operatie de cataracta
  • 0

Cataracta este o afecțiune foarte frecventă, în special în rândul persoanelor de peste 60 de ani care se întreabă cum se pregătesc pentru o operație de cataractă. Aceasta apare când lentila naturală a ochiului, numită cristalin, se opacifiază. Astfel, vederea devine din ce în ce mai neclară iar activitățile de zi cu zi, din ce în ce mai greu de îndeplinit.

Din păcate, cataracta nu este o boala care se poate preveni, dar nici una care se poate trata cu medicamente sau picături. Singura metodă de tratament este intervenția chirurgicală prin care lentila naturală a ochiului este schimbată cu una artificială. 

Când ar trebui efectuată o operație de cataractă?

Nu există un moment anume pentru această intervenție chirurgicală. De obicei, pacienții vin la medic atunci când sarcinile obișnuite sunt din ce în ce mai greu de îndeplinit. 

De multe ori, aceștia nici nu își dau seama că ceva este în neregulă cu vederea lor, în special la debutul bolii. Pentru că simptomele evoluează în timp și nu se instalează brusc. 

Cu toate acestea, atunci când vederea devine încețoșată, contrastul din ce în ce mai șters iar percepția culorilor este afectată, este posibil să fie timpul pentru această intervenție. 

Pe de altă parte, cataracta poate evolua diferit între ochi. Atunci când doar unul din ei este bolnav, persoanele afectate nu mai apreciază corect distanțele și apare riscul de accidente. 

Este dureroasă o operație de schimbare a cristalinului?

Este poate cea mai frecventă întrebare pe care o primim în cabinet din partea pacienților. Iar răspunsul este un categoric NU. O operație de cataractă nu este una dureroasă. Majoritatea pacienților descriu senzația din timpul intervenției ca pe un mic disconfort sau presiune la nivel ocular. 

Voi fi adormit în timpul intervenției?

În timpul intervenției, pacienții nu sunt adormiți. Aceștia sunt conștienți, însă, datorită pașilor de dinaintea intervenției, nu simt absolut nimic.

În momentul în care ajung în clinică, este posibil ca pacienții să primească un sedativ care să îi ajute să se relaxeze. De asemenea, le sunt administrate picături anestezice pentru a preveni disconfortul. În unele cazuri mai rare, este posibil să fie nevoie și de un tratament administrat intravenos în timpul intervenției. 

Din cauza sedativului primit înainte și posibil în timpul operației, pacienții nu își vor aminti prea multe detalii, chiar dacă sunt treji. 

După intervenție, în momentul în care trece efectul anestezicului, este posibil ca, la nivel ocular, să fie resimțit un mic disconfort, care însă poate fi înlăturat rapid cu ajutorul unor medicamente antiinflamatoare. 

Cum mă pregătesc pentru intervenție?

Cu o săptămână înaintea intervenției, vi se poate efectua un test cu ultrasunete pentru a vi se măsura dimensiunea și forma ochiului. Acest test determină tipul lentilei artificiale ce vă va fi implantată. 

Pentru a preveni infecțiile, înainte cu două zile, vi se poate prescrie un tratament cu picături și medicamente antibiotice. Este foarte important să luați tratamentul exact cum v-a fost prescris!

Vorbiți cu medicul despre tratamentele pe care le luați, sau dacă aveți alte boli, deoarece medicul chirurg, împreună cu medicul anestezist trebuie să decidă dacă vreunul din medicamentele pe care le luați pentru alte afecțiuni poate interfera cu buna desfășurare a intervenției, astfel încât să oprească sau modifice acest tratament din timp. 

În dimineața de dinaintea intervenției, puteți lua o masă ușoară și puteți bea lichide, însă nu în exces. Evitați cafeaua, băuturile energizante sau orice alt lichid ce conține cafeină, deoarece aceasta poate modifica acțiunea anestezicului!

Pot veni singur la intervenție?

Nu, nu trebuie să veniți singur! Și asta deoarece nu veți avea voie să conduceți mașina imediat după intervenție. Și veți avea nevoie de ajutor pentru a ajunge acasă, având în vedere că externarea se face la scurt timp după ieșirea din sala de operație. 

Cât timp nu am voie să conduc după intervenție?

Este de preferat ca, cel puțin 48 de ore după intervenție, să nu conduceți autovehiculele. Sfatul nostru este să faceți lucrul acesta abia atunci când vă simțiți confortabil. Chiar dacă hotărâți să vă urcați la volan după cele 48 de ore, este de preferat să nu conduceți pe distanțe lungi și să purtați ochelari de soare, pentru a minimiza efectul fotofobiei

După cât timp îmi pot relua activitățile zilnice uzuale?

În ciuda faptului că o operație de cataractă nu are foarte multe contraindicații, există totuși câteva lucruri care trebuie evitate. Activitatea sexuală, ridicarea greutăților, efortul fizic intens și activitățile ce implică poziția aplecat trebuie evitate pentru cel puțin 2 săptămâni. De asemenea, mediile cu fum de țigară și praf trebuie evitate pentru o lună de zile. 

La cât timp după intervenție pot merge la piscină sau la sală?

Înotul în piscină ar trebui evitat pentru cel puțin o lună după intervenție, pentru a evita infecțiile. Problema este că apa conține germeni, bacterii și viruși care pot infecta ochiul în perioada post-operatorie. De asemenea, aceasta conține clor, care are un efect iritant la nivel ocular. În ceea ce privește sala, puteți începe cu exerciții ușoare după prima săptămână, însă fără a ridica greutăți și fără a sta aplecat. 

La cât timp după intervenție se văd rezultatele?

O operație de cataractă are efecte aproape imediate. Cu toate acestea, suntem diferiți și ne vindecăm diferit, astfel încât unii pacienți vor avea nevoie de un timp mai lung de recuperare. 

Cataracta poate reveni?

Având în vedere că lentila implantată este una artificială, aceasta nu are cum să îmbătrânească din nou. Există însă cazuri în care o membrană subțire se poate dezvolta în spatele lentilei implantate, caz în care pacientul va avea nevoie de o intervenție de corecție ușoară, care se face cu ajutorul laserului.

Voi avea copci în ochi după intervenție?

Operația se face sub microscop și presupune o incizie de doar 2 mm. În cazul în care medicul folosește un cristalin artificial foldabil, incizia nu are nevoie de sutură

Cât voi avea ochiul pansat?

În cazul intervenției pentru schimbarea cristalinului, este nevoie ca ochiul să stea pansat timp de 24 de ore, până la primul control post-operator. 

Pentru toate celelalte întrebări și detalii la care nu am reușit să vă răspundem în acest articol, vă așteptăm în secțiunea comentarii (sau ne puteți scrie pe WhatsApp – 0722110933) la o consultație în care putem lămuri toate neclaritățile pe care le mai aveți cu privire la o operație de cataractă!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate