pupile marite dilatate
  • 0

Dilatarea pupilară, deci pupile mărite, este foarte probabil să fi fost experimentată deja de dumneavoastră în cabinet, cadrul unui examen oftalmologic, pentru o bună diagnosticare a unor boli sau stabilirea corectă a dioptriilor. Este un proces ușor, care nu implică decât administrarea unor picături care au ca scop dilatarea pupilelor. Efectul picăturilor poate dura de la câteva ore, până la o zi. 

Ceea ce puțini știu este faptul că dilatarea pupilelor poate apărea însă și în mod natural, ca semn sau simptom al anumitor afecțiuni. Dilatarea pupilei se numește midriază, indiferent că apare în mod fiziologic sau patologic, care nu ține însă cont de intensitatea luminii din încăpere. 

Midriaza poate apărea la ambii ochi, sau poate afecta unul singur. În cazul în care apare la un singur ochi se numește anizocorie. 

Aproximativ una din cinci persoane se naște cu o ușoară diferență de mărime între pupile. Însă acestea reacționează identic la lumină. În acest caz, dilatarea ușoară a pupilei este fiziologică și nu implică alte probleme de sănătate. 

Ce este pupila

Pupila reprezintă cerculețul închis la culoare din centrul irisului (partea colorată o ochiului). Scopul ei este de a lăsa lumina să pătrundă în ochi și să se focuseze pe retină. Mușchii localizați în iris controlează fiecare pupilă în parte. 

Dilatarea pupilei apare în momentul în care deschiderea din centrul irisului se mărește pentru a permite unei cantități mai mari de lumină să pătrundă în ochi. Astfel, pupila unei persoane se mărește în contextul unei lumini slabe. 

Cauze 

Sunt o mulțime de cauze care pot cauza dilatarea pupilei. Unele ușoare, precum efecte adverse ale unor medicamente, până la cauze grave care vă pot pune viața în pericol. Vă prezentăm 10 dintre cele mai frecvente și generale cauze:

1. Efecte adverse ale medicamentelor: 

  • Antiepileptice
  • Decongestionante
  • Antivomitive
  • Medicamente pentru Parkinson
  • Antidepresive
  • Antihistaminice
  • Medicamente pentru răul de mișcare
  • Atropina
  • Toxina botulinică
  • Anticolinergice

Totodată, dilatarea pupilelor are loc și în momentul consumului de substanțe interzise precum cocaină, LSD sau marijuana. 

2. Midriaza episodică benignă

Acest tip de dilatare a pupilei nu are legătură cu nicio altă boală și apare în timpul crizelor migrenoase la unele persoane. Acestea se pot confrunta cu fotofobie (sensibilitate crescută la lumină) și vedere încețoșată.

Din fericire, dilatarea pupilelor în acest caz este limitată și dispare de la sine. 

3. Afecțiuni sau traumatisme craniene

Traumatismele sau diferite boli ale creierului pot crește presiunea intracraniană, care, la rândul ei, poate conduce la efecte ireversibile la nivel ocular, afectând nervii. 

Printre acestea, putem aminti traumatisme fizice, accidente, sau leziuni intracraniene, precum accidente vasculare, sau chiar tumori cerebrale. 

4. Sindromul Adie

Este un sindrom neurologic reprezentat prin dilatarea uneia sau ambelor pupile, ce reacționează slab sau nu reacționează deloc la lumină sau la altfel de stimuli. Persoanele afectate se confruntă și cu tulburări de acomodare pupilară. 

Din fericire, în acest caz, dilatarea pupilei nu este semnul niciunei alte boli. 

5. Traumatismele oculare

Unele persoane care suferă diferite traumatisme oculare grave se pot confrunta cu dilatarea pupilei, în cazul în care nervii responsabili cu controlul acestora sunt afectați. 

6. Concentrarea

Dilatarea pupilelor poate apărea chiar și în momentul în care o persoană se concentrează foarte tare, de exemplu în timpului unui examen important. 

7.Aniridia congenitală

Se caracterizează prin formarea incompletă sau totală a irisului în timpul sarcinii, motiv pentru care pupila poate părea foarte mare. 

8. Coloboma irisului

Coloboma irisului ”tipic” este cauzată de închiderea incompletă a fisurii optice, care apare la 5 – 7 săptămâni după concepție, rezultând o pupilă în formă de ”gaură a cheii”. 

9. Tumora glandei pituitare (hipofiză)

Orice tumoră pe glanda pituitară (hipofiză) poate avea ca simptom dilatarea uneia sau ambelor pupile. 

10. Sindromul Horner

Este o boală foarte rară, caracterizată prin micșorarea diametrului pupilar la un ochi (ceea ce face ca cealaltă pupilă să pară dilatată), căderea pleoapei superioare (ptoză palpebrală), absența transpirației feței și înfundarea globului ocular în orbită. 

Tratament

Dilatarea pupilei nu reprezintă o boală în sine, motiv pentru care nu are nevoie de tratament. În schimb, trebuie tratată condiția medicală care a condus la dilatarea acesteia. 

Dacă observați ocazional, în oglindă, că aveți una sau ambele pupile dilatate și nu reacționează la lumină, consultați urgent un doctor. Acest lucru vă poate salva viața.

Surse:

Medical News Today 

All About Vision 

Web MD 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate