spalaturi cai lacrimale
  • 0

Lavajul căilor lacrimale cunoscut și ca spălături lacrimale reprezintă o procedură simplă menită să evalueze funcționarea corectă a sistemului lacrimal. Procedura se poate face ambulatoriu iar pacientul nu simte niciun disconfort semnificativ. Vrem să subliniem încă de la început că spălătura căilor lacrimale nu este o intervenție chirurgicală, ci o procedură medicală.

Ce este aparatul lacrimal

Aparatul lacrimal este format din glanda lacrimală care produce lacrimile, canalele lacrimale și sacul lacrimal care drenează lacrimile în nas. Fiecare ochi în parte are propriul său aparat lacrimal.

Lacrimile formate de glanda lacrimală sunt eliberate pe suprafața ochiului, îl hidratează și apoi sunt drenate prin punctele lacrimale și căile lacrimale spre sacul lacrimal (aflat la baza nasului) și ulterior în nas, prin canalul lacrimonazal. Când sistemul de drenaj este obstrucționat parțial sau total, din diverse cauze, putem vorbi despre o obstrucție de cai lacrimale. 

Simptomele asociate obstrucțiilor de căi lacrimale includ infecții oculare frecvente, lăcrimare excesivă, secreție galbenă, vâscoasă, ochi lipiți la trezire, cojițe pe pleoape, ochi iritați, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină), dar și vedere încețoșată.

Pentru ce este efectuată spălătura lacrimală

Spălătura lacrimală are rolul de a evalua funcționarea corectă a sistemului de drenaj lacrimal. Testul ajută medicul oftalmolog să identifice un blocaj și chiar să îl localizeze.

Spălătura se poate face și ca un test preoperator, de obicei înaintea operației de cataractă. Medicul oftalmolog trebuie să se asigure că orice focar de infecție din ochi sau din jurul ochiului este îndepărtat. În cazul în care canalul lacrimal este înfundat, operația de cataractă va fi efectuată doar după înlăturarea obstrucției.

În unele cazuri, procedura se pretează și pentru administrarea antibioticelor în căile lacrimale dar și pentru introducerea colorantului în vederea examenului RMN.

Spălătura lacrimală este dureroasă?

Nu, spălătura lacrimală nu este dureroasă. Medicul oftalmolog vă va administra picături anestezice în fiecare ochi. Imediat după administrarea picăturilor, pentru câteva secunde, puteți simți un disconfort la nivel ocular. Ulterior, suprafața ochiului rămâne amorțită pentru aproximativ 30 de minute. La nivelul pleoapelor, efectul de amorțire nu este complet, așa că este posibil ca procedura să fie resimțită, însă nu dureroasă. Singurul lucru pe care îl veți simți, dacă nu există niciun blocaj la nivelul canalului lacrimal, este senzația de apă sărată în gât. Acesta este semnul că sistemul lacrimal funcționează corect.

Cât durează procedura

În ciuda faptului că va trebui să vă rezervați aproximativ 30 de minute pentru programarea la medic, procedura în sine durează doar câteva minute la fiecare ochi. 

Cum este efectuată spălătură lacrimală

Medicul vă va așeza confortabil, cu capul sprijinit fie pe un pat de examinare la 45 de grade, fie pe un scaun de examinare. Se administrează apoi picăturile anestezice în fiecare ochi.

Timpul de așteptare va fi foarte scurt, de aproximativ 30 de secunde. Medicul vă va cere să încercați să nu clipiți, să priviți în sus și să mențineți privirea în acest mod până la terminarea procedurii. Cu un tampon de tifon, acesta va trage ușor în jos pleoapa inferioară pentru a expune punctul lacrimal. Dacă este cazul, va dilata ușor punctul lacrimal cu ajutorul unul dilatator, apoi cu ajutorul seringii cu canulă, va introduce în canalul lacrimal soluție salină. Medicul vă va explica înaintea procedurii că trebuie să anunțați în cazul în care simțiți în gât un gust sărat. În cazul în care gustul sărat nu este resimțit, acest lucru indică un blocaj al căilor lacrimale.

Complicațiile spălăturilor lacrimale

Deși spălătura lacrimală este una relativ simplă și sigură, având în vedere că este o procedură medicală, prezintă și riscuri. Din fericire acestea apar rar. Cel mai mare risc este cel de rupere a canalului lacrimal. Medicii noștri își vor lua însă toate măsurile de siguranță pentru ca astfel de complicații să fie evitate complet.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate