lentilele heliomate
  • Optica
  • de I Care
  • 17 martie 2021
  • 0

Lentilele heliomate sau lentilele fotocromatice sunt lentilele care reacționează la radiațiile ultraviolete, modificându-și culoarea. Prin urmare, culoarea acestora se va închide în timpul expunerii la soare. 

Acest tip de lentile reprezintă o alegere ideală pentru persoanele nevoite să poate ochelarii de vedere permanent, deoarece nu mai sunt nevoite să facă o cheltuială în plus pentru o altă pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Totodată nici nu mai trebuie să schimbe ochelarii ori de câte ori intră sau ies din casă. 

În cazul lentilelor heliomate de calitatea superioară, gradul de închidere poate ajunge chiar la 85%, înlocuind cu succes ochelarii de soare. 

Bineînțeles, lentilele heliomate au atât avantaje, cât și dezavantaje.

Avantaje

  • Vă scapă de alte costuri. După cum am precizat, lentilele de tranziție sau heliomate vă pot salva de la o cheltuială în plus. Este vorba despre perechea de ochelari de soare cu dioptrii ,de care nu v-ați putea lipsi în cazul în care ați purta ochelari de vedere cu lentile normale. 
  • Oferă protecție permanentă împotriva razelor ultraviolete. Cu alte cuvinte, nu mai trăiți cu teama că puteți uita ochelarii de soare acasă.
  • Sunt foarte comode. Sunt puțini cei care, în ciuda faptului au vicii de refracție ușoare sau moderate, își achiziționează ochelari de soare pe baza unei prescripții medicale. Cei mai mulți preferă să își aleagă ochelarii de soare din diferite magazine, nu neapărat cu profil oftalmologic, pe care să îi poată schimba odată cu tendințele. Din păcate, vederea acestora, la volan, de exemplu, nu este una ideală. Tocmai de aceea putem spune că lentilele heliomate sunt atât de comode, pentru că, în timp ce oferă protecție UV, oferă și o vedere clară asupra semnelor de circulație.
  • Limitează riscul de pierdere a ochelarilor. Fie că vorbim de ochelarii de vedere sau despre cei de soare, în momentul în care trebuie să îi schimbăm ori de câte ori trecem de la lumină puternică la întuneric sau invers, există un risc foarte mare de a rătăci una dintre perechi. 
  • Puteți ține pasul tendințelor. Așa cum hainele și pantofii își schimbă tendințele anual, la fel se întâmplă și în cazul ochelarilor. Însă lentilele heliomate se potrivesc pe orice tip de ramă, astfel încât puteți alege forma și culoarea pe care o doriți. 
  • Se potrivesc oricui. Lentilele fotocromatice pot fi rezistente la spargere, bifocale, progresive, iar culoarea în care se închid poate fi aleasă. 

Dezavantaje pentru lentilele heliomate

  • Sunt afectate de temperaturile scăzute. Lentilele heliomate sunt afectate de frig, astfel încât pot reacționa mai greu la razele ultraviolete, iar tranziția poate dura mai mult. De asemenea, ca orice alte lentile, se aburesc la schimbarea de temperatură. 
  • Este posibil să nu fie polarizate. Majoritatea lentilelor heliomate nu sunt polarizate, astfel încât intensitatea luminoasă resimțită este maximă. 
  • Este posibil să nu vă ofere protecție 100%. În funcție de firma producătoare, culoarea acestora se închide mai mult, sau mai puțin. De asemenea, unele se închid mai repede la culoare, altele mai greu.
  • Nu se închid destul de mult în mașină. Având în vedere că lentilele heliomate reacționează numai la razele ultraviolete, și că unele parbrize au filtre de protecție împotriva UV, este posibil ca acestea să nu se închidă la culoare atât de mult în mașină încât să vă simțiți confortabil. 

Așadar, avantajele lentilelor fotocromatice sunt mai multe decât dezavantajele. Rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă vi se par potrivite, sau nu. Sfatul nostru este să luați această decizie după o discuție cu un medic oftalmolog, care, în funcție de problemele oculare preexistente și de stilul dumneavoastră de viață vă poate ajută să faceți cea mai bună alegere. 

Vă stăm la dispoziție atât pentru consultații oftalmologice de rutină cât și pentru cele în vederea alegerii unei perechi de ochelari cu lentile heliomate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate