sindrom de pseudoexfoliere
  • 0

Sindromul de pseudoexfoliere apare atunci când în organism se acumulează fulgi mici asemănători mătreții. Astfel de aglomerări microscopice de fibre proteice sunt produse în întregul organism și se găsesc în piele, inimă, rinichi, ficat, plămâni și ochi. Însă acestea sunt periculoase doar pentru ochi, unde cresc semnificativ riscul de glaucom.

Odată cu trecerea timpului, acest material se poate acumula în unghiul de drenaj, între iris și cornee. Asta duce la creșterea presiunii din interiorul ochiului și poate afecta nervul optic. Afecțiunea se numește glaucom de pseudoexfoliere și poate duce la pierderea vederii.

De asemenea, sindromul de pseudoexfoliere agravează cataracta și complică intervenția chirurgicală de schimbare a cristalinului.

Depozitele pot fi prezente pe și în țesutul subconjunctival, marginea pupilară, epiteliul ciliar, epiteliul cristalinului, capsula cristalinului, epiteliul pigmentar al irisului, rețeaua trabeculară, cornee, țesuturile moi orbitale sau vasele de sânge ale irisului. Boala poate fi bilaterală sau poate apărea la un singur ochi.

Cauze și factori de risc

  • Vârsta înaintată (peste 50 de ani)
  • Moștenirea genetică
  • Diferiți factori de mediu

Sindromul de pseudoexfoliere apare cu precădere în cazul femeilor.

Mai mult decât atât, deși nu este demonstrat, experții sunt de părere că expunerea prelungită la razele ultraviolete, viața la altitudine mare (alpiniștii) sau dieta pot juca un rol important în apariția sindromului de pseudoexfoliere.

Simptome

Din păcate, la fel ca în cazul oricărui tip de glaucom, simptomele apar doar în cazurile foarte avansate. Presiunea intraoculară nu provoacă durere sau altfel de simptome. Acesta este motivul pentru care boala este diagnosticată, de regulă, extrem de târziu, când a produs deja daune ireversibile asupra vederii.

Diagnosticare

Diagnosticarea se face cu ajutorul lămpii cu fantă sau a biomicroscopului și a măsurării presiunii intraoculare. Depunerea de material alb, pufos, pe capsula anterioară a cristalinului și pe marginea pupilară este întâlnită în foarte multe cazuri.

De asemenea, gonioscopia poate evidenția formarea unui depozit pe rețeaua trabeculară.

Tratament

În cazul în care suferiți de sindromul de pseudoexfoliere nu aveți nevoie de niciun tratament, dacă nu dezvoltați glaucom. Cu toate acestea, o vizită anuală la medicul oftalmolog este absolut necesară. În timpul vizitei, acesta va încerca să observe orice semn al unui eventual glaucom.

De ce este atât de important ca glaucomul să fie diagnosticat la timp? Deoarece, cu cât este descoperit mai devreme, cu atât aveți șanse mai mari ca vederea să vă fie salvată. Atunci când nervul optic este deja afectat, daunele sunt ireversibile, iar singurul lucru pe care medicul îl mai poate face este să prevină înrăutățirea bolii. Însă vederea, odată pierdută, nu mai poate fi recuperată.

În cazul în care ați dezvoltat glaucom, medicul vă va recomanda un tratament pentru scăderea presiunii intraoculare. Acesta poate consta în picături de ochi sau în terapie medicamentoasă. 

În cazul în care terapia medicamentoasă eșuează sau nu dă rezultatele așteptate, există mai multe tipuri de intervenții care pot ajuta bolnavul să revină la o viață normală. 

Intervenția cu laser pentru glaucom

Intervenția cu laser pentru glaucom are menirea de a scădea presiunea intraoculară prin îmbunătățirea drenajului. Aceasta este, de regulă, preferată de medici față de intervenția clasică, însă funcționează doar în cazul în care presiunea intraoculară nu este foarte mare sau dacă nervul optic nu este foarte deteriorat. Cu alte cuvinte, atunci când glaucomul este diagnosticat devreme.

În cadrul intervenției cu laser, medicul realizează mici orificii cu ajutorul unui aparat în țesutul de filtrare a umorii apoase.

Trabeculectomia

În cadrul trabeculectomiei, medicul creează mici incizii pentru a ajuta lichidul să se dreneze.

Implantarea shunt-ului Expres

Celor care aleg o astfel de intervenție, le sunt implantate, intraocular, niște shunt-uri microscopice. Odată implantate, aceste dispozitive înlocuiesc sistemul de drenare al ochiului, reducând astfel presiunea intraoculară.

Surse: Hindawi – Journal of Ophtalmology, American Academy of Ophthalmology, Eye Wiki

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate