stadiile cataractei
  • 0

Cataracta este o afecțiune care evoluează pe termen lung, deci stadiile cataractei se pot întinde pe mai mulți ani. Totodată este o boală extrem de frecventă în rândul persoanelor în vârstă. Deși poate apărea la orice vârstă, riscul de îmbolnăvire în rândul persoanelor de peste 60 de ani este semnificativ mai crescut. Și asta deoarece cataracta este o boală care apare în special din cauza bătrâneții. Mai exact, lentila naturală a ochiului, numită cristalin, îmbătrânește, se opacifiază iar viața pacientului se schimbă radical pe măsura ce vederea devine din ce în ce mai neclară.

Din nefericire, singurul tratament pentru cataractă este intervenția chirurgicală prin care lentila naturală a ochiului este schimbată cu un cristalin artificial, clar, care redă pacientului o vedere normală.

Vestea bună este că intervenția chirurgicală este una extrem de ușoară, cu o rată foarte mare de succes. Pacienții observă îmbunătățirea vederii imediat după operație iar recuperarea este foarte rapidă. Mai mult decât atât, operația de cataractă se poate efectua chiar și în cazul persoanelor foarte înaintate în vârstă.

Întrebarea care vine însă din partea multor pacienți este: ce se întâmplă dacă nu ne operăm de cataractă?

În cazul în care pacientul amână operația de cataractă, riscul de a dezvolta complicații sau de a-și pierde vederea complet este extrem de mic. Însă, odată cu trecerea timpului, calitatea vieții pacientului va fi puternic afectată. Și asta deoarece va ajunge la imposibilitatea de a efectua normal activitățile de zi cu zi.

Stadiile cataractei

Cataracta incipientă

Cataracta incipientă se referă la primele etape ale bolii. În acest stadiu cristalinul rămâne clar, însă capacitatea de focalizare între vederea de aproape și cea de departe devine din ce în ce mai greoaie, ca urmare a faptului că lentila naturală a ochiului, numită cristalin, își pierde flexibilitatea. În acest stadiu al bolii, vederea devine ușor încețoșată, apare oboseala ochilor, dar și o sensibilitate crescută la lumină, numită fotofobie.

Cataracta imatură

În acest stadiu, cristalinul, cândva clar și sănătos, devine din ce în ce mai opac iar vederea din ce în ce mai greoaie. Unele persoane observă că pupila pare mai puțin clară și luminoasă atunci când se privesc în oglindă. Totul din cauza faptului că proteinele încep să opacifieze cristalinul. În acest stadiu multe persoane merg la medic unde le sunt prescrise lentile pentru o vedere mai bună.

De asemenea, nevoia de lumină mai puternică în efectuarea anumitor activități crește. În acest stadiu pacientul se confruntă cu vedere încețoșată, în special în condiții de lumină scăzută, apar durerile de cap, dar și dificultatea de a efectua anumite activități, precum cititul. Este important de știut că evoluția de la un stadiu la altul poate dura ani de zile.

Cataracta matură

În acest stadiu, pacientul observă schimbări semnificative. Vederea este compromisă deja și nici măcar ochelarii de vedere nu mai au puterea de a ameliora vederea și de a ajuta pacientul să ducă o viață normală. Acesta este punctul optim în care operația de cataractă poate fi efectuată. Mai mult decât atât, aceasta este stadiul în care cei mai mulți pacienți se prezintă la medicul oftalmolog raportând probleme de vedere.

Cataracta hipermatură

Acesta este cel mai avansat stadiu al cataractei, în care vederea este compromisă serios. Din păcate acesta nu este singurul inconvenient atunci când vorbim de cataracta hipermatură. Și asta deoarece, în acest stadiu, cristalinul deja se întărește și este mult mai greu de îndepărtat în timpul unei intervenții chirurgicale. Acesta este și motivul pentru care recomandăm întotdeauna operația înainte de a se ajunge în acest punct.

Dacă nu te operezi de cataractă

Unul dintre principalele riscuri în momentul în care cataracta nu este tratată chirurgical este pierderea parțială a vederii. Pacientul ajunge să nu își mai poate îndeplini optim activitățile de zi cu zi, dificultatea la condus crește semnificativ, în special pe timpul nopții, iar riscul de a cădea și de a se răni devine unul serios.

De asemenea, există riscuri care țin de “săculețul” care susține cristalinul și care poate fi afectat prea mult astfel încât recuperarea vederii clare să nu mai poată fi totală. Pot, de asemenea, să existe limitări în opțiunile metodelor de tratament pe care medicii le pot avea atunci când vă decideți să operați cataracta.

Dacă ați primit diagnosticul de cataractă, luați toate deciziile legate de tratament cu medicul dumneavoastră astfel încât calitatea vieții dumneavoastră să nu se deterioreze.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate