pentru unele persoane, cu mici dezavantaje. 

Tipuri de lentile bifocale

În funcție de segment (zona cea mică pentru citit) și de forma acestuia, lentilele bifocale sunt de mai multe tipuri. Iată doar trei dintre ele:

  • Flat-top: Această lentilă plată are un segment mic în formă de jumătate de lună sau litera „D” în partea de jos. Segmentul este poziționat nazal spre partea inferioară a lentilei. În funcție de preferințe, pacientul poate alege între un segment de 25 mm sau un segment de 28 mm. Partea superioară a segmentului are o linie vizibilă în lentilă.
  • Segment rotund:  Lentila bifocală prezintă un segment rotund de 22 sau 24 mm spre partea inferioară. Acest tip de segment este recomandat persoanelor care vor să ajungă mai ușor, cu privirea, în zona de citire. Segmentele rotunde nu mai sunt atât de frecvent purtate în ziua de azi.
  • Blended: bifocalele “amestecate” au fost populare înainte de a fi dezvoltate bifocale fără linie. Ele sunt de obicei realizate dintr-un segment rotund în care marginile se “amestecă” cu restul lentilei. Este greu de observat, dar un optician poate sesiza diferența.

Acomodarea

Dacă trebuie să vorbim despre avantaje sau dezavantaje, acestea intră toate sub aspectul acomodării și diferă de la o persoană la alta. 

Persoanele care poartă pentru prima dată ochelari bifocali au nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru acomodare. Asta pentru a învăța cum să își miște ochii între cele două părți ale lentilei. Nu toate persoanele reușesc să se acomodeze cu acest tip de lentilă. Unele persoane sunt deranjate de “saltul de imagine” atunci când schimbă focalizarea (de la aproape la distanță). 

Dacă în cazul ochelarilor monofocali (cei mai răspândiți) o persoană poate citi ziarul privind prin centrul lentilelor și aplecând capul, în cazul ochelarilor bifocali pacientul trebuie să se obișnuiască să citească ținând capul drept și coborând doar privirea spre marginea inferioară a ramei. 

De partea cealaltă, dacă pacientul cu ochelari monofocali poate vedea pe unde calcă doar coborând privirea, fără a schimba poziția capului, în cazul ochelarilor bifocali pacientul trebuie să coboare bărbia și să privească prin centrul lentilelor pentru a vedea clar pe unde merge.    

Comportamentul se schimbă odată cu adoptarea unor ochelari bifocali. Cel mai bun mod de a te acomoda cu acest tip de ochelari este să îi porți cât mai mult cu putință.  

Pe scurt, dacă suferi de presbiopie și nu vrei să porți două perechi de ochelari cu tine, vei trece peste disconfortul vizual (perioada de acomodare) și vei opta pentru ochelarii bifocali. Dacă nu este un disconfort să ții mereu la îndemână două perechi de ochelari și ți se pare prea greu să te acomodezi lentilelor bifocale, vei opta pentru ochelarii monofocali. În orice situație, recomandarea medicului este esențială. Cel mai bun lucru pe care îl poți face înainte de a te hotărî să porți ochelari bifocali este să ceri părerea unui doctor oftalmolog.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate