varsta inaintata cataracta
  • 0

Cataracta este unul dintre acele semne care îți spun că ai îmbătrânit. Și asta deoarece cataracta apare cu precădere la persoanele trecute de 60 de ani. Din fericire, intervenția chirurgicală este extrem de comună în rândul seniorilor și are o rată de succes de peste 99%. Mai mult decât atât, trebuie să știți că nu există o limită de vârstă pentru operația de cataractă. 

Ce este cataracta

Cataracta reprezintă opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin. Această lentilă clară are menirea de a vă ajuta să focalizați lumina. Atunci când suferiți de această afecțiune, vederea dumneavoastră devine asemănătoare momentului în care priviți printr-o în fereastră înghețată sau aburită.

Simptomele comune ale afecțiunii sunt reprezentate de vedere încețoșată, halouri de lumină, senzația de nevoie de mai multă lumină la citit și reducerea luminozității sau a contrastului.

Când se impune operația

Boala nu doar că îngreunează vederea, ci duce la imposibilitatea de îndeplinire a sarcinilor zilnice obișnuite. Viața pacientului este afectată pe zi ce trece. Acesta este momentul în care se impune operația de cataractă. Așadar, cel mai bun moment pentru operație nu ține neapărat de severitatea bolii, de vârsta pacientului, de starea de sănătate a acestuia, ci doar de nevoia lui de a se întoarce la o viață normală.

Medicul poate recomanda intervenția chirurgicală și în cazul în care această interferează cu altă problemă oculară pe care pacientul o are. De exemplu, în cazul în care medicul întâmpină dificultăți în examinarea părții posterioare a ochiului, pentru a putea pune un anumit diagnostic, precum degenerescența maculară, este posibil să recomande operația. Puteți afla mai multe despre această afecțiune și metoda de tratament aici.

Care este rata de succes pentru operația de cataractă în cazul celor cu vârsta înaintată

Rata de succes a intervenției este de 99%. Mulți dintre pacienții operați au raportat că văd mai bine după intervenția chirurgicală decât înainte să dezvolte boala.

Siguranța pacientului cu vârsta înaintată în timpul intervenției chirurgicale

Operația pentru cataractă în sine nu reprezintă un risc pentru pacientul trecut de primele tinereți. Însă, la această categorie de persoane, medicul trebuie să aibă o atitudine precaută în momentul în care recomandă intervenția chirurgicală, dar și atunci când o efectuează, ținând cont că, la această vârstă, majoritatea persoanelor suferă și de alte boli. Așadar, deși morbiditatea asociată cu intervenția este extrem de scăzută, potențialele riscuri nu trebuie subestimate, în special la pacienții foarte vârstnici.

Un alt lucru de care depinde siguranța pacientului în timpul intervenției este experiența medicului. Cu cât medicul a efectuat mai multe intervenții de acest gen, cu atât siguranța pacientului este mai mare.

Putem spune cu mândrie că, în clinica noastră, au fost operate cu succes multe persoane de peste 90 de ani. De altfel, cel mai în vârstă pacient al nostru a fost o doamnă de 101 ani care a venit să se opereze, iar operația de cataractă a decurs excelent recuperarea a fost de asemenea foarte bună. 

Complicațiile intervenției în cazul persoanelor vârstnice

Ca orice intervenție chirurgicală, și în cazul intervenției de cataractă pot apărea complicații. Din fericire, acestea sunt  extrem de rare iar riscul ca pacientul să le dezvolte aproape dispare dacă acesta respectă cu sfințenie indicațiile postoperatorii ale medicului dar și igiena ochiului.

Printre complicațiile care pot apărea amintim:

  • Inflamația, care este o simplă roșeață oculară, care este normală și care dispare de la sine sau se tratează cu picături recomandate de medicul oftalmolog.
  • Infecțiile. Este bine de știut că ochiul se poate infecta după intervenția chirurgicală. În cazul în care ați suferit recent o astfel de operație, iar acum vă confruntați cu durere oculară, roșeață puternică, sensibilitate crescută la lumină sau probleme ale vederii, contactați imediat medicul.
  • Dezlipirea de retină. Dacă după operație aveți o cortină peste o parte a ochiului, aveți senzația de corpuri plutitoare în ochi sau vedeți fulgere de lumină mergeți imediat la medicul care a efectuat intervenția chirurgicală.

Există o limită pentru intervenția chirurgicală?

Nu, nu există o limită pentru operația de cataractă. De-a lungul anilor, aceasta a îmbunătățit vederea chiar și a persoanelor de peste 95 de ani. Singura limitare care poate interveni (dar asta se poate întâmpla indiferent de numărul anilor) este incapacitatea pacientului de a coopera cu medicul, iar asta este un lucru extrem de rar. De asemenea, în cazul pacienților cu vârstă înaintată medicul trebuie să fie foarte atent la toate afecțiunile pacientului astfel încât totul să decurgă excelent. De aceea este important să vorbiți cu medicul despre toate afecțiunile și medicamentele pe care pacientul vârstnic le are.

Intervenția chirurgicală este una simplă, care se poate efectua la orice vârstă, și care vă ajută să aveți o vedere mai bună cu un risc de apariție a complicațiilor extrem de mic.

Surse:

WebMD

NVision

Griswold

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate