sange in ochi hifema
  • 0

Sânge în ochi poate apărea în urma unui traumatism. Hifema este reprezentată de acumularea de sânge în camera anterioară a globului ocular, mai exact în spațiul dintre fața interioară a corneei și suprafața irisului. Sângele poate acoperi o parte sau chiar toată suprafața irisului și pupila. 

Cel mai frecvent simptom care apare în cazul hifemei este pierderea parțială sau totală la ochiul respectiv. Cea mai frecventă cauză a hifemei este traumatismul. Cu alte cuvinte, hifema apare atunci când se produce o ruptură al unui vas al irisului sau al pupilei. Este extrem de important ca aceasta să fie diagnosticată și tratată la timp pentru a nu duce la daune permanente asupra vederii. 

Simptome

Cauze

Cauza principală a hifemei este reprezentată de un traumatism ocular în urma unui accident sau al practicării unui sport. Cu toate acestea, pot apărea și alte cauze care duc la apariția de sânge în ochi. 

  • Vase de sânge anormale la suprafața irisului
  • Probleme de coagulare a sângelui
  • Probleme apărute în urma purtării lentilelor de contact după intervenția chirurgicală de cataractă
  • Infecții oculare cauzate de virusul herpetic
  • Cancer al ochiului

Uneori, sânge în ochi poate apărea în cadrul unor boli grave precum leucemia, hemofilia, siclemia, boala Von Willebrand, dar și în urma administrării medicamentelor anticoagulante. 

Factori de risc

Aproximativ 70% din cazuri apar la copii, în special la băieții cu vârsta cuprinsă între 10 și 20 de ani. Acestea apar în urma unor incidente sau activități precum diferite sporturi, bătăi sau căzături. 

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va efectua un examen ocular complet. Acesta va include verificarea acuității vizuale, dar și a presiunii intraoculare, examinarea ochiului cu ajutorul lămpii cu fantă sau a biomicroscopului, dar și examinarea fundului de ochi după dilatarea pupilelor pentru a se asigura că nu există leziuni suplimentare cum ar fi dezlipirea retinei, cataracta sau hemoragii în altă parte a ochiului. 

 În unele cazuri este posibil ca medicul să recomande un examen computer tomograf pentru a putea evalua și celelalte părți alte ochiului dar și gravitatea leziunii .

Tratament pentru hifema ( sânge în ochi )

Hifema trebuie tratată potrivit indicațiilor medicului oftalmolog. Nu încercați să o tratați de unul singur, acasă. Nu puneți gheață pe ochi sau diferite comprese pentru că puteți face mai mult rău decât bine. 

Sângerarea poate dura, în cele mai multe cazuri, aproximativ trei – cinci zile. Organismul absoarbe sângele, astfel încât acesta dispare singur după oprirea sângerării. Însă medicul va dori să se asigure că totul se întâmplă așa cum trebuie, fără niciun risc. 

În cazul în care apar complicații, sângerarea nu se oprește, ori presiunea intraoculară crește, este posibil ca medicul să recomande internarea. 

În cazul în care medicul totuși vă recomandă un tratament la domiciliu, acesta trebuie urmat îndeaproape. Utilizați picăturile exact așa cum vi s-a recomandat. Uneori, se recomandă atropina care dilată pupila pentru a ameliora durerea și corticosteroizii pentru a limita inflamația și a preveni cicatricile. 

Pentru a ajuta la oprirea sângerării, vi se va recomanda limitarea activității zilnice sau chiar repaus la pat. Capul va rămâne mai ridicat decât restul corpului chiar și pe timpul somnului, cu ajutorul pernelor. Și este bine ca ochiul să fie protejat cu un pansament. 

Mare atenție la medicamentele pe care le utilizați! Chiar dacă apare durerea, nu folosiți decât antiinflamatoarele recomandate de medic! Nu luați niciodată medicamente pe bază de aspirină sau ibuprofen dacă ați fost diagnosticat cu hifema (sânge în ochi). 

Sângele acumulat poate înfunda canalele de drenaj ale ochiului, ceea ce duce la creșterea presiunii intraoculare. Motiv pentru care este posibil să fie nevoie ca aceasta presiune să fie măsurată zilnic. În cazul în care medicul consideră că există acest risc, nu neglijați controlul zilnic! Presiunea intraoculară crescută duce la glaucom și inevitabil la leziuni ireversibile ale nervului optic, ceea ce poate afecta permanent vederea. 

Prevenție

Hifema poate fi prevenită doar prin grijă asupra ochilor. Aveți grijă de ochii dumneavoastră și de ochii copiilor dumneavoastră. Purtați ochelari de protecție ori de câte ori participați la un sport sau la o activitate care poate duce la accidente oculare. Este singurul mod de a vă păstra sănătatea oculară și de a sta departe de accidentări. 

Surse:

American Academy of Ophthalmology

WebMD

American Association for Pediatric Ophthalmology & Strabismus

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate