sclerita
  • 0

Sclerita reprezintă o inflamație severă a sclerei, învelișul exterior al ochiului. Afecțiunea nu are o cauză anume, însă este asociată adesea cu diferite boli autoimune, în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi.

Atunci când sclera este umflată, prezintă roșeață, sensibilitate sau durere, ne putem gândi la sclerită.

Ce este sclera

Sclera, sau albul ochiului, reprezintă un țesut puternic, care înconjoară globul ocular. Acest strat ajută la menținerea formei globului ocular și îl protejează de traumatisme. 

Sclera se întinde de la cornee până la nervul optic, care se află în partea posterioară a ochiului. Acest strat puternic de țesut, care nu depășește 1 mm grosime, conferă globului ocular culoarea albă.

Tipuri și simptome

Cea mai comună formă de sclerită este sclerită anterioară, care afectează partea frontală a sclerei.

La rândul ei, sclerita anterioară se împarte în trei tipuri.

  • Sclerită difuză este cel mai frecvent tip de sclerită și se tratează cel mai ușor. Simptomele acesteia sunt roșeața și inflamația care se întind adesea pe toată suprafața ochiului sau doar pe o porțiune a acestuia.
  • Slerita nodulară se deosebește relativ ușor deoarece formează noduli sau umflături pe suprafața ochiului. Acestea sunt, în cele mai multe cazuri, sensibile la atingere.
  • Sclerita necrozantă reprezintă cea mai severă formă de sclerită anterioară. Acest tip al bolii poate duce la distrugerea țesuturilor sclerale și, în cazuri foarte rare, chiar la pierderea ochiului sau a ochilor. Simptomele scleritei necrozante sunt reprezentate de durere severă și sensibilitate oculară. Atenție, uneori, aceasta nu provoacă durere.

Sclerita posterioară este o formă mult mai rară, care apare în partea din spate a ochiului. De cele mai multe ori, acest tip al bolii nu este asociată sau cauzată de o boală autoimună. Apare adeseori pe cont propriu sau în urma unei forme anterioare a bolii. Complicațiile scleritei posterioare sunt severe, această formă putând provoca dezlipirea de retină sau glaucomul cu unghi închis.

Atât sclerita anterioară, cât și sclerita posterioară provoacă dureri oculare care pot fi resimțite ca dureri profunde și severe. Mai mult decât atât, poate fi resimțită o sensibilitate oculară semnificativă, însoțită de o durere care răspunde în maxilar, în zona feței sau chiar la nivelul capului. Unii pacienți se confruntă cu vedere încețoșată, lăcrimare excesivă sau fotofobie (sensibilitate crescută la lumină).

Sclerita anterioară poate face ca albul ochiului să devină rozaliu, inflamat, iar pe suprafața acestuia să apară nici umflături. Astfel de simptome nu pot fi observate în cazul scleriței posterioare, deoarece, chiar dacă apar, apar pe partea din spate a ochiului și nu pot fi observate cu ochiul liber.

Cauze

Sclerita este adesea asociată unei boli autoimune. Uneori însă, afecțiunea nu are o cauză anume. Cu toate acestea, bolile care pot duce la o astfel de problemă sunt artrita reumatoidă, lupusul sau o altă boală a țesutului conjunctiv, infecția oculară, boala inflamatorie intestinală, sindromul Sjogren, granulomatoza sau sclerodermia.

Boala poate apărea și în urma unei infecții sau a unui traumatism.

În cazuri foarte rare, afecțiunea poate fi cauzată de anumite ciuperci sau paraziți.

Diagnosticare

În cazul în care vă confruntați cu simptomele enumerate mai sus, nu ezitați să apelați la ajutorul unui medic. Acesta vă va efectua un examen ocular complet, cu ajutorul unei lămpi cu fantă. 

De asemenea, în cazul în care medicul oftalmolog suspectează că sclerita este asociată unei boli autoimune, este posibil să vă facă trimitere către un medic specialist sau să vă recomande analize de sânge care să confirme diagnosticul.

Tratament

Pentru a nu se agrava, afecțiunea trebuie tratată imediat ce a fost diagnosticată.

Bineînțeles că tratamentul depinde, în primul rând, de cauza care a dus la această problemă, însă poate consta în:

  • medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul sau aspirina, atunci când simptomele nu sunt severe
  • picături de ochi bazate pe corticosteroizi
  • medicamente antiinflamatoare bazate pe corticosteroizi
  • medicamente antibiotice sau antivirale
  • medicamente care modifică sau slăbesc răspunsul sistemului imunitar (imunosupresoare sau imunomodulatoare

Atunci când vorbim despre sclerita severă, intervenția chirurgicală este singura care poate duce la vindecarea ochiului și la stoparea pierderii vederii.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

Hopkins Medicine

WebMD

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate