canal lacrimal infundat
  • 17

Un canal lacrimal devine înfundat în momentul în care sistemul de drenaj al ochiului este obstrucționat parțial sau total. Când canalele lacrimale funcționează corect, lacrimile formate în glandele lacrimale pătrund în ochi. Acestea sunt drenate mai apoi prin orificiile din pleoapele inferioare în canale, prin care sunt transportate în sacul lacrimal, aflat în spatele nasului. 

În ciuda faptului că este o problemă mult mai frecvent întâlnită la bebeluși, acest sistem de drenaj se poate bloca la orice vârstă. Astfel, prin faptul că lacrimile nu mai au pe unde să se scurgă, se acumulează și irită ochii, aceștia fiind predispuși, în orice moment, la infecții.

Cauze

  • Vârsta. Schimbările aduse odată cu înaintarea în vârstă pot afecta drenarea corectă a lacrimilor, inclusiv prin îngustarea orificiilor de pe pleoapelor inferioare
  • Polipii nazali sunt creșteri moi, nedureroase, pe căptușeala pasajelor nazale sau sinusurilor. Aceștia pot bloca, de asemenea, un canal lacrimal
  • Dezvoltarea anormală a craniului sau a feței (anomalii craniofaciale)
  • Edem ocular
  • Traumă oculară
  • Diferite tumori
  • Infecție oculară
  • Traume nazale
  • Conjunctivită
  • Anomalii congenitale sau defecte anatomice
  • Infecții ale sinusurilor
  • Sex. Femeile sunt de două ori mai predispuse la a dezvolta astfel de probleme

Simptome

Simptomele canalului lacrimal înfundat sunt mult mai vizibile la trezire și pot apărea la unul sau la ambii ochi.

  • Ochi lipiți la trezire
  • Cojițe pe pleoape
  • Secreție galbenă, vâscoasă
  • Ochi ”apoși”
  • Lăcrimare excesivă
  • Ochi iritați
  • Infecții frecvente oculare
  • Lacrimi cu urme de sânge
  • Vedere încețoșată
  • Fotofobie (sensibilitate crescută la lumină)

Secrețiile galbene, vâscoase, pot persista pe parcursul mai multor zile sau săptămâni, după care pot dispărea brusc, pentru ca, după alte câteva zile, să reapară. Pacienții au relatat că, în zilele în care secreția nu este prezentă, ochiul afectat este mult mai ”lăcrimos” decât cel sănătos. 

Există și anumiți factori care pot agrava simptomele, precum vântul, răcelile, sinuzita, soarele, lumina puternică sau frigul. 

Diagnosticare

Medicul oftalmolog vă va face un examen ocular complet, care va include mai multe teste. Pentru o diagnosticare corectă, este posibil ca medicul oftalmolog să vă facă o trimitere și către un medic specialist ORL, care vă va putea examina interiorul nasului. 

Tratament pentru canal lacrimal înfundat

În cazul bebelușilor, problema se poate ameliora singură în primele luni de viață, după ce sistemul de drenaj se maturizează. Cu toate acestea, medicul oftalmolog va putea recomanda, în funcție de caz, un masaj prin care procesul de desfundare a canalului să fie grăbit.  

Atenție! Acest masaj trebuie efectuat corect, numai după ce medicul oftalmolog vă va arăta exact pașii necesari!

În cazul bebelușilor sau a copiilor unde masajul nu funcționează, sau în cazul adulților al căror canal nu este complet înfundat, medicul poate interveni pentru a dilata sau a desfunda canalul, cu un instrument special, numit sondă  Bowman, cu care pătrunde pe canal și perforează membrana care obstrucționează calea. 

După dilatare sau desfundare, canalele lacrimale sunt spălate cu diverse soluții pe bază de antibiotic. 

În cazuri grave, medicul va apela la o procedură numită dacriocistorinostomie, efectuată, în general, la adulți. Aceasta este indicată în obstrucția sacală și postsacală a căilor lacrimo-nazale și poate fi efectuată în varianta endoscopică sau externă.

Când să mergeți la doctor

Răspunsul este destul de simplu: oricând simptomele descrise mai sus par să nu se amelioreze sau să dispară. 

Adulții care experimentează simptome ale unui canal lacrimal înfundat ar trebui să consulte un medic atunci când ochii sunt înlăcrimați tot timpul, curg,  sau prezintă secreții galbene, vâscoase. 

De asemenea, în cazul în care observați că faceți infecții oculare frecvent, că lacrimile dumneavoastră au urme de sânge sau lăcrimarea excesivă interferează cu activitățile de zi cu zi, este cazul să cereți sfatul unui medic oftalmolog. 

Ne puteți adresa întrebările dumneavoastră în legătură cu informațiile din articol în secțiunea comentarii, de mai jos.

17 Comments

  1. Dragan Maria Mădălina
    17 mai 2021 la 20:51

    Buna seara, am și eu o nelămurire cu fetița mea ! Are 5 luni și jumătate și are canalul lacrimal înfundat , am fost la mai multi medici și ne-au sfătuit să-i facem masaj ! De atunci ii facem masaj încontinu și nici o diferența deja sunt foarte îngrijorată nu mai știu ce sa fac ??? Va rog dacă ma puteți ajuta cu un sfat ? Va Multumesc mult ! O seara plăcută

    • I Care
      18 mai 2021 la 14:21

      Bună ziua,

      Ați fost cu fetița la un oftalmopediatru care are experiență cu copii atât de mici?

  2. Catalina Boca
    15 iunie 2021 la 12:51

    Bună ziua! Fetița de 6luni, canal lacrimal înfundat, secretie albicioasa care iese doar la masaj!
    Fara ochi lipiciosi dimineata ,lacrimeaza doar la vânt ,aer sub 20° afara s-au in casa , dar nu lacrimeaza incontinuu doar uneori, am fost la oftamologi diferiți, toți mi-au recomand masaj local ( toți diferit) +picături cu antibiotic, intrebare ?
    Exista cazul sa se desfunde de la sine până la 9-12luni ?
    Si ce s-ar putea întâmpla de la atâtea picături administrate?
    Multumesc frumos!

    • Ady
      2 aprilie 2022 la 14:22

      Poate trece de la sine fără operație, trebuie masaj mult, dar făcut asa cum trebuie, la băiețelul meu a dispărut la 6luni doar cu masaj și picăturile recomandate de medic

  3. vasile
    4 august 2021 la 18:23

    BUNA SEARA. DUPA O INTERNARE DE 3 SAPTAMANI DIN CAUZA COVIT ,MI SA INFUNDAT CANALUL LACRIMAL LA OCHIUL STANG. AM FOST LA TIMISOARA LA REGINA MARIA LA UN SPECIALIST SI NU A REUSIT SA-MI DESFUNDE CANALUL . CE POT FACA IN CONTINUARE?

  4. Iuliana Floroiu
    15 octombrie 2021 la 17:44

    Helpppp .sunt disperata nepoțica are 10 luni ne chinuim cu un canal lacrimal înfundat .masaje peste masaje .picături peste picături .nimic nu merge nu mai știm ce să facem ???

    • I Care
      18 octombrie 2021 la 15:05

      Mergeți cu fetița la oftalmolog pediatru (oftalmopediatru).

      Multă sănătate.

  5. Ovidiu teodor
    12 iunie 2022 la 15:58

    Buna ziua.sunt din Arad si as dori sa-mi recomandați o locație de specialitate in ceea ce priveste desfundarea canalului Lacrimal .Am incercat diferite metode (masaj,desfundare fără anestezie ,dar fără nici un rezultat).multumesc.a.r.

    • Magda Ionela
      20 octombrie 2022 la 18:52

      Buna seara ati putea sa imi spuneti cum se procedeaza cu desfundarea canalului lacrimo-nazal fara anestezie ?Am fost la oftalmolog si ne-a zis ca asta e solutia insa imi este frica sa nu se sperie copilul

      • I Care
        21 octombrie 2022 la 6:30

        Bună ziua,
        Într-adevăr desfundarea canalului lacrimo-nazal este foarte dureroasă fără anestezie. De aceea în clinica noastră doamna doctor Popteanu, specialist în afecțiunile pleoapei, face această intervenție doar cu anestezie de scurtă durată (sedare pe mască), astfel copilul nu simte durere și totul este bine 🙂

        Multă sănătate!

  6. Dulici Florinita
    22 iulie 2022 la 12:14

    Bună ziua am dat și soțul meu are canalul lacrimal înfundat și se astupă și când doarme și sforăie aș vrea să vin să îi desfund ați ochiul prea multe tratament prea multe picături așa aș vrea să vin la o programare și îi desfundat unchiul sonde cum știți dumneavoastră să nu mai fie așa înfundat să nu mai sforăie să nu uiți se ducă la ochi prea mult să rămână cu probleme să nu mai vadă vă mulțumesc cu stimă și respect pentru tot ce faceți

    • Nicoleta
      9 iunie 2023 la 16:19

      In cat timp trece de ls sine glanda ochiului blocata si cum se face masaj la ochi? Multumesc

  7. Nicoleta
    22 mai 2023 la 8:56

    Buna ziua poateafecta o glada a ochiului blocata ,gingiile? Multumesc Am glanda ochiului blocats si mi sau inflamat si gingiile .

    • I Care
      25 mai 2023 la 9:09

      Bună ziua. Nu, O glandă a ochiului blocată nu poate afecta gingiile.
      Multă sănătate!

  8. Nicoleta
    9 iunie 2023 la 16:22

    In cat timp trece de ls sine glanda ochiului blocata si cum se face masaj la ochi? Multumesc

  9. Petre Tataru
    9 ianuarie 2024 la 20:27

    La mine canalul e înfundat de aproape 2 ani dacă nu chiar. A apărut ca un coș inflamat la marginea ochiului lângă nas. Cumva sa trecut dar locul a rămas mai umflat ca partea cealaltă. Am fost la un oftalmo particular și mi-a spus că e înfundat canalul lăcrimal, dar nu mi-a spus că poarte fi desfundat
    Am 74de ani se mai poate și se merită operația?

    • I Care
      15 ianuarie 2024 la 10:20

      Desfundarea canalului lacrimal nu este o procedură rară sau periculoasă. Desigur că vă putem ajuta. Avem specialiști în așa ceva. Vă așteptăm cu drag. Sunați la 0722110933 pentru o programare.
      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate