primul ajutor traumatism ocular
 • 0

Primul ajutor este necesar adesea când cineva se lovește la ochi. Traumatismele oculare pot apărea atunci când te aștepți mai puțin și pot varia de la iritații minore până la traume severe, care pot cauza daune ireversibile ale vederii. 

A ști cum să administrezi primul ajutor adecvat pentru leziunile oculare este esențial atât pentru prevenirea vătămării ulterioare, cât și pentru recuperare. 

Obiect străin în ochi

În cazul în care vă confruntați cu un obiect străin în ochi, cum ar fi praful, sau orice alte particule mici, urmați acești pași:

 • Nu frecați ochiul, deoarece acest lucru poate provoca daune suplimentare.
 • Spălați-vă bine mâinile înainte de a vă atinge ochii.
 • Clătiți ușor ochiul cu apă curată sau soluție salină pentru a îndepărta obiectul.
 • Folosiți un jet ușor de apă de la robinet sau duș.
 • Dacă obiectul nu iese, sau nu se mișcă, nu mai încercați să-l îndepărtați. Acoperiți ochiul cu un pansament sau tifon curat și steril, fără să frecați sau să exercitați presiune, și solicitați imediat asistență medicală.

Expunerea chimică

Dacă ochiul intră în contact cu o substanță chimică, indiferent că vorbim despre produsele de curățare de uz casnic sau substanțele chimice industriale, este esențial să acționați rapid:

 • Clătiți imediat ochii cu apă călduță timp de cel puțin 15 minute. Țineți pleoapele deschise în timp ce clătiți pentru a asigura o irigare completă.
 • Scoateți lentilele de contact, în cazul în care le purtați, dar nu întârziați spălarea pentru a face acest lucru.
 • Solicitați asistență medicală de urgență, chiar dacă iritația dispare.

Rana provocata de un obiect contondent

Leziunile care rezultă în urma unui traumatism cu un obiect contondent, necesită de asemenea o atenție crescută:

 • Aplicați o compresă rece sau o pungă de gheață învelită într-o cârpă curată pe ochiul rănit pentru a preveni sau a reduce edemul și a atenua durerea.
 • Nu aplicați presiune asupra ochiului și nu încercați să îndepărtați în cazul în care în ochi a pătruns și un obiect străin.
 • Solicitați imediat asistență medicală, mai ales dacă există vânătăi vizibile, sângerări sau modificări ale vederii.

Leziunile penetrante

În cazul unor leziuni penetrante, cum ar fi tăieturi, înțepături sau obiecte străine care au străpuns ochiul, este esențial să luați măsuri imediate:

 • Nu încercați să îndepărtați obiectul care a pătruns în ochi.
 • Solicitați asistență medicală de urgență.

Arsuri

Și în cazul în care vă confruntați cu o arsură la nivel ocular, trebuie să luați măsuri urgente. 

 • Clătiți imediat ochiul cu apă rece și curată timp de cel puțin 15 minute pentru a elimina căldura sau substanța chimică.
 • Continuați spălarea în timp ce vă îndreptați către cea mai apropiată unitate medicală de urgență.
 • Nu aplicați unguente, creme sau medicamente pe ochiul rănit decât dacă sunteți instruit de un medic.

Prognostic

Ceea ce trebuie să știți este că prognosticul în cazul unui traumatism ocular poate varia mult în funcție de natura și severitatea leziunii, precum și de promptitudinea și eficacitatea tratamentului. 

În general, leziunile minore, cum ar fi zgârieturile superficiale sau abraziunile ușoare, au un prognostic bun dacă sunt îngrijite adecvat și se vindecă relativ rapid, fără a duce la complicații pe termen lung.

Cu toate acestea, traumatismele oculare mai severe, cum ar fi leziunile penetrante, arsurile chimice sau traumatismele cu un obiect contondent pot duce la pierderea parțială a vederii sau chiar la orbire permanentă dacă nu sunt gestionate prompt și corespunzător. Prognosticul pentru aceste tipuri de leziuni depinde de mai mulți factori, printre care:

 • Gradul de deteriorare: Amploarea leziunilor structurilor oculare, precum corneea, irisul, cristalinul, retina și nervul optic, va influența foarte mult prognosticul. Trauma severă care provoacă leziuni ireversibile structurilor vitale poate duce la afectarea permanentă a vederii.
 • Intervenția rapidă: inițierea promptă a unui tratament adecvat este esențială pentru a minimiza amploarea daunelor și pentru a îmbunătăți prognosticul. Amânarea solicitării asistenței medicale sau tratamentul inadecvat pot duce la complicații și rezultate care vă pot pune în pericol vederea. 
 • Tratamentul și îngrijirea corectă: calitatea îngrijirilor medicale primite poate avea un impact semnificativ asupra prognosticului. Tratarea ochiului de către oftalmologi cu experiență și accesul la intervenții chirurgicale avansate pot îmbunătăți rezultatele.

Complicații

Trauma oculară poate duce la probleme secundare, precum infecția, inflamația, cicatrizarea sau dezlipirea retinei. 

Dezvoltarea complicațiilor poate agrava prognosticul și poate necesita intervenții suplimentare pentru a salva vederea sau ceea ce nu a fost încă distrus la nivel ocular. 

Concluzii la primul ajutor

Administrarea unui prim ajutor adecvat în cazul unui traumatism ocular poate ajuta la minimizarea complicațiilor, la reducerea durerii și la protejarea vederii. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că măsurile de prim ajutor sunt temporare și ar trebui urmate de evaluare medicală promptă și tratament din partea unui medic specialist oftalmolog. 

Mai mult decât atât, practicarea unor măsuri de prevenție, cum ar fi purtarea de ochelari de protecție în timpul activităților cu potențiale pericole pentru ochi, poate contribui la reducerea riscului de traumatisme oculare. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate