toxocaroza
  • 0

Toxocaroza este reprezentată de o infecție transmisă de la animal la om. Aceasta este cauzată de larvele unor viermi rotunzi care se găsesc, de regulă, în intestinele câinilor sau pisicilor.

Toxocaroza apare în momentul în care aceste larve pătrund accidental în organism prin intermediul excrementelor animalelor.

De regulă, afecțiune este asimptomatică. Cu toate acestea, există cazuri în care larvele pot provoca infecții grave la nivelul mai multor organe. Important de subliniat este faptul că toxocaroza nu se transmite de la om la om.

Cum apare toxocaroza

Câinii și pisicile infectate cu toxocara canis pot elimina larve la nivelul fecalelor. Adulții și copiii se pot infecta în cazul în care larvele pătrund în intestin, eclozează și migrează, prin intermediul sângelui către ficat, plămâni, ochi dar și către sistemul nervos central.

În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar luptă împotriva acestora și le împiedică să se dezvolte, în cele din urmă eliminându-le. Cu toate acestea, în cazul în care sistemul imunitar este scăzut din diferite motive, se dezvoltă și apare infecția.

Factori de risc

Oricine se poate infecta cu larvele Toxocara. Cu toate acestea, copiii sunt mai predispuși de a se contamina deoarece, de multe ori, aceștia nu respectă regulile de igienă și nu se spală pe mâini după ce s-au jucat cu un câine sau o pisică.

Bineînțeles că și persoanele care dețin câini sau pisici au un risc crescut de a se infecta.

La fel și persoanele cu un sistem imunitar scăzut sau care suferă și de alte boli cronice.

Cât de gravă este toxocaroza

De cele mai multe ori, toxocaroza este asimptomatică și eliminată de organism înainte de a provoca probleme. Cu toate acestea, uneori poate provoca infecții grave precum pneumonie sau infecții oculare care pot duce la orbire. 

Simptome

În funcție de organele afectate, toxocaroza poate provoca febră, anorexie, hepatosplenomegalie, erupții cutanate, pneumonie sau simptome de astm.

De asemenea, poate apărea weezing-ul, sau respirația șuierătoare, oboseală extremă, dureri abdominale sau ficat mărit.

În cazul în care toxocaroza apare la nivel ocular, simptomele nu sunt deloc ușoare. Și asta deoarece se poate ajunge cu ușurință la pierderea vederii. 

Leziunile provocate de larve duc adesea la reacții inflamatorii granulomatoase, care, la rândul lor, provoacă uveită sau corioretinită. Ca urmare, vederea poate fi puternic afectată sau chiar pierdută.

Important de subliniat este faptul că problema apare, de regulă, la un singur ochi. Uneori, leziunea poate fi confundată cu retinoblastomul sau cu alte tumori intraoculare.

Diagnosticarea

Medicul oftalmolog va efectua un examen ocular complet în cadrul consultației. Totodată, va sta de vorbă cu pacientul și va încerca să afle dacă acesta a avut contact cu animalele sau dacă ar fi putut fi expus la larvele de toxocara.

În cele mai multe cazuri, medicul poate cere și analize de laborator care să confirme existența infectării cu toxocara.

Tratament

În cazul în care pacientul infectat nu prezintă simptome, toxocaroza nu trebuie tratată. În cele mai multe cazuri, larvele sunt distruse de sistemul imunitar, iar pacientul se vindecă singur.

Atenție, însă! În cazul în care apar simptome specifice toxocarozei, nu încercați să vă tratați acasă! Este extrem de important să fiți evaluat de către un medic specialist care să vă recomande un tratament corect.

Toxocaroza este tratată, de regulă, cu medicamente antiparazitare. Dacă aceasta este însă prezentă la nivelul ocular, tratamentul este puțin mai dificil, deoarece complicațiile sunt, adesea, extrem de grave.

Medicul oftalmolog va stabili cel mai bun tratament în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de cât de afectat este ochiul.

Prevenție

Toxocaroza poate fi prevenită cu ușurință, respectând regulile de bază de igienă. Cel mai important este să vă spălați pe mâini cât mai des și de fiecare dată după ce v-ați jucat cu un animal.

În cazul în care dețineți un animal, asigurați-vă că este deparazitat regulat. Bineînțeles că regulile de igienă trebuie respectate și de către copii, care pot fi grav afectați de această afecțiune.

Referințe:

Centers for Disease Control and Prevention

MSD Manual

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate