migrena oculara
  • 0

Migrena oculară se referă la mai multe subtipuri de migrene care se caracterizează printr-o varietate de tulburări de vedere. Printre semnele care pot apărea amintim punctele oarbe, flash-uri de lumină sau chiar pierderea vederii.

Important de subliniat este că migrena oculară, spre deosebire de alte tipuri de migrenă, poate apărea neînsoțită de durere de cap. Este un lucru obișnuit ca un singur pacient să experimenteze o gamă largă de simptome la nivel ocular.

Migrena cu aură

Migrena cu aură afectează vederea, pacientul prezentând simptome precum flash-uri de lumină, pete oarbe, vederea stelelor, vedere caleidoscopică, sau orice alte probleme minore de vedere care dispar după o scurtă perioadă.

Migrena cu aură este posibil să nu afecteze doar vederea, ci și alte abilități și simțuri precum vorbirea, abilitățile motorii sau alte simptome ale sistemului nervos central.

Aura migrenoasă poate apărea odată cu durerea de cap sau în lipsa acesteia și este de scurtă durată.

Atunci când simptomele aurei apar împreună cu durerea de cap, acestea apar între faza care anunță apariția migrenei și faza de vârf a migrenei, adică între simptomele care avertizează asupra unui atac migrenos și momentul în care durerea de cap lovește.

Aura apare la aproximativ 25-30% dintre persoanele cu migrenă. Cu toate acestea, mai puțin de 20% dintre acestea persoane prezintă aură la fiecare atac migrenos.

Migrena retiniană

Migrena retiniană afectează puternic ochii. Aceasta cauzează pierderea temporară a vederii la unul dintre ochi, însă aceasta este însoțită și de alte simptome.

Din fericire, acest tip de migrenă apare mult mai rar decât alte tipuri.

În cazul migrenei retiniene, pierderea vederii reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome, și durează aproximativ 10-20 de minute. Uneori însă, vederea își revine abia după aproximativ o oră. De asemenea, pacientul se poate confrunta cu pete oarbe, durere de cap care apare odată cu simptomele oculare sau la scurt timp după acestea, dar și alte simptome, precum vedere încețoșată, linii în zigzag sau puncte și linii colorate. Pacientul poate prezenta și o stare generală de rău.

Subliniem aici că, în cazul migrenei retiniene, durerea de cap nu este obligatorie.

Cauze ale migrenei oculare

Cauzele migrenei oculare sunt, adesea, necunoscute. Cu toate acestea, specialiștii susțin că există anumiți factori care favorizează apariția acesteia.

Moștenirea genetică este unul dintre acești factori. La fel și dereglările hormonale, dar și stilul de viață. 

Aura migrenei se crede însă că este rezultatul unei activități electrice anormale care implică anumite regiuni ale cortexului. 

Migrena retiniană poate avea aceeași cauză, însă zona afectată este partea din spate a ochiului. De asemenea, migrena retiniană poate apărea din cauza unui flux redus de sânge către retină.

Există și anumiți factori care pot fi declanșatori pentru migrenele oculare. Printre aceștia amintim timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor, lumina puternică, condusul pe distanțe lungi și alte activități care presupun o activitate oculară intensă.

Tratament pentru migrena oculară

Pacienții care nu au atacuri migrenoase frecvente pot fi tratați simptomatic, la nevoie. 

Însă în cazul celor care prezintă atacuri migrenoase repetate, medicul poate recomanda un tratament bazat pe medicamente antiepileptice sau antidepresive triciclice. 

Bineînțeles că odihna este crucială în timpul migrenei, cel puțin până la ameliorarea simptomelor. 

De asemenea, o pauză de la laptop sau alte ecrane în timpul atacului migrenos este absolut necesară și, uneori, vă poate scăpa de problemă chiar fără medicamente. 

La fel și îndepărtarea de alți factori care pot provoca problema. 

Prevenție

Din păcate, nu se cunoaște cu exactitate modul în care migrenele pot fi prevenite. Există însă anumite obiceiuri despre care se crede că ar putea reduce numărul acestora. 

Evitarea factorilor declanșatori este cel mai important lucru pe care persoanele care prezintă adesea migrene îl pot face. Printre acestea, amintim evitarea stresului, a deshidratării, a căldurii excesive și a timpului îndelungat petrecut în fața ecranelor. La fel și controlul glicemiei și a hipertensiunii arteriale.

Referințe:

American Migraine Foundation

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate