luteina
  • 5

Luteina este din ce în ce mai căutată pentru îngrijirea ochilor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, când vine vorba de sănătate, uităm că prevenția este mai bună decât vindecarea și ne neglijăm. Mai ales când vine de vorba de sănătatea ochilor. Din păcate, în acest caz,  începem să ne îngrijorăm abia în momentul în care ne confruntăm cu diferite simptome. 

Așa cum, de multe ori, prevenim lipsa de fier, de calciu sau de orice alte vitamine sau minerale prin administrarea unor suplimente alimentare, putem face acest lucru și când vine vorba de ochi. Și asta deoarece este dovedit faptul că luteina are multiple beneficii pentru sănătatea ochilor. 

La nivelul ochiului, rolul luteinei ca antioxidant scade activitatea radicalilor liberi, care pot provoca leziuni ale maculei și a altor părți ale ochiului.

Mai mult decât atât, un supliment zilnic de luteină scade considerabil riscul de cataractă, dar și de degenerescență maculară cauzată de vârstă. Acestea sunt principalele cauze de orbire în întreaga lume. 

Ce este luteina

Luteina este un antioxidant care aparține unui grup numit carotenoide, care dau culoarea de galben, portocaliu sau roșu în fructe, legume sau alte plante. 

Antioxidanții neutralizează activitatea compușilor reactivi numiți radicali liberi, care pot provoca daune organelor noastre și, prin urmare, sănătății noastre. În timp ce poate avea beneficii asupra tuturor organelor, efectul ei a fost evidențiat în special la nivel ocular.

Ce rol are în sănătatea vederii

Fiind un antioxidant puternic, luteina prezintă beneficii asupra întregului organism

  • Scade inflamația
  • Îmbunătățește acuitatea vizuală
  • Luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ
  • Îmbunătățește sensibilitatea contrastului vizual
  • Protejează ochii de lumina albastră dăunătoare
  • Convertește semnalele luminoase în semnale electrice în interiorul retinei și ajută la transmiterea acestor semnale către cortexul vizual
  • Previne miopia

Mod de administrare

Nu există o doză anume recomandată, însă studiile au demonstrat eficacitate la consumul de  6 până la 20 miligrame / zi, din alimentație sau suplimente alimentare. 

Mulți specialiști recomandă o doză medie de 10 mg/zi, conform foodinsight.org.

Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentelor a stabilit o doză acceptabilă de 1 miligram/corp/zi, din suplimente alimentare, care oferă o sursă mult mai concentrată a acestui nutrient în comparație cu alimentele integrale. 

Luteina este, în general, recunoscută ca fiind sigură de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite.

Mai mult decât atât, luteina este considerată sigură chiar și atunci când vine vorba de consumul în exces, nefiind raportate cazuri de toxicitate. 

Luteina și bolile oculare

Degenerescența maculară legată de vârstă

În țările dezvoltate, degenerescența maculară este prima cauză de orbire sau tulburări de vedere permanente. Însă consumul regulat de luteină poate preveni această boală.

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică afectează aproximativ o treime din persoanele cu diabet zaharat. În urma unui studiu pe animale, s-a demonstrat că luteina poate ajuta la reducerea stresului oxidativ care duce, în timp, la deteriorarea și chiar la pierderea vederii.

Cataracta

Administrarea suplimentelor care conțin luteină s-au demonstrat a reduce riscul de a dezvolta cataractă și de a necesita schimbarea lentilei naturale a ochiului cu un cristalin artificial. Mai mult decât atât, se pare că acest supliment poate îmbunătăți vederea la persoanele în vârstă care suferă deja de cataractă. 

Sindromul ochiului uscat

Simptomele ochiului uscat pot fi destul de neplăcute.  Însă studiile au demonstrat de-a lungul timpului că luteina poate ameliora aceste simptome. 

Unde se găsește

În ciuda faptului că luteina are o culoare galbenă, se regăsește în majoritatea legumelor verzi sau cu frunze verzi precum spanac, ștevie sau kale și asta deoarece conținutul mare de clorofilă maschează culoarea galbenă a luteinei. 

De asemenea, dovleacul, zucchini, porumbul, varza de Bruxelles, brocolli, porumbul și mazărea sunt surse bogate în luteină. 

Carotenoidele sunt  liposolubile, cu alte cuvinte, pentru a fi absorbite mai bine, trebuie consumate alături de grăsimi precum unt sau ulei de măsline. 

5 Comments

  1. Viorel Palade
    18 februarie 2023 la 19:10

    Bună ziua, ma interesează cat timp pot sa iau luteina. Trebuiesc luate pauze?!
    Menționez ca iau de 2 sapt Luteina 40 mg de la Activlab.

    • I Care
      19 februarie 2023 la 17:18

      Bună ziua,
      Urmați acest tratament la recomandarea medicului? Medicul cât v-a recomandat să luați?

  2. Palade Viorel
    20 februarie 2023 la 12:20

    Nu mi.a recomandat medicul

    • I Care
      21 februarie 2023 la 10:00

      Vă recomandăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră curant (care vă cunoaște problemele de vedere) despre faptul că luați luteină și la recomandarea lui să folosiți doza și durata necesare.
      Multă sănătate

  3. Nelu Popa
    15 octombrie 2023 la 14:37

    Când se ia luteina,înainte sau după masă?
    Mulțumesc.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate