rozaceea oculara
  • 0

Rozaceea oculară reprezintă inflamația care duce la roșeață, senzația de arsură și de mâncărime a ochiului. Rozaceea oculară apare, de regulă, în cazul persoanelor care suferă de rozacee, o afecțiune cronică a pielii care afectează fața.

Uneori, simptomele apărute la nivelul ochilor sunt primele semne că un pacient suferă de rozacee.

Din nefericire, rozaceea nu are tratament care să o vindece, însă există diferite metode care pot ameliora simptomele și care pot diminua impactul bolii asupra vieții.

Rozaceea apare cu precădere în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.

Ce este rozaceea

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie a pielii, care persistă pe termen lung, și care provoacă roșeața pielii și o erupție cutanată care se manifestă pe nas și obraji. Adesea, simptomele apar și dispar, mulți dintre pacienți raportând faptul că boala se manifestă mai mult în prezența unor factori precum stresul emoțional sau statul prelungit la soare.

Ce este rozaceea oculară

Rozaceea oculară reprezintă simptomele care apar la nivelul ochilor în cazul celor care suferă de rozacee.

Cauze

Medicii nu au aflat cu exactitate care sunt cauzele care duc la apariția rozaceei. Este posibil ca aceasta să fie genetică, pacienții moștenind boala de la părinți. De asemenea, specialiștii spun că este posibil să să fie declanșată de anumiți factori de mediu.

Mai mult decât atât, unele studii au dovedit asocierea rozaceei cu o bacterie care cauzează simptome gastrointestinale. Mai exact este vorba despre helicobacter pylori. Totodată, unii medici susțin că ar fi vorba despre o problemă a circulației sanguine care face ca venele să se umfle.

Factori care agravează simptomele

Printre factorii care agravează simptomele amintim expunerea prelungită la raze ultraviolete, stresul, expunerea la anumiți factori de mediu externi precum căldura mare, vântul puternic sau frigul, consumul de excesiv de alcool, mâncarea foarte picantă, consumul de băuturi fierbinți precum cafea sau ceai, supărarea sau efortul fizic precum alergatul sau diferite sporturi.

Simptome

Simptome oculare

Simptome cutanate

  • episoade de înroșire facială frecvente (exacerbate de factorii declanșatori) progresând spre eritem persistent

Rozaceea poate duce și la probleme psihologice, inclusiv stigmatizarea, pierderea încrederii în sine și depresia.

Semne oculare la nivelul pleoapelor și filmului lacrimal

  • pleoape îngroșate hiperemice
  • telangiectazii ale marginilor palpebrale
  • blefarită cronică
  • inflamații recurente ale pleoapelor (șalazion, ulcior)
  • deficiența filmului lacrimal 

Semne oculare la nivelul corneei (până la 30% dintre pacienții cu rozacee)

  • colorare punctiformă a treimii inferioare a corneei
  • vascularizație periferică a corneei inferioare
  • infiltrate subepiteliale în jurul vaselor corneene
  • ulcerație
  • subțierea corneei (poate duce până la perforare)
  • cicatrizare secundară afectării corneene
  • sclerokeratita

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va examina ochii și fața cu ajutorul unui microscop cu care poate observa mai bine vasele mici de sânge de pe suprafața pleoapelor, dar și glandele din jurul ochiului care pot fi blocate.

Tratament

Este foarte important ca persoanele care se confruntă cu simptome asemănătoare celor prezentate mai sus să se prezinte la un medic oftalmolog.

Deși rozaceea nu este pe deplin vindecabilă, există tratamente care ajută la controlul și la ameliorarea simptomelor. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme și este prescris un tratament corect, cu atât simptomele sunt ținute mai ușor sub control.

Tratamentul poate include aplicarea unor comprese călduțe la nivelul pleoapelor.

În timp ce simptomele care se manifestă la nivelul pielii sunt tratate adesea cu creme pe bază de antibiotic aplicate direct la nivelul zonelor cu probleme, rozaceea oculară este tratată, în cele mai multe cazuri, cu medicamente antibiotice orale.

În ciuda faptului că antibioticele orale reprezintă cel mai comun tratament, medicul este posibil să prescrie și picături pe bază de corticosteroizi pentru a calma inflamația. Acestea ajută ca simptomele să dispară mult mai repede, însă, atenție, picăturile pe bază de corticosteroizi nu trebuie folosite decât la indicația și sub supravegherea medicului.

Viața cu rozacee

În ciuda faptului că rozaceea nu este vindecabilă, pacienții învață să trăiască cu ea. Învață să evite factorii care duc la agravarea acesteia, învață remediile care ameliorează simptomele și își fac singuri rutina care le ușurează suferința.

Deși rozaceea este o boală cu simptome extrem de neplăcute, aceasta nu pune viața în pericol și nici vederea. Așa că nu trebuie să vă speriați ci, dimpotrivă, trebuie doar să vă obișnuiți cu gândul și să vă împrieteniți cu boala, astfel încât aceasta să nu devină o povară pentru dumneavoastră. Un medic vă poate ajuta în acest sens.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

The College of Optometrists

Mayo Clinic

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate